Altın eve değerlenip dönecek

14.02.2022 - 09:16 | Son Güncelleme :
Altın eve değerlenip dönecek | Ekonomi Haberleri

Sisteme giren fiziki altın kuyumcu tarafından rafineriye teslim edilecek. Rafinajı yapılmış altın bankaya teslim edilecek. Vatandaş finansal sisteme aktardığı altın tasarrufunu tercih ettiği şekilde değerlendirdikten sonra tekrar fiziki olarak çekmek istediğinde banka veya kuyumcu üzerinden rahatlıkla çekebilecek. Bileziğini kuyumcuya götüren vatandaş karşılığını çeyrek ya da gram altın olarak alabilecek.

Hürriyet gazetesinden Neşe Karanfil'in haberine göre; vatandaşın yastıkaltında bulunan 5 bin ton altınının sisteme kazandırılmasına yönelik detaylar netleşiyor. Kuyumcu, rafineri ve banka arasında teyit sistemi oluşturulacak. Vatandaş, kuyumcuya altınını teslim ettiğinde isterse bankada bulunan altın hesabına, isterse teslim ettiği altının TL karşılığını TL cinsi hesabına aktarılmasını talep edebilecek. Akredite kuyumcuya götürülen bilezik sisteme dahil edildikten sonra, çeyrek altın veya gram altın olarak geri alabilecek. 10 tane çeyrek altın götürüldüğünde, değerlendikten sonra yine çeyrek altın olarak geri alınabilecek. Aynı hesaba tam altın götürüldüğünde 4 çeyrek altın olarak hesaba dahil edilecek.

Haberin Devamı

BİLEZİK NE OLACAK?

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 5 bin ton altının sisteme kazandırılması için devreye girecek yeni sistemi önceki gün açıklamıştı. Buna göre, fiziki altın, bankalar ve kuyumculara teslim edilebilecek. Vatandaş, ister bileziğini isterse de çeyrek altınını kuyumcuya götürecek. Vatandaşın fiziki altınını teslim ve çekim sürecinde mağduriyet yaşanmaması için rafineriler tarafından oluşturulacak teknolojik altyapı bankalar tarafından da doğrulama altyapıları ile desteklenecek.

##$HABER_1473059$##

Kuyumcu - rafineri ve banka arasında üçlü bir mutabakat veya teyit sistemi oluşturulacak. Vatandaş fiziki altınını teslim ettiğinde isterse bankalarda bulunan altın hesaplarına isterse teslim ettiği altının TL karşılığının TL cinsi hesaplarına aktarım yapılmasını talep edebilecek. Aktarım işlemi, anlaşmaya göre kuyumcu veya rafineri tarafından anlık olarak gerçekleştirecek. Vatandaş hesabına aktarım yapıldığına ilişkin bilgilendirme sistem tarafından sağlanacak. Böylece vatandaş kuyumcuda işlemini bitirmiş, fiziki altınını teslim etmiş ve bankaya altın veya TL olarak aktarmış olacak. Sisteme giren fiziki altın kuyumcu tarafından rafineriye teslim edilecek. Rafineri tarafından da rafinajı yapılmış altın bankaya teslim edilecek. Söz konusu fiziki altın karşılık olarak banka nezdinde tutulacak. Vatandaş finansal sisteme aktardığı altın tasarrufunu tercih ettiği şekilde değerlendirdikten sonra tekrar fiziki olarak çekmek istediğinde banka veya kuyumcu üzerinden rahatlıkla çekebilecek. Bileziğini kuyumcuya götüren vatandaş karşılığını çeyrek ya da gram altın olarak alabilecek.

Haberin Devamı

KREDİ FAİZİNDE İNDİRİM OLABİLİR

Bankalar, mevcut bulunan altına ilişkin hesap türlerine ek olarak yeni hesap türleri üzerinde çalışma yapacak. Ayrıca bankalar tarafından finansal sisteme kazandırılan altınlar karşılığında hesap sahibine diğer bankacılık ürünlerinde kredi faiz oranı indirimi gibi çeşitli avantajlar sağlanmasına yönelik çalışmalar yapılacak. Merkez Bankası sistem üzerinden bankalara aktarılan fiziki altın karşılığı TL tutarların Altın Dönüşümlü TL Mevduat/Katılım Hesaplarında değerlendirilebilmesi için yeni düzenleme yapacak. Böylece vatandaş tasarrufunun değerini korurken aynı zamanda TL cinsi kazanç da sağlamış olacak. Finansal sisteme aktarılan altınlar vatandaşların tercihleri doğrultusunda nemalandırılabilecek

ÇEYREK, YARIM, TAM ALTIN ÇEYREK HESABA

Bu yeni sisteme ek olarak çeyrek hesabı uygulaması devreye girecek. Vatandaşların katılım bankaları ve kamu bankalarında doğrudan çeyrek altın hesabı açmaları uygulaması 1 Mart’ta başlayacak. Vatandaş 10 tane çeyrek altını banka şubesine götürdüğünde açtığı altın hesabının bakiyesini çeyrek altın cinsinden takip edebilecek. Bu çeyrek altın hesaplarını değerleme şekillerinde değerlendirdikten sonra birebir hesabında gözüken altın miktarını fiziki olarak çekebilecek. Çeyrek ve katları olan yarım ya da tam altın da hesaba alınabilecek. Ancak yarım altın getirildiğinde 2 çeyrek, tam altın getirildiğinde 4 çeyrek olarak hesaba girecek. Vatandaş hesabında yatırdığının çeyrek karşılığını görecek. Geri verilirken de çeyrek altın olarak verilecek.

Haberin Devamı

ADIM ADIM ALTIN HESABI

* Elimizdeki çeyrek, tam, cumhuriyet altınını ya da bilezik gibi takıları akredite kuyumcuya götüreceğiz.

* Kuyumcu bu altınları gram ya da çeyrek altın cinsinden değerlendirip sertifakalandıracak.

* Verdiğimiz altının karşılığı bankadaki altın hesabımıza ya da TL cinsi hesabımıza yatırılacak.

* Orada değerlenen tasarrufumuzu her an takip edip istediğimiz zaman nakit veya çeyrek altın olarak geri alabileceğiz.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.552 Değişim: 0,23% Hacim : 34.364 Mio.TL Son veri saati : 12:17
Düşük 9.508 18.04.2024 Yüksek 9.602
Açılış: 9.565
32,5004 Değişim: 0,16%
Düşük 32,3698 18.04.2024 Yüksek 32,5411
Açılış: 32,4475
34,8253 Değişim: 0,30%
Düşük 34,6200 18.04.2024 Yüksek 34,8972
Açılış: 34,721
2.487,01 Değişim: 1,00%
Düşük 2.456,07 18.04.2024 Yüksek 2.490,43
Açılış: 2.462,29
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.