580 milyon dolar yatırımla dünyanın ilk 10 tesisi arasına girdi

27.10.2017 - 17:04 | Son Güncelleme :
580 milyon dolar yatırımla dünyanın ilk 10 tesisi arasına girdi | Ekonomi Haberleri

Seydişehir Alüminyum hiçbir teknoloji transferi yapmadan kendi mühendisleri ve ARGE merkezi ile sayılı teknoloji üslerinden biri oldu. Geliştirdiği yanmaz ürünlerle dünyanın dikkatini çekti

SEYDİŞEHİR; Alüminyum üretimi konusunda Türkiye’nin tek entegre tesisi olan Eti Alüminyum, modernizasyon yatırımlarının tamamlanmasıyla birlikte dünyanın teknoloji devleri arasına girdi.

2005 yılında özelleştirilerek Cengiz Holding bünyesine katılmasının ardından kapanmak üzereyken 580 milyon dolar yatırım yapılan Eti Alüminyum’un Ar-Ge departmanında geliştirilen iki ayrı ürün, otomotivden savunma sanayine, konuttan halı üretimine kadar birçok sektörde radikal değişikliklere yol açacak.

Haberin Devamı

1700 kişinin doğrudan istihdam edildiği Eti Alüminyumda 10 mühendisin 5 yıl üzerinde çalışarak geliştirdiği ATH ve özel alümina adlı iki ürün sayesinde hem yangınlardaki can kaybı en aza inecek, hem de yangınların neden olduğu maddi kayıplar azalacak.

Eti Alüminyum Genel Müdürü Mehmet Arkan Türk sanayinin devi Eti Alüminyum’un bu iki buluşla dünyada ilk 10, Avrupa’da ise ilk 5 firma arasına girdiğini ifade ederek, “Stratejik öneme sahip bu ürünler için 50 milyon dolar yeni yatırım gerçekleştireceğiz.

Yeni yatırımlarla birlikte kimya, savunma, uçak ve otomotiv sanayiinde kullanılabilecek yeni ürünler geliştirilerek dünya pazarlarının yolunu açtık ve 75 ülkeye ihracat yapar duruma geldik. ATH ve özel alümina üretiminde Türkiye’nin ihtiyacının iki katını üreterek ithalatın yolunu keseceğiz. Yüzde 50’sini de ihraç edeceğiz” dedi.

17 DAKİKADAN 3 DAKİKAYA İNDİ

ATH’nin ileri ve teknolojik malzemeler sektörünü hedeflediğini anlatan Arkan, “Özellikle 20’nci yüzyılın ikinci yarısında dünya ekonomisine önemli ölçekte pazar payı ile giren polimer ve kompozit ürünler binalarda kullanıldıkça yangınlar da arttı. 1975 yılında 17 dakika olan yangından kaçış süreci günümüzde 3 dakikaya kadar indi. Eti Alüminyum tarafından geliştirilen ATH, mutfak tezgahlarında, banyo malzemelerinde, cephe kaplamada alüminyum kompozit panellerinde, izolasyon malzemesi olarak yanmaz akustik süngerlerde ve doğalgaz borularının izolasyonunda, dekoratif bina iç mimarisinde, çatı kaplama membranlarında, zemin kaplama ve laminantlarda kullanılacak ve yanma süresini yarı yarıya azaltacak. Böylece 3 dakikaya inen yangından kaçış süresi de yaklaşık iki kat artarak 6 dakikaya kadar çıkabilecek” diye konuştu.

Haberin Devamı

TÜRK ASKERİNE YANMAYAN ELBİSE

ATH’nin EtiFine markasıyla otomotiv, uçak ve tren sektöründe iç döşemelerin yanı sıra yanmaz halı üretiminde de kullanılacağını ifade eden Eti Alüminyum Genel Müdürü Mehmet Arkan “ATH Yanmaz askeri elbise üretiminde de kullanılabilecek. Olayı kaynağında çözmek için binalarda kullanılan malzemelerin yanmaz olması ya da bileşiminde yanmayı geciktirici sistemlerin kullanılması gerekmektedir. Alev geciktirici ATH kullanılması yangın sırasında çıkan ısının emilmesini sağlayarak yangından kaçış süresini uzatmakta, aynı zamanda açığa çıkardığı su buharı ile yangın sırasında açığa çıkan zehirli ve boğucu gazların bastırılmasını sağlamaktadır” açıklamasını yaptı.

ETİ ALÜMİNYUMDA NELER YAPILDI?

Atık gazda AB’ye fark attı: Seydişehir Entegre Tesisleri’nin gaz salınımı için özelleştirme sonrasında 15 milyon dolarlık yatırım yapıldı. Bu yatırım sonrasında AB normları gaz salınım değerlerinin altında bir seviyeye ulaşıldı.

130 bin ağaç dikildi: Özelleştikten sonra tesisin 2.5 milyon metrekarelik alanına bu zamana kadar özellikle sera gazlarını azaltıcı ceviz ağacı, kavak ağacı, karaçam ve akasya olmak üzere toplam 130.000 adetten fazla ağaç dikildi.

70 Çinli mühendis ve 200 teknik personel geldi: Yatırımların devreye sokulması aşamasında önemli kritik ekipman ve malzeme alımlarının yapıldığı Almanya, İsviçre, İsveç, Fransa, Kanada, Finlandiya, Japonya, İngiltere, Polonya gibi ülkelerden süpervizörlerin yanı sıra Çin’den 70 mühendis ve devreye alma elemanı Türkiye’ye getirildi.

Haberin Devamı

Elektrik ve sudan tasarruf: Özelleştirme öncesi 1 ton alüminyum için 17.500 Kwh elektrik kullanılırken, bu rakam yeni yapılan yatırım sonucunda 13.000 Kwh seviyelerine düşürüldü. Su kullanımı ise yüzde 50 oranında azaltıldı.

İki saatlik korkuya 221 milyon dolar: Tesisin özelleştirildiği 2005 yılında acil yapılması gerekenler gözden geçirildiğinde, tesislere yenileme yatırımı yapılmaması nedeniyle tesisin her an durabileceği tespit edildi. Özellikle elektrolizhanelerdeki hücrelerin 2 saatlik durmasıyla elektroliz hücreleri donacağı için sistem 4 yıllık kapanma süreciyle karşı karşıya kalacaktı. Bu nedenle sadece elektrolizhane için 221 milyon dolarlık yatırım yapıldı.

Metal kalitesinde minimum yüzde 99.8 saflıkta alüminyum üretme becerisine sahip, SAMİ teknolojisi ile projelendirilip montajı tamamlanan Avrupa’nın en yeni alüminyum elektrolizhanesi ise, çevre emisyonları açısından da Avrupa Birliği standartlarında.

Fuel Oil’e 70 milyon dolar gitmeyecek: Tesislerde kullanılan kükürt ve SO2 oranı yüksek 6 nolu Fuel-Oil’in çevreye daha fazla zarar vermemesi için 5 milyon dolar yatırımla doğalgaz dönüşümü gerçekleştirildi. 2008 yılından sonra tesislerde doğalgaz kullanılmaya başlandı. Yerli kömürün de devreye girmesiyle birlikte yılda 70 milyon dolarlık yakıt tutarının Türkiye’de kalması sağlandı.

Atık buhardan 13 MW enerji: Buhar kazanları 7 milyon 500 bin dolara yenilenerek, tesislerin buhar ihtiyacı güvenilir ve ekonomik bir sistemle karşılanmaya başladı. Yeni yapılan buhar türbini sayesinde 13 MW enerji üretimi sağlanarak maliyetler de aşağı çekildi.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.525 Değişim: -0,06% Hacim : 84.989 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.476 18.04.2024 Yüksek 9.602
Açılış: 9.565
32,5217 Değişim: 0,14%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 32,6261
Açılış: 32,4917
34,8045 Değişim: 0,21%
Düşük 34,6430 19.04.2024 Yüksek 34,9703
Açılış: 34,7321
2.492,10 Değişim: 0,31%
Düşük 2.485,75 19.04.2024 Yüksek 2.493,71
Açılış: 2.485,75
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.