Bireysel emeklilikte hedef 400 milyar TL

18.09.2020 - 09:11 | Son Güncelleme :
Bireysel emeklilikte hedef 400 milyar TL | Bes Haberleri

2003’te kurulan Bireysel Emeklilik Sistemi’nde 160 milyar TL’lik fon biriktiğine dikkat çeken Türkiye Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Benli, “Burada potansiyel çok yüksek. Toplam potansiyelimizin çok kısa sürede 400 milyar liraya çıkması muhtemel” diye konuştu.

Hürriyet gazetesinin haberine göre; Türkiye Sigorta ve Türkiye Hayat Emeklilik Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Benli, Bireysel Emeklilik Sistemi ve biriken fonlar hakkında değerlendirmelerde bulundu. BES’te biriken fonların güvenilirliğine dair son dönemde bazı eleştirilerin bulunduğunu, bu eleştirilerin gerçeği yansıtmadığını ifade eden Benli, “Açık ve net bir şekilde söylüyorum; bu yorumların hepsi yanlış. Bu haksızca ve eksik bilgiyle yapılmış yorumlar vatandaşın da haklarını kaybetmesine neden olabilecek. Vatandaşlar sigorta şirketlerine sormadan, oradan buradan duydukları maksatlı yorumlarla hareket etmesinler” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

CİDDİ ARTIŞ VAR

AA Finans Masası’na konuk olan Benli, BES’in 2003’te kurulduğunu belirterek, fonların ulaştığı büyüklüğe ilişkin bilgiler paylaştı. Benli, “Kurulduğu günden bu yana ciddi bir artış var. BES ve Otomatik Katılım Sistemi’nin (OKS) büyüklüğü 160 milyar lira. Toplamda 12.5 milyon katılımcı var sistemde. Burada potansiyel çok yüksek. Mevzuat anlamında beklediğimiz 18 yaş altının devreye girmesi. 18 yaş altı 20 milyon civarında potansiyelin sistemde kapasite olarak oluşması demek. Ne kadar erken yaşta tasarruf bilincini oluşturursak o kadar önemli. 18 yaş altı, dövizli BES ve benzeri bazı uygulamalar devre girdiğinde bu alanda çok ciddi potansiyel oluşacak. Toplam potansiyelimizin çok kısa sürede 400 milyar liraya çıkması muhtemel. Son bir yılda OKS ile birlikte fon büyüklüğü 30 milyar lira birden arttı. Bugünkü verilerle ve potansiyelle kısa vadede 400 milyar liralık büyüklüğe ulaşabiliriz” diye konuştu.

Ev hanımlarının bile birikimlerini BES’te biriktirmesinin fon büyüklüğünü 60 milyar lira artırabileceğini dile getiren Benli, yeni uygulama ve değişikliklerle toplam fon büyüklüğünün çok daha fazla artabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

ŞEFFAF YÖNETİM

Sigorta sektörünün çok açık ve şeffaf olduğunu belirten, kullanıcıların, devlet denetimindeki birikimlerinin nerede kim tarafından kullanıldığını istedikleri zaman görebileceğini vurgulayan Benli, bireylerin kendi hesaplarında, kendi gözetimlerinde devam eden şeffaf bir yönetim olduğunu söyledi. Finansal sistem içerisinde en fazla denetlenen ve yasal düzenlemeleri en sıkı olan sektörün sigortacılık olduğunun altını çizen Benli, dövizli BES uygulamasının sektöre sağlayacağı katkılara ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

DÖVİZLE BES

“Bizim hem mavi kartlı vatandaşımız hem de yurtdışında yaşayan birçok vatandaşımız var. Onların gelirleri giderleri döviz üzerinden, dolayısıyla tasarruflarını da yine döviz üzerinden yapmak istiyorlardı. Buradaki bir ihtiyaçtan doğan bir sonuç bu. Yurtdışında yaşayan 6 milyon vatandaşımız var. Dövizli BES, 6 milyon kişinin Türkiye’ye döviz gönderip, döviz üzerinden tasarruflarını, emekliliğini Türkiye’de yapmasıdır. Yani dövizin Türkiye’ye getirilmesi söz konusu. Burada ikincil bir mevzuat var. Sektör olarak bu mevzuatın çıkmasını bekliyoruz. İkincil mevzuatımız tamamlandığında burada da önemli bir ivme kat edilecek.”

YERLİ VE MİLLİ GİRİŞİMLERE TEMİNAT

TUNA-1 kuyusunun poliçesini yapmalarının dakendileri için çok büyük bir gurur kaynağı olduğunu ifade eden Atilla Benli, birleşme öncesinde Akkuyu’nun ve Oruç Reis’in poliçelerini de kendilerinin yaptığını hatırlattı. Benli, “Yerli ve milli bu tür girişimlere teminat vermeye devam edeceğiz, çözüm bulmaya devam edeceğiz. Bu bizim için en öncelikli konu, olmazsa olmazımız. Bu konuda hem kapasitemizi hem gücümüzü arttırarak Türkiye’nin yerli ve milli duruşunda, bağımsız duruşunda, dik duruşunda Türkiye Sigorta olarak biz de yerimizi alacağız.” diye konuştu.

‘ÜRÜNLERİMİZİ SUNACAĞIZ’

Mevcut 6 milyon kişinin, şirketlerin çalışmasına ve bu kişilere ulaşmasına bağlı olduğunu kaydeden Atilla Benli, sözlerini şöyle sürdürdü: “Benim gördüğüm, bu talepten arza dönüş. Bu çok uzun yıllardır istenen ve söylenen bir konu vatandaşlarımız tarafından. Dolayısıyla, doğal olarak bu 6 milyon potansiyel içerisinde ilk etapta herhangi bir pazarlama veya tanıtma çalışması olmadan bekleyen bir kesimin sisteme girişi olacak. Sonra biz onların ihtiyaçlarına göre, ürünlerimizi onlara sunacağız. Bu çerçeve de yüzde 50 penetrasyonu çok sürpriz görmüyorum.”

Haberin Devamı

LİDER ŞİRKET DOĞDU

Türkiye Sigorta ile ilgili de değerlendirmeler yapan Benli, “36 bölgede 2 bin 600 çalışanı ve 7 bin 500 dağıtım kanalıyla hem sigorta hem de hayat emeklilik tarafında lider bir sigorta şirketi olarak hayata başladığını ifade etti. Benli, şunları kaydetti: “Hayat tarafında yüzde 30’luk pazar payı, bireysel emeklilik tarafında Otomatik Katılım Sistemi (OKS) ile birlikte düşünüldüğünde yüzde 21.7’lik pazar payı, elementer tarafta ise yüzde 13.7 ile lider bir şirket doğmuş oldu. Türkiye Sigorta kuruluş nosyonuna uygun bir şekilde hayatına lider sigorta şirketi olarak başladı. Hem Yeni Ekonomi Programı hem de Cumhurbaşkanlığımızın Yıllık Kalkınma Planı’nda belirtildiği üzere banka dışı finans sektörünün gelişmesi stratejik ve önemli.”


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5004 Değişim: 0,08%
Düşük 32,2918 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4747
34,6901 Değişim: -0,12%
Düşük 34,5083 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,86 Değişim: 0,50%
Düşük 2.482,31 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.