Güncelleme Tarihi:
Kurbanlık fiyatları 2025 Diyanet tarafından açıklandı. Erbaş, Başkanlık Konferans Salonu'nda düzenlenen 2025 Vekaletle Kurban Kesim Organizasyonu Toplantısı'nda, kurbanın temelleri Hz. Adem'e kadar uzanan ve insanlık tarihi ile yaşıt bir ibadet olduğunu söyledi. Bütün ibadetlerde olduğu gibi kurbanda da asıl olanın takva olduğunu belirten Erbaş, "Bir ibadet olması yönüyle kurban hem öz hem de biçim bakımından derin anlam ve hikmetler barındırmaktadır. Bu yüzden özü ve biçimsel özelliği detaylı biçimde dini kaidelerle belirlenmiştir. Dolayısıyla kurban yerine başka bir ibadetin ikame edilmesi doğru değildir. Kurban kesmek yerine kurbanın parasını dağıtmak, fakirlere gıda yardımı yapmak veya namaz kılıp oruç tutmakla hiç kimse kurban yükümlülüğü yerine getirilmiş olmaz. Bu gibi yaklaşımların İslam'dan referans bulması mümkün değildir." ifadelerini kullandı. Peki, yurtiçi yurt dışı kurban vekalet bedeli ne kadar, kaç TL? İşte, Diyanet kurban fiyatları 2025
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, 2025 vekalet yoluyla kurban kesim bedelinin yurt içinde 13 bin 500, yurt dışında 5 bin 450 lira olarak belirlendiğini açıkladı.
Hayırseverlerin "www.tdv.org" ve "bagis.tdv.org" web adresleri, TDV mobil bağış uygulaması, il ve ilçe müftülükleri, TDV şubeleri, din görevlileri, PTT şubeleri ve anlaşmalı bankalar aracılığıyla bağışta bulunabileceklerini duyuran Erbaş, yurt dışında yaşayan vatandaşların ise din hizmetleri müşavirlikleri, ataşelikler, koordinatörlükler ve ülkelerdeki cami dernekleri ile din görevlileri vasıtasıyla vekaletlerini vakfa teslim edebileceklerini bildirdi.
CNN Türk'te yer alan habere göre Antalya'daki pazarlarda küçükbaşların fiyatı 12 bin liradan başlıyor, 35 bin TL'ye kadar çıkıyor.
Büyükbaşların fiyatı ise 140 bin TL'den başlayıp kilosuna göre 300 bin TL'ye göre çıkıyor. Satıcılar fiyatların geçen seneye göre artmadığını söylüyor.
Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yılda Kurban Bayramı öncesinde vatandaşı fırsatçılara mahkûm etmeyerek getirilecek kurbanlıkların 220-230 TL’den satışa sunulacağını açıkladı.
Başkan Mehmet Tahmazoğlu, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde vatandaşların kurban kesme vazifelerini yerine getirebilmeleri için önemli bir adım attı. Kurbanlık fiyatlarında spekülasyonlara ve fırsatçılığa izin vermeyeceklerini belirten Başkanımız Mehmet Tahmazoğlu, mor koyunun kilo fiyatının 220 TL’den Van Beyazı’nın ise 230 TL’den satılacağı müjdesini verdi.
Antalya'da, Kurban Bayramı yaklaşırken kurban pazarlarında hareketlilik başladı. Türkiye'nin dört bir yanından getirilen büyükbaş ve küçükbaşlar pazardaki yerini aldı. Küçükbaşların fiyatları 12 bin liradan başlayıp 35 bin liraya, büyükbaşlarınki ise 140 bin liradan başlayıp, kilosuna göre 300 bin liraya kadar çıkıyor.
Kurban Bayramı'na yaklaşık 3 hafta kala kurbanlık hayvanlar çadırlarda yerini alırken, besiciler de hazırlıklarını hızlandırdı. Vatandaşların pazarlara ilgisi her geçen gün artarken sıkı pazarlıklar da yaşanıyor. Fiyatların geçen yıla oranla değişmediğini ve aynı kaldığını belirten besiciler, yoğunluğun bayrama yakın günlerde artmasını bekliyor. Büyükbaşların fiyatı 140 ile 300 bin lira arasında değişirken, küçükbaşların fiyatları ise 12 bin liradan başlıyor, 35 bin liraya kadar çıkıyor.
Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Çelik, AA muhabirine, Kurban Bayramı öncesinde kurbanlık hayvan varlığı ve satışına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Çelik, vatandaşların kurbanlık için genellikle küçükbaşa yöneldiğine işaret ederek, "Kurbanlıkların fiyatları bölgelere göre değişiyor. Bu yıl fiyatlarda geçen yıla göre ortalama yüzde 18 artış öngörüyoruz. Bu artışta, yem başta olmak üzere girdi maliyetlerinin yüksekliğini en önemli etken olarak söyleyebiliriz. Küçükbaş kurbanlıklarda canlı kilogram fiyatı 270 lira ile 300 lira arasında değişiyor. Dolayısıyla vatandaşlarımız kurbanlıkları 11 ile 18 bin lira arasında alabilecektir. Büyükbaş hayvanda ise bu fiyatlar 100 bin liradan 160 bin liraya kadar çıkabilmektedir." değerlendirmesinde bulundu.
Et ve Süt Kurumu tarafından belirlenen 2025 fiyatlarına göre büyükbaş tosun fiyatı, 275-280 TL arasında değişkenlik göstermektedir.
Et ve Süt Kurumu tarafından açıklanan 2025 hayvan alım fiyatlarına göre;
Canlı kuzu kilo fiyatı 280-330 TL,
Canlı toklu kilo fiyatı 280-290 TL,
Canlı koyun kilo fiyatı 270-280 TL,
Canlı oğlak kilo fiyatı 160-215 TL,
Canlı keçi kilo fiyatı 150-160 TL olarak belirlenmiştir.
Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi, İstanbul'a kurbanlık hayvan girişlerine bu gece itibarıyla izin verildi. Kuzey Marmara Otoyolu Riva Canlı Hayvan Sevk Kontrol Noktasında oluşturulan denetim noktasında, Tarım İl Müdürlüğü ekiplerince hayvan sevk kontrolü yapıldı. İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, kontrol noktasındaki bir tırın denetimi esnasında basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Parıldar, İstanbul'a Kurban Bayramı münasebetiyle hayvan sevklerinin başladığını belirterek, kendilerinin de 7 gün 24 saat esaslı olarak veteriner hekim ve teknik personel ve kolluk kuvvetleriyle beraber denetim yaptıklarını söyledi.
- "Gerek İstanbul'da gerek Türkiye genelinde yeteri derecede kurban var"
Parıldar, 2024 yılı kurban döneminde İstanbul'da binin üzerinde aracın kontrolünü gerçekleştirdiklerini vurgulayarak, bu araçlarda 8 bin 500'ü aşkın büyükbaş hayvan ve 11 bin civarında küçükbaş hayvanın kontrolünü yaptıklarını ifade etti.
Bunlar içerisinde sevk ve veteriner sağlık raporunun uygunsuzluğu nedeniyle yüzde 10 civarında araca işlem uyguladıklarını aktaran Parıldar, şöyle konuştu:
"120'yi aşkın araca da idari para cezası uyguladık. 2024'te İstanbul'a 68 bine yakın büyükbaş hayvan ve yine 68 bine yakın küçükbaş hayvan sevki gerçekleşti. Kurban Bayramı'nda da 78 bine yakın büyükbaş hayvanı ve 77 bine yakın da küçükbaş hayvanı vatandaşlarımız kurban vecibelerini yerine getirmek amacıyla kurban etti. Bu yıl da bu rakamlara yakın kurbanlığımızın İstanbul'da kesime sevk edileceğini düşünüyoruz."
Parıldar, gerek İstanbul'da gerek Türkiye genelinde kurban sayılarının yeterli derecede olduğunun altını çizerek, "Anadolu'dan gelen hayvanların, 5 noktada bulunan istasyonlarda vize ve kontrol işlemlerini yapmaktayız. Anadolu'dan gelen hayvanların bu denetim istasyonlarında, vizelerinin ve belgelerinin kontrol edilmesi gerekiyor. Bu işlemler neticesinde ilimize gelebiliyorlar. Buna da yetiştiricilerimizin hassasiyet göstermelerini istiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
- "Tarım Cebimde uygulamasını tavsiye ediyoruz"
Parıldar, kurban vecibesini yerine getirecek vatandaşlara, Tarım ve Orman Bakanlığının "Tarım Cebimde" uygulamasını kullanmalarını tavsiye ettiklerini bildirdi.
Parıldar, "Vatandaşlar, küpe sorgulama butonuna girip büyükbaş ya da küçükbaş olarak hayvanı seçip kulak küpesini girdiklerinde yaşını, aşılarını ve sevk raporlarını görebiliyor. Hayvanın küpe numarası, türü, ırkı, doğum tarihi buradan takip edilebiliyor. Aşı bilgilerine de yine Tarım Cebimde uygulamasından ulaşılabiliyor. Bunu da muhakkak vatandaşlarımızın kullanmasını öneriyoruz." şeklinde konuştu.
Ekiplerin, yol kontrollerinde veteriner sağlık raporlarını öncelikle incelediklerini dile getiren Parıldar, söz konusu sağlık raporlarında hayvanların varış noktasına dikkat ettiklerini belirtti.