Yabancılar yeniden alıma geçti

Güncelleme Tarihi:

Yabancılar yeniden alıma geçti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2014 09:28

Yabancı alımları hem borsayı yukarı taşıdı hem de kâr yazdı...

Haberin Devamı



Gelişmekte olan piyasalar içerisinde Rusya geriye düştü. Öne çıkan Türkiye’de, şubattan bu yana yabancılar net 1.3 milyar dolarlık alım yaptı. Yabancı alımları hem borsayı yukarı taşıdı hem de kâr yazdı.

Gelişmekte olan ülkelerde Rusya geriye düşerken Türkiye’nin yıldızı parladı. Son üç ayda yabancı ilgisi kâra dönüştü. Milliyet`ten Zeynep Aktaş`ın haberine göre; seçim döneminde aşırı gerileyen fiyatlar ve Ukrayna bağlamında Rusya’da yaşanan gelişmeler borsa İstanbul’a olan ilgiyi yeniden artırdı. Son üç ayda gerçekleşen yabancı alımları net 1.3 milyar dolara ulaşınca endeks de yüzde 20 yükselerek 75.565 seviyesine çıktı. MSCI Türkiye Endeksi ise yüzde 29 oranında değer kazandı. Nisan ayı yabancı işlemleri, gelişen piyasalar arasında Türkiye’nin öne çıktığını gösterdi.

CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

Endekste son yaşanan düşüşte taban seviyesi olan 61.000’lerin test edilmesinde kuşkusuz olumsuz değerlendirmeler içeren yabancı raporlarının da etkisi var. Ancak fiyatların aşırı gerilemesi, seçim sonuçları ve gelişmekte olan ülkeler içerisinde Rusya’dan para çıkışı en çok Türkiye’ye yaradı. Yabancılar yeniden hareketlenerek alıma geçti. bugün ise baktığımızda artık daha iyimser beklentileri içeren raporların çıktığını görüyoruz.

Bu durum borsadaki yabancı payındaki değişime de yansımış görünüyor. Şubat başında yüzde 61.28 olan payları 6 Mayıs’ta yüzde 63.81’e çıktı. Söz konusu oran aynı zamanda yabancı payların bu yıl içindeki en yüksek seviyesi. Gelinen aşamada raporlar içerisinde kaygıları da taşısa iyimser yönü ağır basıyor. Daha iyimser değerlendirmelerin içerdiği raporlar, dünya piyasalarında dolaşan sermayenin Türkiye pazarına gelmesine etkili oluyor. Ancak gelinen noktada yatırımcıların en fazla merak ettiği husus yükselişin devam edip etmeyeceği ile ilgili.

Çıkış destekleniyor

Borsaya teknik analizcilerin gözünden bakıldığında endekste ters omuz-baş-omuz formasyonunun yaşandığı görülüyor. Bu durum borsaya ağırlıklı olarak teknik analiz yönü ile bakanların iştahını kabartıyor. Zira söz konusu formasyona göre daha alacak çok yol var. Böyle olunca bu seviyelerden bile açılacak pozisyonların sonunda kâr etme olasılığı var. Ancak farklı düşünenler de yok değil.

Kısa sürede gerçekleşen çıkıştan tedirgin olan kimi yatırımcılar ise olası bir düşüşün gelmesini bekliyor. Onlara göre üç ay içinde gerçekleşen yüzde 20’lik çıkışı küçümsememek gerekiyor. Mevcut çıkışı yeterli görenlerin pekala satışa geçmesi mümkün. Bu ihtimali dile getirenler bir yandan düşüş kaygısını ifade ederken diğer yandan ciddi bir satış dalgasının gelebileceği olasılığını sorgulamakta.

Onlara göre gelişmekte olan piyasalarda son haftada gözlenen satış bunun habercisi niteliğinde. Verilere bakıldığında, gelişmekte olan piyasalarda son beş haftadır ilk kez sermaye çıkışı yaşandı. EPFR Global’in verilerine göre, 7 Mayıs itibariyle gelişmekte olan piyasalardaki hisse fonlarından 740 milyon dolarlık çıkış yaşandı. Gerçi gelişmekte olan piyasa hisse fonlarına yıl başından bu yana 31 milyar dolar civarında sermaye girişinin olduğu düşünüldüğünde bu satışlar göz ardı edilebilir. Ancak bu çıkış eğer bir satış dalgasının öncüsü niteliğindeyse endişelilerin işaret ettiği düşüş olasılığını da göz ardı etmemekte fayda var.

Türk piyasasına ilgi var

Geçen hafta JP Morgan gelişen piyasa raporunu yayımladı. Raporda, nisan ayındaki hareketin marttaki rallinin devamı niteliğinde olduğu belirtildi. Değerlendirmede, ABD verileri ve FED’in kararlarında sürpriz olmaması ile gelişmekte olan piyasalarda iyileşme gözlendiği belirtildi.

Öte yandan Rusya ve Ukrayna para birimlerinin de hâlâ zayıf olduğu hatırlatıldı. JP Morgan, devlet tahvilleri konusunda Arjantin, Türkiye, Endonezya ve Macaristan için tavsiyesini “ağırlık artır” olarak koruyor. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!