Güncelleme Tarihi:
Emeklilik hayalini gerçekleştirdikten sonra dahi aktif iş yaşamından kopmak istemeyen ya da ekonomik gereklilikler nedeniyle çalışmaya devam etmek zorunda kalan vatandaşlarımız için "Çalışan emeklinin maaşı kesilecek mi?" sorusu, son dönemde en çok merak edilen ve araştırılan konuların başında geliyor. Hali hazırda emekli olan ve maaş alan kimselerin statüleri korunurken 2008 yılı sonrası çalışan emekliler için gelecekte bazı değişikliklerin olabileceği iddia ediliyor. Peki, çalışanlar emekli maaşı alamayacak mı?
Mevcut yasal statüye göre, bir kişinin emekli aylığı alırken aynı zamanda bir işverene bağlı olarak (4/a SSK kapsamında) veya kendi işini yaparak (4/b Bağ-Kur kapsamında) çalışmaya devam etmesi mümkündür. Ancak bu durumda, çalışılan brüt ücret üzerinden belirli oranlarda Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) ödenmesi zorunluluğu bulunmaktadır. Bu prim, emekli aylığından bir kesinti olmaksızın, çalışılan işten alınan ücretten kesilirken, son günlerde kulislerde dolaşan ve özellikle 1 Ekim 2008 sonrası sigortalı olanları etkilemesi beklenen potansiyel düzenleme, emeklilerin hem maaşını alıp hem de çalışabilme durumunu kökten değiştirebilir.
Mevcut yasa, emekli çalışanların maaşının kesilmesini gerektirmese de, son günlerde basında yer alan haberler, özellikle sigorta başlangıcı 1 Ekim 2008 sonrası olan kişiler için önemli bir değişiklik sinyali veriyor. İddialara göre, 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe giren 5510 sayılı Kanun ile sosyal güvenlik sistemi kökten değişti. Bu tarihten sonra ilk kez sigortalı olan kişilerin emeklilik sonrası yeniden çalışmaya başlamaları halinde, emekli aylığından feragat etmeleri veya çalışmayı bırakmaları gerekeceği yönünde bir yasal düzenleme beklentisi oluştu.
Bu potansiyel düzenlemenin, sosyal güvenlik sisteminin finansal sürdürülebilirliğini sağlamak ve aynı anda hem emekli maaşı hem de aktif çalışma maaşı (çift maaş) almayı kısıtlamak olduğu öne sürülüyor. Bu iddia ve beklentiler, şu an için henüz kanunlaşmış veya resmi olarak Meclis'e sunulmuş bir yasa teklifi değildir. Ancak konunun ciddi bir şekilde tartışılması, çalışan emeklilerin dikkatini çekiyor.
Ortaya atılan iddialara göre 2008 sonrası sigorta girişi olanlar;
7 bin 200 prim gününü dolduracak,
60 yaşında emekliliğe hak kazanacak,
Emeklilik dilekçesi verdiği anda çalışamayacak,
Çalışmaya devam ederse emekli aylığı bağlanmayacak,
Aylığı bağlandıktan sonra da sosyal guvenlik destek primi (SGDP) ödeyerek çalışma hakkı olmayacak.
Yani bu kişiler, emeklilik dilekçesi verdiklerinde ya işten ayrılacak ya da çalışmaya devam edeceklerse emekli aylığı almayacaklar.





