1.1 Milyar Dolar 20 Ocak`ta geliyor

Güncelleme Tarihi:

1.1 Milyar Dolar 20 Ocak`ta geliyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2001 00:00

Türkiye`ye verilmesi karara bağlanan Ek Rezerv Kolaylığı`nın 1,1 milyar dolarlık ikinci taksidi IMF`in incelemeleri sonrası 20 Ocak`ta gelecek.

Mali piyasalardaki krizin ardından Türkiye`ye verilmesi karara bağlanan 7.5 milyar dolarlık Ek Rezerv Kolaylığı`nın 1.1 milyar dolarlık ikinci taksidi IMF`nin incelemeleri sonrası 20 Ocak`ta Hazine`ye aktarılacak.

Bankacılık sistemindeki zafiyet nedeniyle ortaya çıkan para piyasaları krizi sonrasında alınması öngörülen sıkı tedbirler, IMF`nin `aylık` incelemeleri çerçevesinde masaya yatırılıyor. Bu kapsamda IMF heyeti, hafta sonu Türkiye`ye geliyor.

IMF Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli başkanlığındaki heyetin 12 Ocak Cuma günü Türkiye`ye gelmesi ve aylık izleme çalışmalarına da 15 Ocak`ta başlaması bekleniyor. Hazine, Merkez Bankası, Maliye, DPT ve Özelleştirme İdaresi ve ilgili bakanlıklarla yapılacak toplantılarda, ek niyet mektubu çerçevesinde verilen sözlerdeki gerçekleşmeler ele alınacak. Yıl sonu itibarıyla Türk ekonomisindeki gelişmeler ışığında 2001 yılı politikiları detaylandırılacak. Cottarelli ve ekibi ile yapılacak görüşmeler sonrasında, 2 milyar 250 milyon doları Türkiye`ye aktarılan 7.5 milyar dolarlık Ek Rezerv Kolaylığı`nın (SRF) 1.1 milyar doları 20 Ocak`ta Türkiye`ye aktarılacak. SRF`nin 1.1 milyar doları 20 Şubat`ta aktarılacak. Kredinin kalan tutarı ise 15 Mart, 15 Haziran, 15 Ağustos ve 15 Kasım`a kadar 750`şer milyon dolarlık dilimler halinde verilecek. Türkiye`ye stand-by anlaşmasıyla öngörülen kredi ise üçer aylık dönemler itibarıyla 280 milyon dolarlık dilimler halinde kullandırılacak. IMF, bu yılın ilk üç aylık döneminde Türk ekonomisindeki gelişmeleri ay ay izleyecek. Daha sonraki dönemlerde ise takip yine üçer aylık dönemler itibarıyla yapılacak.


Ek niyet`ler için çalışma başladı:

Ek niyet mektubu ile verilen sözlerin yerine getirilmesi için takvim başladı. Türk Telekom ve THY özelleştirme ihalelerine çıkıldı. Türk Telekom`un ihale şartnamesinin 14 Ocak`a kadar kamuoyuna açıklanması gerekiyor. Aynı şekilde kredinin önkoşulları arasında yer alan elektrik piyasası yasa tasarısının da bu ay içerisinde Meclis`ten çıkartılması verilen sözler arasında yer alıyor. DPT ile varılacak mutabakat çerçevesinde Türkiye`nin enerji sorununun çözümü için gerekli olan 29 Yap-işlet-devret modeliyle yapılacak elektrik yatırımlarının ilan edilmesi bekleniyor. Bu ilan 31 Aralık`a kadar yapılacaktı ve ilk gecikme burada yaşandı.

Ek niyet mektubu çerçevesinde Maliye Bakanlığı bütçe ödeneklerinde yüzde 2 kesinti yapan tebliği yayımladı. Merkez Bankası`nın 12 Ocak`a kadar Türk Lirası mevduata uygulanan munzam karşılık oranını yüzde 6`dan yüzde 4`e indiren tebliği yayımlaması gerekiyor. Bankalarla ilgili `garanti` koşulları BDDK tarafından 15 Ocak`ta açıklanacak. TEAŞ`ın üçe bölünmesi, Tekel`in yeniden yapılandırılmasına ilişkin kararname ile Alkollü İçkiler Yasası, tütün yasasının çıkartılması da Türkiye`nin bu ay içerisinde yapacağı `ev ödevleri`. (RADİKAL)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!