Asgari ücrette yeni dönem

18.12.2021 - 09:53 | Son Güncelleme :
Asgari ücrette yeni dönem | Ekonomi Haberleri

Yeni asgari ücret düzenlemesi ile ilgili olarak Türk Metal Sendikası Başkanı ve Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, Hürriyet’e değerlendirmelerde bulundu. Kavlak, “Asgari Geçim İndirimi’nin (AGİ) artık olmayacak olması ücretlere ve maaşlara olumsuz yansımayacak. AGİ, gelir vergisiyle ilgilidir. Asgari ücrete kadar olan kazançlardan gelir vergisi sıfırlanınca, AGİ’ye de gerek kalmıyor” dedi.

Hürriyet gazetesinden Hacer Boyacıoğlu'nun haberine göre; Asgari Ücret Komisyonu’nda müzakere edilerek benimsenen “tüm çalışanların asgari ücrete olan kazançlarının vergi dışı bırakılması” kararı, asgari ücret dışındaki ücretlere de olumlu yansıyacak. Düzenlemenin etkilerini anlatan Türk Metal Sendikası Başkanı ve Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, “Asgari Geçim İndiriminin (AGİ) kaldırılmasından dolayı kimsenin ücretlerinde düşüş olmayacak. Tam tersine Gelir Vergisi düzenlemesi sayesinde tüm çalışanlarımızın ücretlerinde artış olacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

AGİ’DEN KAYIP OLMAZ

Hürriyet’e konuşan Kavlak, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), Türk-İş ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında varılan mutabakatın çalışma hayatına yansımalarını anlattı. Asgari Geçim İndirimi’nin (AGİ) artık olmayacak olmasının ücretlere ve maaşlara olumsuz yansımayacağını belirten Kavlak, “Çünkü AGİ, medeni duruma ve çocuk sayısına göre değişiklik gösteren, tüm çalışanların asgari geçimini sağlayacak gelirinin vergi dışı bırakılmasıdır. AGİ, Gelir Vergisi’yle ilgilidir. Bu nedenle Gelir Vergisi’yle ilgili düzenleme yapılıp, asgari ücrete kadar olan kazançlardan Gelir Vergisi sıfırlanınca, AGİ’ye de gerek kalmıyor. AGİ zaten Gelir Vergisi’nin bir kısmının çalışana geri ödenmesiydi. Şimdi ise, ücret ve maaşlarda Gelir Vergisi’nin asgari ücrete kadar olan kısmı tamamen sıfırlanıyor. Dolayısıyla AGİ’den dolayı hiçbir kayıp yaşanmayacak, ücretler düşmeyecek. İlk olarak bu kafa karışıklığını düzeltelim” ifadelerini kullandı.

ARTIŞ SAĞLAYACAK

Tüm ücretlerde asgari ücrete kadar olan kısmın gelir vergisi dışında bırakılmasıyla birlikte ücretlerde artış olacağını kaydeden Kavlak şunları anlattı: “Hiçbir değişiklik olmasa bile, sadece bu düzenlemenin etkisiyle bekâr çalışanların ücretlerinde 300 TL, evli ve bir çocuklu çalışanlarda ise 169 TL düzeyinde bir artış olacak. Ayrıca gelir vergisinde birinci dilim, yıllık brüt asgari ücret miktarına çekildi. Bu da işverenleriyle brüt anlaşma imzalayan çalışanları yakından ilgilendiriyor. Bu çalışanlarımızın da ücretlerinde yüzde 4.1’den başlayıp, yüzde 7.6’ya kadar değişen oranlarda artış olacak. Dolayısıyla asgari ücret artışından dolayı kimsenin kaybı olmayacak, tam tersine olumlu yansımalarını göreceğiz. Ama tabii bu düzenlemeyle ilgili uygulama detaylarının TBMM’ye sevk edilecek yasa teklifiyle netleşmesi gerekiyor. Biz de bu yasa teklifini bekliyoruz.”

Haberin Devamı

İŞSİZLİK MAAŞI VE YAŞLILIK AYLIĞI DA ARTACAK

1 Ocak’tan itibaren geçerli olacak asgari ücretin 4 bin 253 liraya yükseltilmesi, işsizlik maaşından yaşlılık aylığına kadar birçok ödemeyi de yakından ilgilendiriyor. İşsizlik ödeneğinin en düşük miktarı brüt asgari ücretin yüzde 40’ı, en yükseği ise yüzde 80’i kadar veriliyor. Buna göre 2022 yılında en düşük işsizlik maaşı 2 bin 130 lira, en yüksek işsizlik maaşı da 4 bin 260 lira olacak. Bunun yanı sıra yine asgari ücrete göre belirlenen yaşlılık aylığı 2021’deki 864.89 lira seviyesinden bin 301 TL’ye çıkacak. Engelli aylığı da bin 35 TL’den bin 558 TL’ye çıkacak. Genel Sağlık Sigortası primleri de asgari ücret artışından etkilenecek. GSS primi 2021’de 107 iken, 2022’de 161 lira olacak.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.277 Değişim: 0,67% Hacim : 118.334 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.177 03.05.2024 Yüksek 10.287
Açılış: 10.237
32,3374 Değişim: -0,07%
Düşük 32,2330 03.05.2024 Yüksek 32,4654
Açılış: 32,3591
34,8108 Değişim: 0,06%
Düşük 34,6979 03.05.2024 Yüksek 35,0006
Açılış: 34,7913
2.393,27 Değişim: -0,15%
Düşük 2.368,37 03.05.2024 Yüksek 2.413,16
Açılış: 2.396,82
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.