Güncelleme Tarihi:
ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye ile Azerbaycan arasında yeni bir petrol ve doğalgaz üretim anlaşması imzalanacağını duyurdu. Bayraktar, dün Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de bu yıl 30’uncusu düzenlenen Bakü Enerji Haftası’nın açılışında konuşma yaptı.
STRATEJİK MODEL
TPAO’nun petrol ve doğalgaz arama alanında yeni coğrafyalara açıldığını belirten Bayraktar, “Türkiye nadir toprak elementleri projeleri de dahil olmak üzere yurt içinde ve yurt dışında madencilik projelerine aktif olarak yatırım yapıyor. Türkiye ve Azerbaycan arasındaki ortaklık, köklü tarih, kültür ve ortak vizyon bağları üzerine kurulu stratejik bir enerji modelidir. Bugün, Azerbaycan’da petrol ve gaz üretimimizi artıracak Shafag-Asiman Projesi Anlaşması’nın imzalanmasıyla daha ileri adımlar atıyoruz. Bu anlaşma, TPAO, Socar ve bp arasında yeni bir ortaklık oluşturacak” dedi.
ÜÇ ANA HEDEF
Bakan Bayraktar, konuşmasında son yıllarda yaşanan jeopolitik gerilimlerin, yaşlanan altyapının, siber tehditlerin ve piyasalardaki dalgalanmaların enerji piyasalarını değiştirdiğini de söyledi. Türkiye’nin enerji politikalarının üç ana hedef etrafında şekillendiğini ifade eden Bayraktar, “Politikamız arz güvenliği, ithalat bağımlılığını azaltmak ve uygun fiyat. Tüm bunlara ulaşmak için yenilenebilir enerjiye, enerji verimliliğine, nükleer enerjiye, petrol ve gaz geliştirmeye ve ayrıca kritik mineral kaynakları geliştirmeye odaklanıyoruz” dedi.
‘BAŞKA SAHALARA GİREBİLİRİZ’
Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bayraktar, TPAO, SOCAR ve BP arasında Hazar’da bulunan Şafak-Asiman Doğal Gaz Sahası ile ilgili ortaklık anlaşması imzalanacağını belirterek, “Türkiye Petrolleri, Şafak-Asiman sahasına ortak olarak giriyor. Yüzde 30’lık bir pay aldık. Her zamanki ortaklarımız SOCAR ve BP ile birlikte bu sahada üretimimizi başlatacağız” dedi. Bayraktar, Türkiye Petrolleri’nin Azerbaycan’daki görünürlüğünün arttığına işaret ederek, “Özellikle Hazar Denizi’ndeki başka sahalarla ilgili de konuşuyoruz. Bu çalışmalarımız artarak devam edecek” diye konuştu.
YENİLENEBİLİRİN PAYI YÜZDE 60’I GEÇTİ
BAYRAKTAR, yenilenebilir enerji kaynaklarının Türkiye’nin elektrik üretimindeki payının yüzde 60’tan fazla olduğuna işaret ederek, “Geçtiğimiz yıl Bakü’de, COP29’da mevcut güneş ve rüzgar kapasitemizi dört katına çıkararak 120 gigavata ulaşma hedefini duyurduk. İyi bir başlangıç olarak geçen yıl kurulu güce 7 gigavat yenilenebilir enerji ekledik ve HVDC hatları, pil depolama ve Akkuyu’daki ilk nükleer santralimizin faaliyete geçmesi dahil olmak üzere ekonomimizin büyüyen ihtiyaçlarına uyacak şekilde altyapıyı ölçeklendiriyoruz” diye konuştu. Bayraktar, Sakarya Gaz Sahası’nda günlük 9.5 milyon metreküp olan üretimin 2028’e kadar 40 milyon metreküpe ulaşacağını da sözlerine ekledi.