VİOP Elektrik sözleşmelerinde yeni dönem

Güncelleme Tarihi:

VİOP Elektrik sözleşmelerinde yeni dönem
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2015 16:32

Borsa İstanbul VİOP’ta Elektrik sözleşmelerinde yeni dönem.

Haberin Devamı

Sektörlerinin lider kuruluşları olan Finansinvest ve FİNA Enerji Holding A.Ş. güçlerini birleştirerek Borsa İstanbul VİOP Elektrik Vadeli İşlem Sözleşmeleri’nde Finansinvest çatısı altında piyasa yapıcılığına başladılar.

Enerji ticaretinde güvenli bir fiyat riski yönetimi enstrümanı sunmayı amaçlayan bu işbirliği, İstanbul Finans Merkezi projesine ciddi katkı sağlayacak olan bölgesel enerji borsası oluşumunda da önemli bir adımı oluşturdu.

Borsa İstanbul Vadeli İşlem Opsiyon Piyasasında (VİOP) işlem gören Baz Yük Elektrik Vadeli İşlem Sözleşmelerinde, piyasa yapıcılıkta yeni dönemde sözleşmelerdeki derinliğinin daha da artması için Finansinvest ve FİNA Enerji’nin Finansinvest çatısı altında piyasa yapıcılığı görevini üstlendiği dönem başladı.

Haberin Devamı

Bu kapsamda olmak üzere 14 Ekim 2015’te Borsa İstanbul’da gerçekleştirilen Elektrik Vadeli İşlem Sözleşmeleri Piyasa Yapıcılığı gong törenine Finansinvest Genel Müdürü Özgür Güneri, FİNA Enerji Holding İcra Kurulu Üyesi Dr. Onur Yazgan, Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı  Çetin Ali Dönmez ve VİOP Grup Müdürü Muammer Çakır katıldı.

ELEKTRİK SÖZLEŞMELERİNDE PİYASA YAPICILIK YENİ DÖNEM

Törende, kurumsal müşterilerine profesyonel hizmet sunan Finansinvest’in enerji sektörüne yönelik çalışmalarını büyütmek üzere bir ilke imza atarak “Enerji Piyasaları Birimini” kurduğunu belirten Finansinvest Genel Müdürü Özgür Güneri, “VİOP’ta Enerji sözleşmelerinde piyasa yapıcı olarak sektörün bu alanda gelişmesine önderlik ediyoruz. FİNA Enerji Holding A.Ş. ile birlikte Elektrik Vadeli İşlem Sözleşmelerinde piyasa yapıcılığını üstlendik” dedi.

Piyasa yapıcılığı ile elektrik ticareti yapan şirketlere operasyonel kolaylık sunduklarını belirten Güneri, “Şirketler için karşı taraf riskini ortadan kaldırarak güvenli bir fiyat riski yönetimi, düşük maliyet ile nakit akış yönetimi ve işlemlerin kaldıraçlı olması sayesinde daha düşük bir teminat ile yüksek işlem hacmi gerçekleştirme olanağı sunuyoruz. Ayrıca, yakın gelecekte enerji sektörüne yatırım yapılmasına imkan sağlayan yeni ürünlerin gelişmesi ile kurumsal ve bireysel yatırımcıların portföyünde ürün çeşitliliği olacak” dedi.

Haberin Devamı

Enerji sektöründe son iki yıldır tezgahüstü piyasalarda önemli işlem hacmi artışları yaşandığına dikkat çeken FİNA Enerji Holding İcra Kurulu Üyesi Dr. Onur Yazgan ise, “Türkiye’nin yakın coğrafyasında bir enerji merkezi olma vizyonu çerçevesinde ve artan yatırımcı ilgisine paralel olarak ülkemizin enerji sektöründe piyasa ve ürün çeşitliliği ihtiyacı da giderek artıyor. 36 milyon müşteri sayısı ve 30 milyar dolarlık piyasa büyüklüğü ile Türkiye’nin en büyük sektörlerinden biri olan elektrik sektörü son yıllarda 15 milyar doların üzerinde özelleştirme geliri ve 20 milyar doların üzerinde doğrudan yatırım çekmiş durumda. Bu aydan itibaren Borsa İstanbul VİOP’ta Elektrik Vadeli İşlem Sözleşmelerinde Finansinvest üzerinden başlayacağımız piyasa yapıcılığı ile birlikte ülkemizin hem piyasa likiditesine hem de ürün ve piyasa çeşitliliğine olumlu katkılarda bulunacağımıza, sektörünün temel ihtiyacı olan güvenilir piyasa ortamına, enerji sektörü içinden ve dışından yoğun ilgi olacağına inanıyoruz. Bu önemli adım ile şirketimizin halihazırda tezgahüstü piyasalarda üstlendiği piyasa yapma sorumluluğuna bir yenisini katmış olmanın haklı gururunu yaşıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Çetin Ali Dönmez ise, “Gelir paylaşımına dayalı piyasa yapıcılık modeli sermaye piyasalarımızda ilk defa VİOP’ta Ocak 2015 itibariyle uygulanmaya başlandı. Başarılı sonuçları, likiditeye katkısı, ve yatırımcı memnuniyeti bu programı elektrik piyasasında uygulamaya bizi teşvik etti.  Tezgahüstüne göre VİOP’ta vergi avantajı, sağlam temellere dayalı piyasa yapıcılık modeli ve merkezi karşı taraf hizmetiyle, enerji piyasası katılımcıları için VİOP’u cazip bir risk yönetim platformu haline getirdik. Borsa İstanbul olarak enerji sektörü için yeni ürünler çıkarmaya devam edeceğiz” dedi.

Borsa İstanbul VİOP Grup Müdürü Muammer Çakır konuyla ilgili görüşlerini “Halihazırda ağırlıklı olarak tezgahüstü piyasalarda işlem gören elektrik ticaretinin önümüzdeki dönemde merkezi takas güvencesi hizmeti veren VİOP’a ivmelenerek yönelmesini beklemekteyiz. Bu amaçla, elektrik sözleşmelerinin vade ayları 4 aydan 16 aya çıkarılarak daha uzun vadeli risk yönetimi yapabilme imkanı, özel emir pazarı minimum emir büyüklükleri düşürülürek de kurumsal işlemlerin VİOP’a çekilmesi hedeflenmiştir. Bu şekilde VİOP’da, elektrik fiyat riskini yönetmek isteyen tüketiciler için de güzel bir imkan oluşturduk” diyerek belirtti.

Haberin Devamı

GÜVENLİ FİYAT RİSKİ YÖNETİMİ BAŞLIYOR

Borsa İstanbul VİOP Baz Yük Elektrik Vadeli İşlem Sözleşmesi ile yılda ortalama yüzde 4 büyüyen enerji sektörüne güvenli bir fiyat riski yönetim aracı sunuluyor. Kamu ağırlığı giderek azalan sektörde, serbest piyasada gerçekleşen ticaret hacmi de ciddi oranda artıyor. Söz konusu gelişme ile bu hacmin bir organize piyasa olarak Borsa İstanbul VİOP üzerinden gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Piyasadaki tüm katılımcıları tek bir çatı altında standart bir sözleşme ile birleştirerek operasyonel kolaylık sağlayan VİOP sözleşmeleri, tezgah üstü piyasalarında mevcut sistemsel karşı taraf riskini ortadan kaldırarak şirketlere güvenli ve şeffaf bir ortamda fiyat riski yönetim aracı sunuyor.

Haberin Devamı

Elektrik üreticileri, elektrik dağıtım şirketleri, toptan ve perakende elektrik ticareti şirketleri, sanayi şirketleri ve elektrik maliyeti riskini koruma altına almak isteyen kullanıcıların faydalanabileceği sözleşmenin avantajları şu şekilde sıralanabilir:

  • Organize olmayan piyasalarda yapılan işlemlerin organize piyasaya taşınarak karşı taraf riskinin minimize edilmesi
  • Maliyetlerin azaltılması
  • Yükselen rekabet ortamında nakit akışı yönetimine katkıda bulunması
  • Vergi avantajından yararlanılması
  • Standart kontratların tek ekrandan kolayca alınıp satılabilmesi
  • İşlemlerin kaldıraçlı yapılabilmesi sayesinde daha düşük bir teminat ile daha yüksek bir işlem hacmi gerçekleştirilebilmesi

FİNANSİNVEST HAKKINDA

Bir Finansbank iştiraki olan Finansinvest, 1996 yılından buyana deneyimli kadrosu, yenilikçi hizmet anlayışı ile bireysel ve kurumsal, yerli ve yabancı müşterilerine aracılık hizmetleri, portföy yönetimi, yatırım danışmanlığı, varlık yönetimi, kurumsal satış, yatırım bankacılığı ve saklama hizmetleri konusunda hizmet sunmaktadır. Türkiye’nin lider yatırım kuruluşlarından biri olan Finansinvest, tecrübeli insan kaynağı, sağlam teknolojik altyapısı ile sektöre yön vermektedir. Yaygın şube ağının yanı sıra, etkin dijital platformlarıyla hizmet veren Finansinvest, her biri konusunda uzman 250’nin üzerinde çalışanıyla, müşterilerin ihtiyacını anlamayı, doğru çözümler üretmeyi amaçlamakta ve yaşam boyu sürecek bir ortaklık kurma hedefiyle çalışmaktadır.

FİNA ENERJİ HOLDİNG HAKKINDA

FİNA Enerji Holding, Hüsnü Özyeğin’in kurucusu olduğu Fiba Grubu’nun bir iştiraki olarak, 2007 yılında kuruldu. Enerji projelerinin geliştirilmesi ve inşası için çalışan FİNA, 2009 yılında Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği çerçevesinde aldığı “Elektrik Toptan Satış Lisansı” ile tüm Türkiye’de, elektrik enerjisinin ikili anlaşmalar yoluyla alım satımı, yurt içi, sınır ötesi ticareti ve “Cerean Enerji” markası ile serbest tüketicilere ulaştırılması gibi perakende satış faaliyetini yürütüyor. Hâlihazırda senelik 793 milyon kWh’lık üretim kapasitesine sahip Hatay/ Samandağ, İzmir/Bergama ve Karaburun, Tekirdağ/Malkara, Kırklareli/ Merkez, Balıkesir/ Merkez ve Manyas olmak üzere yedi rüzgar enerjisi santralini işleten FİNA’nın rüzgar santralleri ve güneş enerjisi yatırımları devam ediyor. Uzman kadrosu ve kullandığı yenilikçi, teknolojik tahmin ve analiz modelleri sayesinde, 10TWh’lik toptan elektrik ticaret hacmine ulaşan FİNA, 450MilyonTL’ye ulaşan yıllık cirosu ile Türkiye toptan enerji ticaret piyasasının lider oyunculardan biri haline oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!