Güncelleme Tarihi:
Kırsalda Bereket, Hayvancılığa Destek Projesi adıyla kamuoyuna sunulan tarım ve hayvancılık destek paketi başvuruları için detaylar belli oldu. Tarım ve hayvancılık destek paketi başvuru şartları Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Kabine Toplantısı sonrası açıklanmıştı. Pakete göre bir yıl boyunca aylık bir asgari ücret tutarı kadar yani toplamda 270 bin liralık bakım ve besleme giderini devlet karşılayacak. Üreticilere 2 yıla kadar geri ödemesiz kredi ile, 3 veya 5 yıl geri ödemeli sübvansiyonlu kredi seçenekleri sunulacak. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Yumaklı, proje kapsamında başvuruların alınmaya başladığını ve mart ayında ilk hayvanları teslim edeceklerini belirtti. Tarım ve hayvancılık kredisi nasıl alınır? Tarım ve Hayvancılık destek paketi 2025 başvuru şartları ve tarihleri hakkında bilgiler.
Proje kapsamında, Hayvancılık Genel Müdürlüğü (HAYGEM) koordinasyonunda Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne (TİGEM) ait etçi ırk gebe damızlık büyükbaş hayvanlar üreticilere verilecektir.
Başvurular 10 Şubat 2025 tarihinde başladı ve 28 Şubat 2025 tarihinde sona erecek.
Başvuru sahibi, il/ilçe tarım ve orman müdürlüğüne verdiği bilgi ve belgelerin doğru olduğunu, yanıltıcı bilgi vermediğini, uygulayacağı projeye esas iş planını kendisinin hazırladığını kabul ve taahhüt eder.
Başvuru sırasında değerlendirme formu (Ek 2) doldurulur. Formda beyan ettiği bilgileri doğrulayıcı belgeler başvuru sahibince il/ilçe tarım ve orman müdürlüklerine verilir.
İl/ilçe müdürlüklerince başvuran işletmelerde başvuru sayısı ile işletmedeki boş kapasitenin uygunluğu kontrol edilir. Başvuruların Hayvancılık Proje Başvuru Sistemine girişleri il/ilçe müdürlüklerince yapılacaktır. Başvuru süre sonunda tüm girişlerin bitmesine müteakip il/ilçe listeleri alınarak il müdürlüklerine gönderilir. İl müdürlükleri belirtilen takvim doğrultusunda ildeki başvuru listesini alarak HAYGEM'e gönderir. HAYGEM tarafından ülke genelinde yapılan başvurular puan sırasına göre listelenerek TİGEM' e gönderilir.
Hayvancılık Proje Başvuru Sistemi, kullanıma açılıncaya kadar il/ilçe müdürlüklerince aşağıdaki iş ve işlemler yapılır. Başvuru süresince başvurular Ek-4 formuna kaydedilir. Başvuruların il/ilçe müdürlüklerince listelenir..
İl/ilçe müdürlüklerince oluşturulan listeler il müdürlüklerince il listesi haline getirilerek HAYGEM' e gönderilir.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kırsalda Bereket, Hayvancılığa Destek Projesi için başvuruların başladığını belirterek, "Bu ay sonuna kadar başvurular değerlendirilecek, ilk hayvan dağıtımlarını mart ayında yapacağız." dedi.
Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı süreçle ilgili olarak da "Başvuru yapmak isteyen üreticilerimiz, Hayvancılık Genel Müdürlüğü internet sitesinden başvurabilecek. Mart ayında ilk hayvanları teslim etmeye başlayacağız." ifadelerini kullandı.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gerçek kişiler,
TÜRKVET kayıt sistemine kayıtlı en fazla 200 büyükbaş (Yeni işletme açarak projeye başvuran üreticilerden de bu şart aranır) kapasiteye sahip işletme sahipleri başvuru yapabileceklerdir.
Her üretici yalnızca 1 (bir) işletmesi için başvuru yapabilecektir.
Kamu kurum ve kuruluşları, tüzel kişilikler, devlet memurları, on sekiz yaşından küçükler ve 5488 sayılı Kanun kapsamında cezalandırılmış olanlar bu projeye başvuramaz.
İl Müdürlüklerince değerlendirme formuna göre başvuru sahiplerinin puanları belirlenerek oluşturulan listeler, Hayvancılık Genel Müdürlüğünce incelenir ve tüm ülkede yapılan başvurular puan sırasına göre listelenir.
Puanların eşit olması durumunda başvuru sahibi aşağıdaki sıraya göre önceliklendirilir.
Deprem Bölgesi veya Üretim Planlaması kapsamında Besi Bölgesi olarak planlanan illerde olması,
Kadın olması,
Yaş olarak daha genç olması,
İşletmenin açılış tarihi önce olması,
Başvuru sahibinin yaş hesaplamasında 01.01.2025 tarihi itibari ile doldurmuş olduğu yaş esas alınacaktır.
HAYGEM tarafından oluşturulan listeler hayvan tedariki ve diğer işlemleri için TİGEM'e gönderildikten sonra TİGEM tarafından yürütülür.
Hak sahibi olanların hayvanları alacağı fiyat ve teslimat yeri TİGEM tarafından belirlenerek kişilere duyurulur.
TİGEM tarafından dağıtım yapılan işletme ve hayvan listeleri Hayvancılık Genel Müdürlüğüne ve ilgili İl Müdürlüğüne bildirilir.