Kıymetli Madenler Piyasası’nda tabanı genişletecek adımlar atıldı

Güncelleme Tarihi:

Kıymetli Madenler Piyasası’nda tabanı genişletecek adımlar atıldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2014 14:55

BIST'ten Kıymetli Madenler ve Taşlar Piyasası’ya olan ilgiyi artırmanın yolu

Haberin Devamı



Borsa İstanbul, Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’na olan ilgiyi artırmak amacıyla elektronik altyapı yatırımlarıyla işlem kolaylığı sağlıyor.

Borsa İstanbul çatısı altında yaşanan değişimle birlikte daha önce İstanbul Altın Borsası olarak bilinen ve bugün içinde Kıymetli Madenler Piyasası, Kıymetli Madenler Ödünç Piyasası ve Elmas ve Kıymetli Taşlar Piyasası'nı barındıran Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası, yatırımcı tabanının genişletilmesi yönünde adımlar atıyor.

Farklı ağırlıkta külçe altında AL-SAT imkanı

Bu kapsamda 17 Nisan 2014 tarihi itibariyle piyasa sistemlerinin gelişen ve değişen sektör ihtiyaçlarına cevap verebilecek esnekliğe kavuşturulması amacıyla geliştirilen Elektronik İletişim Arayüz Yazılımı (KMTP API), borsa üyelerinin kullanımına sunuldu. Üyelerin geliştirdikleri uygulamalar ile KMTP API yazılımı entegre edilerek, EBS sistemi üzerinden müşteri işlemleri yaptırmalarına imkan verildi. Bunun yanı sıra gram işlemleri ile 1 gr’dan başlamak üzere, 5 gr, 10 gr, 25 gr, 50 gr, 100 gr, 250 gr, 500 gr gibi farklı ağırlıklarda altın külçeleri alım satım imkanı da yatırımcılara sunuldu. İnternet tabanlı Kıymetli Madenler Piyasası Elektronik Borsa Sistemi’nde mini külçe işlemleri ayrı bir yayın ekranı ile görüntülenirken, bu işlemler küçük yatırımcılar için bir pazar olabilecek şekilde düzenlendi.

Müşteri bazında saklama

Kıymetli Madenler Piyasası üyelerine başvuran yatırımcılar öncelikle bu üyelerin nezdinde hesap açabilecekler, daha sonra üyelerin müşterilerine açtıkları bu hesaplar Kıymetli Madenler Piyasası Elektronik Borsa Sistemi’nde tanımlanacak ve müşterilerin API vasıtasıyla satın aldıkları kıymetli madenler işlem yaptıkları üyelerin alt hesaplarında yer alan kendi hesapları altında doğrudan kendileri adına saklanacak. Böylelikle piyasa müşteri bazında saklamaya da imkan verecek. Öte yandan 4 Nisan 2011 tarihinde faaliyete geçen Kıymetli Taşlar Piyasası’nın 68’i kuyumculuk sektörü üyesi, 54’ü borsa üyesi olmak üzere toplam 122 üyesi bulunuyor. Kıymetli Taşlar Piyasası’nın işlerlik kazanabilmesi amacıyla uluslararası entegrasyon sağlanırken, BIST, Dünya Elmas Borsaları Federasyonu’na da üye oldu. Kıymetli taşlardaki vergi yükünün hafifletilmesi yönündeki çalışmalar ise halen sürüyor.

Altın mevduatının değeri 8 yılda 185 kat arttı

Bankaların altın hesabı açma kampanyaları sayesinde altın depo hesaplarında biriken altın miktarı giderek artıyor. BDDK verilerine göre, altın depo hesaplarında biriken altın miktarı 2005 sonunda 91 milyon TL iken, 2014 Haziran sonunda yaklaşık 16.8 milyar TL’ye yükseldi. Altın mevduatının değer olarak 8 yılda 185 kat arttığı görülüyor. Bu artış özellikle son iki yılda hızlandı ve biriken altın miktarı 2010 sonunda 2.4 milyar liradan 2014 Haziran sonunda yaklaşık 16.8 milyar TL’ye yükseldi.

KDV kalkarsa, platin ve paladyum işlem hacmi artar

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda altın, gümüş, platin ve paladyum işlem görüyor. Gerek altın, gerek gümüşte KDV’nin sıfır olması bu madenlerin kolay alınıp satılmasına ve Kıymetli Madenler piyasasında altın ve gümüş işlem hacimlerinin yüksek seyretmesine yol açıyor. Platin ve paladyumda KDV uygulamasında düşük işlem hacminde etkili oluyor. BİST işlemlerinde KDV’nin kaldırılmasıyla özellikle katılım bankacılığının platin ve paladyuma dayalı olarak kullandığı murabaha işlemlerinin yapılması ve bu işlemlerin de katkısıyla platin ve paladyum işlem hacminin artması bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!