Güncelleme Tarihi:
2012 yılı başından bu yana Singapur’dan Kore’ye Mısır’dan Taskent’e uzanan 10 borsa ile mutabakat zaptı imzalayan BIST, son 3 yılda 567 borçlanma aracının halka arzı ile reel sektöre 148 milyar TL kaynak sağlandı.
Dünyada 60 borsanın temsil edildiği Dünya Borsalar Federasyonu’nun (WFE) üyesi olan Borsa İstanbul, aynı zamanda 30 ülkeden 50 kuruluşu bir araya getiren ve bölge borsalarına önemli bir platform sağlayan Avrasya Borsalar Federasyonu’nun (FEAS) başkanlığını da yürüten Borsa İstanbul, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Projesi, global borsalarla yapılan iş birliği çalışmaları ve Avrasya bölgesindeki borsalarla iş birliğinden oluşan üçlü bir strateji izliyor. Borsa İstanbul’un üyesi olduğu bir diğer federasyon da Avrupa Borsalar Federasyonu (FESE). 30 ülkeden 41 borsanın üyesi olduğu FESE aracılığıyla Borsa İstanbul, Avrupa sermaye piyasalarındaki gelişmeleri yakından takip ediyor.
İslami endeks
Son dönemde tüm dünyada büyüme trendi yakalayan İslami Finans alanında da önemli adımlar atıldı. Bunlardan biri Borsa İstanbul yerleşkesinde kurulan ‘Dünya Bankası Küresel İslami Finans Gelistirme Merkezi’nin resmi açılışıydı. Bu Merkez, Dünya Bankası’nın İslami Finans alanında tek temsilciliği olma özelligine sahip. Diğer taraftan, İslam İşbirliği Teşkilatı (IIT) Üye Ülke Borsaları Forumu çalışmaları kapsamında19 ülkeden 50 büyük şirketi kapsayan S&P Indices ile yapılan ortak çalışma sonucunda S&P IIT ISEDAK 50 İslami Endeksi hazırlanarak hesaplanmaya başlandı.
İkili anlaşmalar sağlandı
Borsa İstanbul, uluslararası işbirliklerinin yanı sıra ikili anlaşmalar ile birçok yabancı borsa ve kurumla da iş birliği gerçekleştiriyor. 2012 yılının basından bu yana Singapur Borsası, Kore Borsası, Japan Exchange Group, Makedonya Borsası, Tiran Borsası, Karaçi Borsası, Mısır Borsası, Taskent Borsası, Libya Borsası ve Bahreyn Borsası ile mutabakat zabıtları imzalandı. Basta teknoloji olmak üzere, ortak ürün gelistirme, karşılıklı egitimler gibi birçok konuda bu borsalarla birlikte çeşitli projeler gerçekleştirilmesi hedefleniyor.
Ayrıca, Borsada işlem gören şirketlerden oluşan piyasa değeri ağırlıklı endekslerin hesaplanması ve yayını için Viyana Borsası ile İşbirliği anlaşmasına varıldı.
942 borçlanma aracıyla ekonomiye 148 milyar lira kaynak
Türkiye sermaye piyasasının derinlik kazanmasını destekleyecek en önemli faktörlerden biride halka açık şirket sayısının artırılması. Bu kapsamda çalışmalar sürdürülüyor. 2012 – 2013 yıllarını kapsayan iki yıllık dönemde, ikisi ikincil halka arz olmak üzere toplam 46 adet şirketin ve 5 adet borsa yatırım fonunun halka arzı ile kira sertifikaları dahil 567 adet borçlanma aracının ihracı gerçekleşti. İhraçlar ile ekonomiye, pay piyasasında 9,8 milyar TL, borçlanma araçları piyasasında 98,4 milyar TL kaynak sağlandı. 2014 yılının ilk 10 ayında gerçekleştirilen ihraçlar ile birlikte borçlanma aracı ihracı yoluyla ekonomiye kazandırılan kaynak miktarı 148 milyar TL’ye ulaştı.
Kırgız Borsası'nda yüzde 24,51 pay
Borsa İstanbul’un uluslararası iş birliklerinin yanında yurtdışındaki iştirakleri de İstanbul’un bir finansal merkez olma hedefine önemli katkı sağlıyor. Borsa İstanbul, Kırgız Borsası’nda yüzde 24,51, Karadağ Borsası’nda yüzde 24,39, Saraybosna Borsası’nda yüzde 5 ve Bakü Borsası’nda yüzde 4,76 oranında paya sahip. Borsa, elinde bulundurduğu hisselerle bu borsaların sadece yönetimlerinde yer almıyor, aynı zamanda gelişmelerine de teknik yardım ve kapasite artırıcı faaliyetlerle destek oluyor.