Güncelleme Tarihi:
Ağustos ayı enflasyon beklentisi, Merkez Bankası anketi ile belli olurken, tüm dikkatler de Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine çevrildi. Emekli ve memur maaş zammı ile kira artış oranında belirleyici olan enflasyon rakamları ağustos ayı için yeniden belirlenecek. Eylül ayının başında açıklanacak olan enflasyon rakamları ayı zamanda yıl sonu enflasyon beklentisinde de önemli grafik çizecek. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, TCBM'nin yıl sonu TÜFE tahminin içeren raporu açıkladı. Karahan 2025 yılı sonu için enflasyonun yüzde 25-29 aralığında gerçekleşeceğini söyledi. Peki, TÜİK enflasyon oranları ne zaman açıklanacak, saat kaçta? 2025 Ağustos ayı enflasyon beklentisi nedir? İşte, Merkez Bankası enflasyon tahmini ve ağustos ayı enflasyonunun açıklanacağı tarih bilgisi.
Türkiye İstatistik Kurumu, enflasyon verilerini her ayın 3'ünde açıklıyor. Ağustos ayı enflasyon rakamları da 3 Eylül Çarşamba günü saat 10.00'da belli olacak.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, TCBM'nin yıl sonu TÜFE tahminin içeren raporu açıkladı. Karahan 2025 yılı sonu için enflasyonun yüzde 25-29 aralığında gerçekleşeceğini açıkladı. 2026 yılı sonu için enflasyon yüzde 13-19 aralığında olması öngörülüyor.
Fatih Karahan, tahminleri ve ara hedefleri oluştururken, fiyat istikrarı sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşu sürdüreceklerini esas aldıklarının altını çizdi.
Ayrıca ekonomi politikalarındaki eş güdümün de devam edeceği varsayımını yansıttıklarını dile getiren Karahan, "Bu çerçevede, 2025 yıl sonunda enflasyonun yüzde 25 ile yüzde 29 aralığında olacağını tahmin ediyoruz. 2026 sonu için ise tahminlerimiz, enflasyonun yüzde 13 ile yüzde 19 aralığına gerileyeceğine işaret ediyor." dedi.
Karahan, küresel belirsizliklerin azalmasının ve enflasyonun daha düşük seviyelere gelmesinin etkisiyle tahmin aralığını önceki rapor dönemine göre daralttıklarını söyleyerek, bu değerlerin daha önce de paylaşılan enflasyon tahminlerini ve ilgili aralıkları yansıttığını belirtti.
Merkez Bankası anketine göre katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 29,86 iken, bu anket döneminde yüzde 29,66 olmuştur. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 24,56 iken, bu anket döneminde yüzde 23,39 olmuştur. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise bir önceki anket döneminde yüzde 17,35 iken, bu anket döneminde yüzde 17,08 olarak gerçekleşmiştir.




