Sürdürülebilirlik Endeksinin Seyri

13.02.2015 - 14:22 | Son Güncelleme :

Sürdürülebilirlik endeksi fon kapılarını açacak...

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/bist_surdurulebilirlik_endeksi.jpg">

BİST Sürdürülebilirlik endeksi şirketlere rekabet avantajı sağlarken, şirketlerin yurtdışından finansman sağlamak için önemli bir fırsat sunuyor. 15 şirketle Kasım ayında yola çıkan endeksin üye şirketleri endeksin şirketlerinin marka değerine ve yatırım çekebilme kapasitelerine büyük fırsatlar sunduğunu belirtiyor.


SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİN SAĞLADIĞI FAYDALAR

• Maliyetlerde Azalama: Enerji ve kaynaklar en optimal seviyede kullanılır.
• Rekabetçi Avantaj: Firmaların marka değeri ve itibarı artar, şirketler yatırımcılar müşteriler ve çalışanlar için çekici hale gelir.
• Risk Yönetimi: Sürdürülebilirlik kriterlerine uyum, şirketlerin üretim, tedarik süreçleri dahil tüm işlevleri sırasında karşılaşılabilecekleri potansiyel riskleri azaltır.
• Düzenlemelere Uyum: Bir çok ülkede yer alan hukuki düzenlemeler doğrudan veya dolaylı olarak sürdürülebilirliği sağlayıcı kurallar gerektirmektedir. Sürdürülebilirliği sağlayan şirketler bu gereksinimleri de sağlamış olacaktır.
• Gelir Yaratmak: Müşterler artık daha bilinçli olup sürdürülebilirlik markası olan firmaları tercih etmektedirler.

BİST SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ENDEKSİ ŞİRKETLERİ

Akbank, Arçelik, Aselsan, Garanti, Koç Holding, Migros, Petkim, Hacı Ömer Sabancı Holding, TAV Hava Limanları Holding, Turkcell İletişim Hizmetleri, Tofaş Türk Otomobil Fabrikası, Türk Telekominikasyon, TÜPRAŞ Türkiye, Vakıflar Bankası, Yapı ve Kredi Bankası

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ENDEKSİNİN SEYRİ:

ÖZELLİKLE 1980’lerden sonra küresel ekonomi içinde sürdürülebilirlik kavramı yükselmeye başladı. Reel sektörde şirketlerin karbon ayakizini azaltma yönünde yaptığı çalışmalar, çevre ve sosyal faktörleri göz önüne alarak gerçekleştirdiği büyüme stratejileri 2000’li yıllarda finans sektörünü de etkiledi. Sürdürülebilir strateji uygulayan şirketler uluslararası fonlardan daha çok miktarda fon sağlamaya başladılar.

Hatta sadece sürdürülebilirlik üzerine kurulu fonlar da ortaya çıkmaya başladı. Bu gelişmelerin sermaye piyasalarında bir sürdürülebilirlik endeksinin oluşmasına yol açması kaçınılmazdı. Nitekim bu alanın öncülerinden 1999’da kurulan Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksi kısa sürede 2500 şirketin sürdürülebilirlik performansının ölçer duruma geldi.

TÜRKİYE’DE DÖNÜM NOKTASI

Giderek küresel pazarlara açılan Türk şirketleri için de aynı ihtiyacın doğduğu söylenebilir. Dünyada sürdürülebilir şirketler daha rahat ve ucuz fon kaynaklarına ulaşırken Türkiye’nin dev şirketlerinin de rekabetten geri kalmaması gerekiyor. Bu açıdan bakıldığında Borsa İstanbul’un Kasım 2014’te faaliyete geçirdiği Borsa İstanbul Sürdürülebilirlik Endeksi büyük bir köşe taşını oluşturuyor.

Endeks, şirketlerin, küresel ısınma, doğal kaynakların tükenmesi, su kaynaklarının azalması, sağlık, güvenlik, istihdam gibi Türkiye ve dünya için önemli olan sürdürülebilirliğe ilişkin meselelere nasıl yaklaştıklarını ortaya koymakta, yaptıkları faaliyetlerin ve aldıkları kararların bağımsız bir gözle değerlendirilmesini ve bir anlamda tescil edilmesini sağlıyor.

Endeksin hesaplanmaya başlanmasıyla kurumsal risklerini ve fırsatlarını etkin bir şekilde yöneten şirketlere rekabet avantajı sağlanırken, şirketlere sermaye çekmek ve finansman sağlamak amacıyla üzerine yeni yatırım ürünleri geliştirilebilen, yatırım yapılabilir bir endeks ortaya çıkıyor.

PİYASALARA RAĞMEN

BIST 30 endeksi kapsamında yer alan şirketler çevre, biyoçeşitlilik, iklim değişikliği, insan haklan, yönetim kurulu yapısı, rüşvetle mücadele, iş sağlığı ve güvenliği kriterlerine göre değerlemeye tabi tutularak Kasım 2014 - Ekim 2015 tarihleri arasında Sürdürülebilirlik Endeksinde yer alacak şirketler belirlendi.  Sonuç olarak Türkiye’nin dev şirketlerinin yer aldığı 15 şirket ile endeks hesaplanmaya başlandı. BIST 30 fiyat endeksinin 03.11.2014 tarihli İkinci Seans kapanış değeri olan 98.020,09 puanla başlayan ve XUSRD koduyla işlem görmeye başlayan endeks finansal çalkantıların yaşandığı döneme rağmen 15 Aralık kapanışı itibariyle 102 bin 364 puana kadar yükseldi.

FONLARIN ÖNÜNÜ AÇACAK

Tıpkı ABD’de yaşanan süreç gibi sürdürülebilirlik endeksinin kurulmasının Türkiye’de de sürdürülebilir şirketlere yatırım yapmak üzere kurulacak fonların sayısını artırması planlanıyor. Endeks, özellikle kurumsal yatırımcılar başta olmak üzere, yatırımcılar için sürdürülebilirlik ve kurumsal sosyal sorumluluk ilkelerini benimseyen şirketlerin ayırt edilip bu şirketlere yatırım yapılmasını sağlayacak bir araç olacaktır.

Günümüzde sorumlu yatırımların büyük bir kısmı kurumsal yatırımcılar tarafından gerçekleştirildiği düşünüldüğünde, sürdürülebilirlik endeksi bu alanda yatırım yapan fonların kurulmasını teşvik edecek, endekse dahil olan şirketlerin bu tür fonlardan pay almasını kolaylaştıracak.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.771 Değişim: -1,67% Hacim : 73.772 Mio.TL Son veri saati : 17:57
Düşük 9.769 06.09.2024 Yüksek 9.981
Açılış: 9.936
33,9762 Değişim: 0,11%
Düşük 33,8821 06.09.2024 Yüksek 34,0638
Açılış: 33,9376
37,6709 Değişim: -0,39%
Düşük 37,6144 06.09.2024 Yüksek 37,9497
Açılış: 37,8188
2.727,45 Değişim: -0,69%
Düşük 2.714,41 06.09.2024 Yüksek 2.762,79
Açılış: 2.746,46
HALKA ARZ REHBERİ
Halka arz nedir? Halka arz yolu ile başta hisse senetleri (pay) olmak üzere, tahvil, bono, kira sertifikası gibi sermaye piyasası araçlarının satışı mümkündür... devamı ›
Halka arzın faydaları nelerdir? Şirket paylarının BIST'te işlem görmesinin faydaları üç başlıkta incelenebilir: makro ekonomi açısından, yatırımcılar açısından ve şirketler açısından... devamı ›
Borsa İstanbul'un halka arz teşvik çalışmaları Şirketlerinin sermaye piyasalarının sunduğu imkanlardan daha fazla faydalanması yardımcı için Borsa İstanbul yeni bir hamle başlattı... devamı ›
Gelişen İşletmeler Piyasası KOBİ’ler için fırsat GİP’te halka açılan şirket sayısı 25 olup, 2 tanesi şartlarını sağlayarak Borsa İstanbul’un ana pazarı olan Pay Piyasası’na geçmiştir... devamı ›
Kaynak temininde iki alternatif yöntem Borsa İstanbul, şirketlere sunduğu alternatif fırsatlarla şirketlerin fon temin etmelerini kolaylaştırma yolunda önemli imkanlar sunmaktadır... devamı ›
Şirketlerin sermaye piyasalarına olan ilgisi arttı 2012 yılından bu yana şirketlerimizin sermaye piyasalarının imkanları ile temin ettikleri fon tutarı 156 milyar TL’yi aşmıştır... devamı ›
1 2 3 4 5 6
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.