Ameliyat malzemelerindeki kriz çözüldü

Güncelleme Tarihi:

Ameliyat malzemelerindeki kriz çözüldü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2014 11:43

Kriz bugün çözüldü

Haberin Devamı



Sosyal Güvenlik Kurumu 1 Ekim itibarıyla ameliyat malzemelerine ödediği ücretlerde indirime gidince kamu hastaneleri malzeme alamaz hale geldi. Özellikle beyin, kalp ve ortopedi gibi alanlarda birçok ameliyat malzeme yokluğundan iptal ediliyordu. Kriz bugün çözüldü. Resmi Gazete'de yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) yayımlandı. SGK'nın ameliyat malzemeleri için ödeyeceği paraların miktarı artırıldı.

Son günlerde artan ilaca taban fiyat uygulaması, hastanelerin tıbbı malzeme alımında yaşadıkları sorunlar büyük tartışma yaratmış, bazı ameliyatların yapılamaz hale gelmişti. hurriyet.com.tr'den Meltem Özgenç'in haberine göre; özellikle kalp damar ve ortopedi alanlarında hastaların ameliyat olamaması büyük sıkıntı yaratmıştı. Sorunun çözümü için harekete geçen Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yeni bir Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) yayınladı.

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Resmi Gazete’de yayınlanan SUT ile tıbbi malzeme listelerinde kalp damar cerrahisi listesinde yer alan 36 adet tıbbi malzemenin, girişimsel radyoloji listesinde yer alan 39 adet tıbbi malzemenin ve kardiyoloji listesinde yer alan 27 adet tıbbi malzemenin fiyatları ve ortopedi ve travmatoloji branşına ait tümör rezeksiyon alan grubunda yer alan 184 adet tıbbi malzeme için ödenen fiyatlar yaşanılan malzeme temini yönündeki problemlerden dolayı yeniden düzenlenerek artırıldı.

Pazartesi çözülecek demişti

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 1 Ekim’de yayınlanan Sağlık Uyguluma Tebliği’nin (SUT) uygulama farklılığından kaynaklanan bazı sorunları olduğunun farkına vardıklarını ve sıkıntının giderilmesi için bakanlıklar arası toplantılar yapıldığını ve sorunun pazartesi günü çözüleceğini açıklamıştı. Çelik, “Alınan kararları, ‘SGK çöküyor mu kriz mi var?’ diye değerlendirmek haksızlık. Bizim yaptığımız istismarın önlenmesine yönelik önlemler almak. Sistemin daha sağlam olması ve daha verimli işlemesi için önlemler alıyoruz. Çok basit bir örnek, bir doktor yurt dışında ama bakıyorsunuz o tarihler arasında 500 hastaya bakmış. Bu nasıl oluyor diye sorduğumuzda olay çıkarıyorlar. Eskiden ‘istismara karşı müeyyide uygulamıyorsunuz’ diye eleştirenler, ‘şimdi bu cezayı karşılayamayız batarız’ diye itiraz ediyor. ‘Sağlığı böyle finanse ediyorsunuz’ gibi eleştiriler, çifte standarttır” demişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!