"2017 ekonomide atılım yılı olacak"

13.07.2017 - 14:22 | Son Güncelleme :
"2017 ekonomide atılım yılı olacak" | Ekonomi Haberleri

Bakan Zeybekci, Türk ekonomisinin de 15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasında çetin bir sınav verdiğini ve bu sınavı başarıyla geçtiğini belirtti, "2017 ekonomide atılım yılı olacak" dedi

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türk demokrasisi gibi Türk ekonomisinin de 15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasında çetin bir sınav verdiğini ve bu sınavı başarıyla geçtiğini belirterek, "Artık yakın geleceğin baş aktörleri arasında adı geçen bir Türkiye ekonomisi var. Türkiye ekonomisi artık çok daha güçlüdür." dedi.

Zeybekci, Fetullahçı Terör Örgütü'nün darbe girişimi sonrası Türkiye ekonomisine ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Haberin Devamı

"VATANDAŞ HEM DEMOKRASİYE HEM EKONOMİYE SAHİP ÇIKTI"

Zeybekci, darbe girişiminin ertesi gününden itibaren hem siyasi cephede hem ekonomi cephesinde, 15 Temmuz'da mermiyle yapamadıkları tahribatı yapmak üzere içte ve dışta kollarını sıvayanların olduğunu belirterek, Borsa İstanbul'un çökeceğini, yabancı sermayenin ülke dışına kaçacağını, Türk lirasının aşırı değer kaybedeceğini söyleyen bazı kesimlerin sesinin gür çıktığını anlattı.

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN... 

Bakan Zeybekci, hain darbe girişiminin ertesi günü ekonomide çarkların döndüğünü, Borsa İstanbul'un pazartesi günü olağan şekilde çalışmalarını sürdürdüğünü, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın Para Politikası Kurulu kararlarında hiçbir ertelemeye gitmediğini, hatta belirsizliklerin hakim olduğu bir ortamda faiz koridorunun üst bandında yapmakta olduğu indirimlere devam ettiğini hatırlattı.

Nihat Zeybekci, Türkiye İhracatçılar Meclisinin günlük ihracat verilerine göre, darbe öncesindeki 11-15 Temmuz 2016 haftasında yaklaşık 2 milyar dolar olan ihracatın, darbe girişimi sonrasındaki 18-22 Temmuz haftasında bir önceki haftaya göre yüzde 12,2 artışla 2,2 milyar dolar olarak gerçekleştiğini söyledi.

Haberin Devamı

Darbe girişimine rağmen ekonominin 2016'da yüzde 2,9 büyüdüğünü, geçen yılın son çeyreğinde başlayan toparlanmanın bu yılın ilk çeyreğinde istihdam, üretim ve ihracat seferberliğiyle artarak devam ettiğini vurgulayan Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Halk ilk günlerde, olağan olarak ekonomiden endişe ediyordu, korkuyordu. Yabancı yatırımcılar ekonomide kritik sınırın aşıldığını düşünüyordu. Oysa sınırı aşmamıştık; 14 yıllık icraatlarımızla çoktan 'ekonomide sınırları değiştirmiştik'. Türk demokrasisi gibi Türk ekonomisi de 15 Temmuz ve sonrasında çetin bir sınav verdi ve bu sınavı başarıyla aştı. Hainler dünyayı yanıp kül olurken izlemek ister. Oysa milletimizin içindeki volkan patlamıştı bir kere. O günden sonra daha büyük inançla ve şevkle, ülke ekonomisini yüceltmek için hedefler koyduk ve bu hedeflere ulaşmak için gecemizi gündüzümüze kattık.

Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde 2017 yılı ihracatta atılım yılı, büyümede koşma yılı, turizmde toparlanma, yatırımlarda yükselme yılı olacaktı. 2016 yılının ikinci yarısında bir taraftan Türkiye demokrasisi ve ekonomisinin gücünü, Asya ve Avrupa başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde, iş adamlarımızla beraber gerçekleştirdiğimiz seyahatlerimizde anlattık. Bir yandan da dünyanın en iddialı yatırım teşvik sistemi olan Proje Bazlı Yatırım Teşvik Sisteminin hazırlıklarını tamamladık. İhracatımızı artıracak adımları uygulamaya koyduk. İhracatçımızın yol arkadaşı Eximbank’ın sermayesini artırarak, düşük maliyetli kredi hacminin genişlemesini sağladık. Bugün itibarıyla Türk Eximbank, ihracat finansmanında oran olarak dünya ikincisidir, hedefimiz birinciliktir. "

"TÜRKİYE İÇİN BÜYÜME İSTİKRAR VE KALKINMA DÖNEMİ"

Zeybekci, yurt dışında önemli noktalarda ticaret merkezleri açmaya başladıklarını, firmaları küresel pazarlarla entegre etmek için e-ticaret desteklerinden fuarlara kadar pek çok alanda cesur adımlar attıklarını ifade ederek, küresel durgunluğa rağmen 2016 yılının kasım ayından itibaren ihracatın güçlü şekilde artışa geçmeye başladığını, 2017 yılının ilk 5 ayında ihracatın yüzde 9,5 arttığını, yıl sonunda da Orta Vadeli Program hedefi olan 153,3 milyar doların üzerinde gerçekleşmesini beklediklerini bildirdi.

Haberin Devamı

Türkiye ekonomisinin 2017 yılının ilk çeyreğinde yüzde 5 büyüme kaydettiğini hatırlatan Zeybekci, net ihracatın büyümeye 2,2 puan katkı sağlamasının ise kendileri için ayrıca sevindirici bir gelişme olduğunu dile getirdi. Zeybekci, şunları kaydetti:

"İlan ettiğimiz gibi 2017 ekonomide atılım yılı olacak. 16 Nisan 2017 referandumu ile milletimiz kabul ettiği Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile siyasette de 2017’yi atılım yılına dönüştürdü. Dönem artık Türkiye için büyüme, istikrar ve kalkınma dönemidir. Artık yakın geleceğin baş aktörleri arasında adı geçen bir Türkiye ekonomisi var. Türkiye ekonomisi artık çok daha güçlüdür. Herkes üzerine düşeni yapar ve milli bir bilinçle çalışmalarını yürütürse 2023 hedeflerimize hep birlikte ulaşır ve yarınlarımıza daha iyi bir gelecek bırakabiliriz. 15 Temmuz 2016 tarihinden bu yana bizlere daima güç veren, Türkiye ekonomisini daha da güçlendirmek için var gücüyle çalışan milletimize şükran duyuyor; bu büyük milletin bir ferdi olmaktan da gurur duyuyorum. 15 Temmuz günü milletimiz bizlere ve tüm dünyaya şunu kanıtlamıştır; karanlık bir gecede pencerenin arkasında umut, korku ve inanç vardır ama en büyüğü de inançtır."


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.037 Değişim: 2,61% Hacim : 84.253 Mio.TL Son veri saati : 17:37
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.071
Açılış: 8.864
32,3158 Değişim: 0,20%
Düşük 32,2225 28.03.2024 Yüksek 32,3526
Açılış: 32,2508
35,0964 Değişim: -0,07%
Düşük 34,8851 28.03.2024 Yüksek 35,2158
Açılış: 35,1216
2.295,38 Değişim: 0,78%
Düşük 2.270,83 28.03.2024 Yüksek 2.304,45
Açılış: 2.277,54
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.