Borsa İstanbul’da Gong, Trabzon Limanı için çaldı

25.01.2018 - 15:47 | Son Güncelleme :
Borsa İstanbul’da Gong, Trabzon Limanı için çaldı | Borsa İstanbul Haberleri

Trabzon Limanı, 18-19 Ocak tarihleri arasında Deniz Yatırım’ın konsorsiyum liderliğinde gerçekleşen halka arzın ardından düzenlenen gong töreni ve 325 milyon TL piyasa değeri ile Borsa İstanbul’a ‘merhaba’ dedi.

TLMAN kodu ile 15.50 TL baz fiyatla işlem görmeye başlayan Trabzon Limanı için halka arz fiyatından 10 işlem günü boyunca günlük alım emri uygulanacak. Ayrıca halka arzdan aldıkları payları 1 ay boyunca elinde tutan yatırımcılara da yüzde 2 bonus pay verilecek.

Doğu Karadeniz’in en büyük limanı Trabzon Limanı, Borsa İstanbul A.Ş. Ana Pazar’da 15.50 TL baz fiyatla ve “TLMAN” koduyla işlem görmeye başladı. Trabzon Limanı’nın sermayesinin yüzde 30’una karşılık gelen 97.7 milyon TL değerindeki payların 18-19 Ocak tarihlerindeki halka arzına 614 milyon TL talep gelmişti. Albayrak Grubu’nun halka açılan ikinci şirketi olan ve paylarının tamamının yurtiçi yatırımcılara satıldığı Trabzon Limanı için ayrılan 65.1 milyon TL kaynak ile önümüzdeki 10 işlem günü boyunca günlük alım emri uygulanacak.

Haberin Devamı

Trabzon Limanı’nın halka arzı nedeniyle düzenlenen Gong Töreni’ne, T.C. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Borsa İstanbul A.Ş. Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, Borsa İstanbul A.Ş. Genel Müdürü, Yönetim ve İcra Kurulu Üyesi Murat Çetinkaya, Albayrak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Albayrak, Trabzon Liman İşletmeciliği A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Albayrak, Albayrak Grubu CEO’su Dr. Ömer Bolat, Trabzon Liman İşletmeciliği A.Ş. Genel Müdürü Muzaffer Ermiş, Deniz Yatırım Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi Cem Önenç ve Deniz Yatırım Genel Müdürü Melih Akosman katıldı.

T.C. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, törende yaptığı konuşmada, Trabzon Limanı’nın büyüyen, gelişen, kalkınan Türkiye’nin sembollerinden biri olduğunu söyledi. Liman işletmeciliğinin en stratejik sektörlerden biri olduğunu belirten Özlü, şu değerlendirmede bulundu: “Dış ticaretimizin ve ihracatımızın temel dayanağı limanlarımızdır. 2017 yılında 392 milyar dolar dış ticaret hacmine ulaştık. Dış ticaret hacmimizin, çok önemli bir payını deniz yoluyla gerçekleştirdik. 1980 yılında deniz yoluyla 23 milyon ton ticari yük taşırken, bugün 400 milyon tondan fazla yük taşımaya başladık. Trabzon Limanı da Albayrak Grubu ile birlikte, profesyonel bir işletmecilik yapısına kavuştu.  45 milyon dolar makine parkı yatırımı sayesinde, limanın yıllık 4 milyon ton olan elleçleme kapasitesi, 10 milyon tona çıktı. Ülkemizin dışa açılan, aydınlık pencerelerinden biri olmaya aday Trabzon Limanı’nın halka arzında payların tamamının yurt içine tahsis edilmesini de son derece önemli ve değerli buluyorum.”

Haberin Devamı

Borsa İstanbul A.Ş. Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Himmet Karadağ ise şu bilgileri verdi: “Bugün Borsamızda işlem görmeye başlayacak Trabzon Liman İşletmeciliği A.Ş. 97.7 milyon TL’lik bir halka arzdan oluşuyor. Sermayesinin yüzde 30’unu oluşturan paylarını 10.019 yatırımcıya sattı. Bu yatırımcılardan 2.249 tanesi ilk defa Borsa’dan pay aldı. 2018’de işlem görmeye başlayan ikinci şirket olan Trabzon Limanı’na arz edilen hissenin 6 katı oranında talep geldi. Bu halka arzla beraber işlem gören şirket sayısı 404’e ulaştı.”

KURUMSALLAŞMA YÖNÜNDE BİR ADIM, BORSA İÇİN GÜVENİLİR BİR LİMAN

Trabzon Limanı’nın, 2003 yılında Albayrak Grubu tarafından alındıktan sonra işlem hacmini yıllık 1 milyon tondan 3 milyon tona çıkardıklarını açıklayan Trabzon Liman İşletmeciliği A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Albayrak da gerçekleşen halka arzla birlikte Grup olarak kurumsallaşma yönünde önemli bir adım attıklarını belirtti. Nakit yaratma potansiyeli son derece güçlü Trabzon Limanı’nın Borsa’nın önemli bir temettü oyuncusu olacağını düşündüğünü sözlerine ekleyen Albayrak, “Albayrak Grubu olarak Trabzon Limanı ile ikinci kez bir grup şirketimizi halka arz ediyoruz. Grup olarak kurumsallaşma ve marka değerimizi artırma yönünde, bünyemizde bulunan tüm şirketleri halka açmayı önemli bir hedef olarak görüyoruz. Ortaklarına düzenli olarak temettü dağıtan, bitişik konumunda yer alan Trabzon Serbest Bölgesi ile sinerji ve iş hacmi yaratan ve tamamlanacak ulaştırma projeleriyle çok daha önemli bir role kavuşacak Trabzon Limanı’nın hem Grubumuz hem de Borsa için çok önemli bir değere dönüşeceğine inancımız tam” dedi.

Haberin Devamı

“GÜNLÜK ALIM EMRİ”, “BONUS HİSSE” VE “BİR PAY DA BİZDEN” TEŞVİKLERİ İLE ARZ EDİLDİ

Trabzon Limanı’nın, Albayrak Grubu çatısı altında gerçekleştirilen yatırımlar sonucunda elleçleme kapasitesini 10 milyon tona, depolama kapasitesini ise 5 milyon tona çıkardığını belirten Trabzon Liman İşletmeciliği A.Ş. Genel Müdürü Muzaffer Ermiş şu değerlendirmede bulundu: 

“Sahip olduğu imkanlar ve yarattığı iş hacmi ile Trabzon Limanı, Doğu Karadeniz’in en büyük limanı konumunda. Bölgede tamamlanacak kara ve demiryolu projeleri yanı sıra Galataport Projesi göz önüne alındığında Liman, çok daha büyük bir potansiyel vaat ediyor. Gelirlerini tümüyle döviz bazında toplayan ve böylelikle yatırımcılara kur riskine yönelik koruma imkanı sunan Trabzon Limanı’nı büyük ilgi gören, çok özel teşvik ve uygulamalarla halka arz ettik. Borsa’da işlem gören ilk liman olmaktan dolayı büyük gurur ve mutluluk duyuyoruz.”

Trabzon Limanı’nın halka arz sürecinde büyük ilgi gördüğünü belirten Deniz Yatırım Genel Müdürü Melih Akosman ise “Trabzon Limanı istikrarlı kar büyümesi ile borsanın önemli temettü oyuncularından birisi olacak.  Böyle bir şirketin halka arzına aracılık etmek bize büyük heyecan ve gurur verdi” diye konuştu. Akosman, “Bazı önemli potansiyelleri şirket değerleme çalışmasına dahil etmedik. Trabzon Limanı halka arzında 10 binin üzerinde başvuru aldık. Bu rakamların sermaye piyasaları için önemi büyük. Yatırımcılar için cazip bir fiyat ve yapı kurduğumuza inanıyoruz“ dedi. Halka arzda kullanılan teşviklerden bahseden Akosman şu bilgileri verdi: “Halka arza katılıp, 1 ay boyunca Trabzon Limanı paylarını elinde tutan yatırımcılara yüzde 2 Bonus Pay uygulamaları kullanılacak. Ayrıca küçük tasarrufları ödüllendirmek amacıyla halka arza 50 adet ve üzerinde taleple başvuran yatırımcılara 1 adet bedelsiz payı Deniz Yatırım olarak biz verdik.  Bu sayede 8.740 yatırımcıya Deniz Yatırım tarafından 1 pay hediye edilmiş oldu.

 


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.525 Değişim: -0,06% Hacim : 84.989 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.476 18.04.2024 Yüksek 9.602
Açılış: 9.565
32,5548 Değişim: 0,25%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 32,6766
Açılış: 32,4917
34,7190 Değişim: -0,04%
Düşük 34,6430 19.04.2024 Yüksek 34,9703
Açılış: 34,7321
2.491,65 Değişim: 0,29%
Düşük 2.485,75 19.04.2024 Yüksek 2.501,09
Açılış: 2.485,75
HALKA ARZ REHBERİ
Halka arz nedir? Halka arz yolu ile başta hisse senetleri (pay) olmak üzere, tahvil, bono, kira sertifikası gibi sermaye piyasası araçlarının satışı mümkündür... devamı ›
Halka arzın faydaları nelerdir? Şirket paylarının BIST'te işlem görmesinin faydaları üç başlıkta incelenebilir: makro ekonomi açısından, yatırımcılar açısından ve şirketler açısından... devamı ›
Borsa İstanbul'un halka arz teşvik çalışmaları Şirketlerinin sermaye piyasalarının sunduğu imkanlardan daha fazla faydalanması yardımcı için Borsa İstanbul yeni bir hamle başlattı... devamı ›
Gelişen İşletmeler Piyasası KOBİ’ler için fırsat GİP’te halka açılan şirket sayısı 25 olup, 2 tanesi şartlarını sağlayarak Borsa İstanbul’un ana pazarı olan Pay Piyasası’na geçmiştir... devamı ›
Kaynak temininde iki alternatif yöntem Borsa İstanbul, şirketlere sunduğu alternatif fırsatlarla şirketlerin fon temin etmelerini kolaylaştırma yolunda önemli imkanlar sunmaktadır... devamı ›
Şirketlerin sermaye piyasalarına olan ilgisi arttı 2012 yılından bu yana şirketlerimizin sermaye piyasalarının imkanları ile temin ettikleri fon tutarı 156 milyar TL’yi aşmıştır... devamı ›
1 2 3 4 5 6
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.