AB’den kış hazırlığı

21.07.2022 - 10:12 | Son Güncelleme :
AB’den kış hazırlığı | Ekonomi Haberleri

Avrupa Birliği Komisyonu üye ülkelerden gaz tüketimini azaltmalarını istedi. Rusya’nın şantaj yaptığını ve doğalgazı silah olarak kullandığını belirten AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, “Rus gazının tamamen kesilmesi ihtimaline karşı hazırlıklı olmalıyız ve bu olası bir senaryodur” diye konuştu. Üye ülkelerin vanayı kısmasıyla kış için depolanan gaz miktarının arttırılması hedefleniyor.

Hürriyet gazetesinden Güven Özalp'in haberine göre; Rusya'nın doğalgazı silah olarak kullanması ve 12 Avrupa Birliği ülkesinin daha şimdiden kısmi ya da tam kesintiden etkilenmesi Brüksel’i kışa yönelik güçlü önlemler almaya itti. Avrupa Birliği Komisyonu üye ülkelerden gaz tüketimini azaltmalarını istedi. Komisyon’un önerisi, gönüllülük bazında, yüzde 15’lik bir kesintiye gidilmesine dayanıyor. Rusya’nın doğalgaz akışını çok önemli düzeyde ya da tamamen kesmesi halinde ise kesinti zorunlu hale gelebilecek. Ağustos başından Mart 2023 sonuna kadar yapılması istenen kesinti 45 milyar metreküpe (bcm) denk geliyor. Kesinti önerisini açıklayan AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya’nın şantaj yaptığını ve doğalgazı silah olarak kullandığını belirterek, “Rus gazının tamamen kesilmesi ihtimaline karşı hazırlıklı olmalıyız ve bu olası bir senaryodur” dedi.

Haberin Devamı

ORTALAMADAN HESAPLANACAK

Kesinti hesaplaması geçen beş yılda, ağustos- mart dönemi tüketiminin ortalaması alınarak yapılacak. Üye ülkelerin vanayı kısmasıyla kış için depolanan gaz miktarının arttırılması hedefleniyor. AB, kışı güvenli bir şekilde geçirmek için, 1 Kasım’a kadar yüzde 80 depolama seviyesine ulaşılmasını hedef olarak belirlemişti. Depolama seviyesi şu aşamada yüzde 64. Brüksel, üye ülkelerin doğalgaz yerine, başta yenilenebilir enerji kaynakları olmak üzere, farklı kaynaklara öncelik vermelerini istiyor. Kamu binalarında ısıtma ve soğutmanın sınırlandırılmasının zorunlu kılınması da devreye sokulabilecek opsiyonlar arasında görülüyor. Öneri çerçevesinde alınacak önlemlerden en son etkilenecek olanlar ise haneler olacak. Hükümetlerin kesinti önlemlerinde haneleri doğrudan etkileyecek önlemler almaları beklenmezken bireylerin kış döneminde yaşadıkları ortamların ısılarını düşürmesinin 10 bcm’lik bir tasarruf sağlayabileceği belirtiliyor.

Haberin Devamı

##$HABER_1474393$##

DAYANIŞMA MEKANİZMASI

AB’de Rus doğalgazına bağımlılık seviyesi ülkeden ülkeye değişiyor. AB Komisyonu, gündeme getirdiği öneriyle bir uyarı mekanizması oluşturulmasını ve bu bağlamda doğalgaz ihtiyacı yüksek olanlara diğer ülkelerin destek olmasını sağlamayı umuyor. Von der Leyen, bazı üye ülkelerin kesintilere karşı daha savunmasız olduğunun altını çizerek, “Ancak böyle bir kesintinin sonuçlarına Tek Pazar üzerinden hepimiz katlanırız. Bu nedenle herkesin, ihtiyacı olan üye devletlerle gaz paylaşmaya hazır olması gerekir” dedi. Brüksel, aksaklıkların ekonomi, endüstriyel rekabet gücü ve istihdam üzerindeki olası olumsuz etkilerini azaltmak için üye ülkeler arasında koordinasyon ve dayanışmanın garanti altına alınmasını amaçlıyor.

HAFTAYA ACİL TOPLANTI

AB Komisyonu’nun önerisinin hayata geçirilebilmesi için üye ülkelerin onayı gerekiyor. AB ülkelerinin bu öneriye ne kadar sıcak yaklaştığı önümüzdeki hafta belli olacak. Başkentlerin öneriye ilişkin pozisyonlarını gelecek hafta yapılacak olağanüstü nitelikli enerji bakanları toplantısında netleştirmeleri bekleniyor. Von der Leyen, “Bunun tüm AB için büyük bir istek olduğunu biliyorum ama kendimizi korumamız için gerekli” ifadelerini kullandı.

TEDARİKÇİ ARAMA GİRİŞİMLERİ SÜRÜYOR

AB, gaz tüketiminin azaltılması çabalarının yanı sıra yeni tedarikçiler sağlama girişimlerini de yoğunlaştırmış durumda. Rusya, 2021’de AB’nin gazının yaklaşık yüzde 40’ını sağladı. AB, Rusya kaynaklı kesintileri dengelemek için Rus olmayan gaz ithalatını güvence altına almaya çalışıyor. Farklı kaynaklardan doğalgaz tedariki geçen yıla oranla yüzde 75 arttı. AB, Rusya kaynaklı olmayan sıvılaştırılmış gaz (LNG) ithalatını 21 bcm, boru hattından gelen doğalgaz ithalatını ise 14 bcm artırdı. Bu yılın başından beri, 4 bcm’e denk düşen, ek 20 GW yenilenebilir enerji kapasitesi de devreye sokuldu. AB, enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi ve Rusya’ya bağımlılığın düşürülmesi için ABD ve Azerbaycan’ın da olduğu çok sayıda ülkeyle anlaşma sağladı.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.717 Değişim: 0,00% Hacim : 96.998 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.664 25.04.2024 Yüksek 9.827
Açılış: 9.754
32,5537 Değişim: 0,21%
Düşük 32,4536 26.04.2024 Yüksek 32,5652
Açılış: 32,4865
34,9431 Değişim: -0,08%
Düşük 34,8267 26.04.2024 Yüksek 35,0042
Açılış: 34,9718
2.444,61 Değişim: 0,34%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.447,19
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.