1.5 milyar dolarlık yağmur

23.09.2019 - 08:58 | Son Güncelleme :
1.5 milyar dolarlık yağmur | Ekonomi Haberleri

Üç önemli bölge ile Türkiye’nin en geniş elektrik dağıtım ağına sahip olan Enerjisa topladığı veriler sayesinde de önemli öncü göstergeler elde ediyor. Enerjisa CEO’su Ziya Erdem. “Barajlardaki doluluk yüzde 65’e ulaştı. Doğalgaz santralları neredeyse hiç çalışmadı. Tasarrufumuzu hesapladık 1.5 milyar dolar” dedi.

Hürriyet gazetesinden Sefer Levent'in haberine göre; “BİZ ne kadar girdi varsa enerji sektöründe hepsini takip edebiliyoruz. Ağustos sonu itibariyle barajlardaki doluluk oranı yüzde 65 düzeyinde. Bu mevsim normallerinin oldukça üzerinde bir oran. Yer altı sularının da etkisiyle Türkiye’nin uzun zamandır yaşamadığı kadar yağışlı bir dönem geçirdiğimizi söyleyebilirim. Normalde bu dönemde elektrik üretimi için doğalgaz santrallarının devreye girmesi gerekiyordu. Bu sene neredeyse doğalgaz santralleri hiç çalışmadı. Bizim hesaplarımıza göre Türkiye’nin 1.5 milyar dolarlık bir tasarrufu var.” Bu sözlerin sahibi Enerjisa CEO’su Ziya Erdem. Erdem yaklaşık 10 yıl teknoloji şirketi Ericson’un hem Türkiye başkanlığını hem de aynı şirketin Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgelerindeki operasyonlarında görev yürütmüş bir yönetici. Bir yılı aşkındır Enerjisa’nın kaptanlık koltuğunda oturan Ziya Erdem dijital dönüşüm konusundaki birikim ve tecrübesini yeni şirketinin de odağına almış durumda. Öyle ki yağan yağmurdan, sanayideki elektrik tüketimine, akıllı ev aletlerinden konutlarda tüketilen elektriğe tüm veriler Enerjisa tarafından analize dönüştürülüyor. Bu sayede öncü göstergeler elde ediliyor. 

Haberin Devamı

‘EN GENİŞ AĞA SAHİBİZ’

Financial Times’ın Londra’da düzenlediği Dijital Teknoloji Zirvesi’ne katılan ve Enerjisa’daki dönüşümü anlatan CEO Ziya Erdem geçen yıl strateji planına ‘stratejik öncelikler’ eklediklerine dikkat çekti. “70-20-10” olarak formüle ettikleri bu stratejinin 3’ü iş, 2’sinin insan odaklı önceliklerden oluştuğunu belirten Erdem, “Bizim gelirlerimizin yüzde 90’ı dağıtımdan yüzde 10’u satıştan geliyor. Dolayısıyla biz bu işi koruyacağız ve büyüteceğiz. “70-20-10” diye adlandırdığımız yaklaşıma göre, işlerimizin yüzde 70’ini ana iş alanımız olan elektrik dağıtım ve satışı, yüzde 20’sini yeni enerji dünyası” çatısı altında toplanıyor. Bu dünya hem bugünü hem de geleceği şekillendiriyor. Mesela akıllı teknolojiler, depolama, e-mobilite, dağıtım ve üretim bunlara birer örnek. Yüzde 10’unu da büyük veri yönetimi oluşturuyor. Bunlar bizim işimizi de destekleyebilecek büyük veri, yapay zeka ve robotics” dedi. “Türkiye’nin en geniş nesnelerin internet ağına sahibiz” diyen Ziya Erdem dijitalleşme çalışmalarını şu şekilde özetledi; “Robotics, chatbot, blok zinciri, yapay zeka, artırılmış gerçeklik, ses analizi, nesnelerin interneti ana başlıklarında geniş kullanımlı veya pilot uygulamaları hayata geçiriyoruz. Otomatik Sayaç Okuma Sistemleri (OSOS) ile toplam tüketimin yüzde 40’ını merkezden 80 bin noktayı anlık olarak izleyebiliyoruz ve gerçek zamanlı tüketim analizleri yapabiliyoruz. Türkiye’nin en geniş nesnelerin internet ağına sahibiz. İletişim ve sensör maliyetlerinin azalması ile nesnelerin interneti yatırımlarımızı ve kullanım alanlarını genişletiyoruz. Girişimcilik programımıza sene başında 400 proje geldi. Pilot aşamasına gelen 8 projeden 4’üne yatırım yapma kararı aldık.” 

Haberin Devamı

SANAYİDE İYİLEŞME VAR!

Faaliyet gösterdiği 3 bölgede Başkent, Toroslar ve İstanbul Anadolu yakasında tüketimi saatlik olarak ölçebildikleri bilgisini paylaşan Enerjisa CEO’su Ziya Erdem, bu yıl geçen seneye oranla sanayide elektrik tüketiminin bazı aylarda yüzde 3’e varan düşüşler gösterdiğini hatırlattı. Erdem, şimdi bu daralmanın yüzde 1’e geldiğini bunun da kapasite kullanımının artığını gösterdiğini belirtti. Erdem konutlarda ise yüzde 10’luk bir büyüme söz konusu olduğunu kaydetti.

‘DÖVİZ BORCUMUZ YOK’

ZİYA Erdem’in sektörün borçluluk durumuyla ilgili verdiği bilgiler ise şu şekilde:

Enerji sektöründe toplam yatırım yaklaşık 100 milyar dolar. Bu rakamın 67 milyar doları elektrik üretimi 28 milyar doları elektrik dağıtım yatırımlarından oluşuyor. Doğalgaz dağıtımına yapılan 12 milyar dolarla beraber toplam 15 senede yapılan yatırım tutarı 107 milyar dolar. Bu yatırımın yaklaşık 25 milyar doları öz sermaye yatırımıyla 75 milyar doları da kredi ile yapılmış. 75 milyar dolarlık kredinin 25 milyar doları geri ödendi. Resmi olarak telaffuz edilen rakam 47 milyar dolar.

Haberin Devamı

Çoğu üretim kaynaklı borç. Bu rakamlar içinde stres altında olan tutarsa 11-12 milyar dolar. Bunun da 3 milyar doları dağıtımın kalanı üretim şirketlerinin.

Enerjisa lisansları aldığında 2013’te 2.5 milyar dolarlık borcunun tamamını TL’ye çevirmiş. Şu anda döviz borcumuz yok.

Bizim 7 milyar TL’ye yakın varlığa dayalı yatırımımız var. Aşağı yukarı devam eden yatırımlar için bankalardan kullanılan 8 milyar TL civarı borcumuz var. Borçluluk oranımız yılsonuna doğru yüzde 1.9’a kadar düşecek.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.717 Değişim: -0,05% Hacim : 96.998 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.664 25.04.2024 Yüksek 9.827
Açılış: 9.754
32,4821 Değişim: -0,18%
Düşük 32,4063 25.04.2024 Yüksek 32,6046
Açılış: 32,54
34,9413 Değişim: 0,32%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 35,0415
Açılış: 34,8286
2.436,04 Değişim: 0,53%
Düşük 2.414,58 25.04.2024 Yüksek 2.451,95
Açılış: 2.423,18
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.