Güncelleme Tarihi:
* Borsa İstanbul, Nasdaq ile ortaklaşa olarak, Avrasya bölgesi için dünya çapında bir sermaye piyasası merkezi kurma çalışmalarına devam ediyor.
* Borsa İstanbul’un BISTECH olarak adlandırdığı “Teknoloji ile Dönüşüm Programı”nın ilk aşaması olan Pay Piyasası işlem sistemi ile takas sistemi, risk yönetimi ve benzeri destek çevresel sistemlerle birlikte devreye alındı.
* İkinci aşamada ise Vadeli İşlem ve Opsiyon, Borçlanma Araçları, Kıymetli Madenler ve Taşlar Piyasaları işlem sistemleri hayata geçirilecek.
Borsa İstanbul ile Nasdaq (Nasdaq: NDAQ), yaptıkları ortak açıklamayla, Borsa İstanbul’un, işlem sistemi, takas ve saklama, veri dağıtımı, endeks hesaplama, piyasa gözetimi, raporlama ve işlem öncesi ve işlem sonrası risk yönetimi de dahil olmak üzere, Nasdaq’ın dokuz adet önde gelen teknolojisini hayata geçirdiğini bildirdi. Nasdaq teknolojisi, ilk aşamada Borsa İstanbul’un Pay Piyasası’nda devreye alındı. Borsa İstanbul, projenin ikinci aşamasında ise Vadeli İşlem ve Opsiyon, Borçlanma Araçları, Kıymetli Madenler ve Taşlar Piyasaları işlem sistemlerini hayata geçirecek.
Borsa İstanbul’un “BISTECH” adını verdiği program, Türkiye sermaye piyasasının küresel rekabet gücünü artırmayı hedefleyen bir dizi büyük dönüşüm adımı içinde bir kimotretaşı olarak değerlendiriliyor.
Borsa İstanbul Genel Müdürü/CEO’su Tuncay Dinç, “Hem bölgede hem dünya çapında finans çevrelerine hizmet etme hedefinden yola çıkarak Nasdaq ile çok etkili bir küresel ortaklık yapmış olmaktan çok memnunuz” dedi ve şöyle devam etti: ”Bugün dünyada mevcut en ileri teknolojilerden biri ile desteklenen ortak bilgi birikimimiz, dünyanın her yanından müşterilere daha fazla olanak, yenilik ve esneklikle birlikte son teknolojiyle alım-satım deneyimi sağlayacak. BISTECH dönüşümü, Borsa İstanbul’un küresel bir oyuncu olma vizyonu çerçevesinde çok büyük bir adımı ifade ediyor”.
Nasdaq Genel Müdürü Bob Greifeld, Borsa İstanbul’un Avrasya bölgesi sermaye piyasasının tartışmasız merkezi olma yolunda ilerlerken onlarla çalışmanın kendileri için bir onur olduğunu söyledi ve “İşini başarıyla büyütme konusundaki kararlılığı, Borsa İstanbul’u Nasdaq için mükemmel bir ortak yapıyor. Borsa İstanbul’la bu son derece başarılı ilişkimizi sürdürmek istiyoruz” diye ekledi.
Nasdaq’la yaptığı stratejik ortaklık Borsa İstanbul’un, dünya çapında ihraçcı ve yatırımcılara hizmet eden, Avrasya bölgesi sermaye piyasası merkezi olarak pozisyonunu ve markasını güçlendiriyor. Borsa İstanbul, yüksek frekanslı ve algoritmik işlemlerin gerçekleştirilmesine ve uzak mesafeden işlem yapan yatırımcıların daha hızlı erişimine imkan veren, eş-yerleşim hizmetleri sunan, yeni ve çevreye duyarlı bir veri merkezini de hizmete soktu.
Nasdaq Piyasa Teknolojisinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Lars Ottersgård, “Borsa İstanbul ile yaptığımız teknoloji ve danışmanlık projesi Nasdaq’ın bugüne kadar gerçekleştirdiği en büyük, en karmaşık ve iddialı proje oldu; bununla büyük gurur duyuyoruz” dedi ve “Küresel çapta rekabet gücüne sahip bir sermaye piyasası ekosistemi yaratmak kolay iş değil. Borsa İstanbul, müşterimiz ve ortağımız olarak, bu önemli ve başarılı geçişin de gösterdiği üzere, başarıyı yakalama konusunda son derece kararlı davrandı. Bu büyük projede onlara destek vermekten son derece memnunuz” diye ekledi.
BISTECH progamının devreye alınması, Borsa İstanbul ile Nasdaq’ın Temmuz 2013’te kapsamlı bir işbirliği anlaşması imzalaması ve ardından Aralık 2013’te resmi ortaklıklarını açıklamasından sonra gerçekleşti. Nasdaq halen, Borsa İstanbul’un %5 hissesine sahip bulunuyor.
Nasdaq hakkında:
NASDAQ (Nasdaq: NDAQ), altı kıtada alım-satım işlemleri, takas, borsacılık teknolojisi, kotasyon, bilgi hizmetleri ve halka açık şirketlere çeşitli hizmetler sunuyor. NASDAQ kapsamlı çözüm portföyü sayesinde müşterilerine kendini ispatlamış teknolojiler kullanarak, şeffaflık ve iç görü ile bugünün küresel sermaye piyasalarında yol alma, şirket vizyonlarını güvenle planlama, optimize etme ve gerçekleştirme imkanı sunuyor. Dünyanın ilk elektronik borsasını oluşturan NASDAQ’ın sunduğu teknoloji, 50 ülkede 70 piyasaya hizmet ediyor ve dünyada gerçekleşen yaklaşık 10 menkul kıymet işleminden biri NASDAQ teknolojisiyle gerçekleşiyor. NASDAQ’ta, piyasa değeri 9,6 trilyon dolar civarında olan toplam 3.600 şirket işlem görüyor ve 10.000’in üzerinde kurumsal müşteri işlem yapıyor. Ayrıntılı bilgi için: nasdaq.com/ambition veya business.nasdaq.com