Güncelleme Tarihi:
ABD'de açıklanan verilerin büyüme ve enflasyonun beklentilerin altında kalabileceğini ve dolayısıyla Fed'in faizleri artırmak için acele etmeyebileceğini göstermesiyle dolar/TL 2.96'lı seviyelerden 18 Temmuz'dan beri en düşük olan 2.9445'e kadar geriledi.
Güne 2.96 civarında başlayan dolar/TL, ABD verileri ardından 2.9445'e kadar geriledikten sonra saat 16.06'da 2.9472/2.9478 seviyesinde işlem gördü.
VERİLER BEKLENTİLERİN ALTINDA GELDİ
ABD'de perakende satışlar Temmuz ayında artış beklentilerine rağmen yatay kalarak, tüketicilerin kıyafet ve diğer ürünleri alımlarını yavaşlattığı sinyalini verdi ve yılın üçüncü çeyreğinde ekonomik büyümedeki hızın da azalabileceğine işaret etti.
ABD'de üretici fiyatları ise Temmuz ayında artacağı beklentilerinin aksine hizmet ve enerji ürünlerindeki fiyat düşüşlerinin de etkisiyle geriledi ve Fed'in faizleri artırmak için baz aldığı enflasyon hedefi için alarm verdi.
DOLAR ALMA ZAMANI MI?
Enver ERKAN / KapitalFx Araştırma Uzmanı
Piyasada Fed’in önümüzdeki toplantılarına ilişkin beklentiler aslında çok düşük. Sadece Aralık ayına dair %40’larda bir ihtimal söz konusuydu, ancak bizce bu da artık imkansıza yakın bir noktaya girdi. Haftaya Temmuz ayı ABD TÜFE verileri açıklanacak ve biz çok güçlü veriler gelmesini beklemiyoruz.
USD’nin değerine gelecek olursak; sene başında Fed’den 4 faiz artırımı beklendiğini hatırlatmamız gerekir. Yılın 8 ayı geride kaldı ve Fed hem faiz artıramadı, hem de faiz artırımı konusunda bir adım da atamadı. Şimdi bir faiz artırımı bile çok zor görünüyor. DXY’de yılın genelinde dalgalanma bandı 90 – 100 arasıydı. Bu bantların herhangi birisi test edildiğinde mutlaka bir sözlü yönlendirme veya veri etkisiyle tersine hareket görüldü. Küresel merkez bankalarının politikaları ilerleyen dönemlerde birçok para biriminde zayıflığa neden olacak.
Fed algısı düşük kaldığı müddetçe bizim için görüntü fena değil. Küresel risk iştahına içerde olumsuz gelişmeler nedeniyle bir türlü yüzümüzü çeviremedik. TL varlıkları, yurtiçi kaynaklı bir olumsuzluk yaşamadığı sürece iyimser eğilimde kalmaya devam edeceklerdir. Fakat TL varlıklarına artık fiyat seviyelerini baz alarak değil, oynaklığı baz alarak yaklaşmak durumundayız. Kur yükselse bile önemli olan seviyeler değil oynaklık derecesi olacaktır.
Şu anda ise kısa vadedeki belirsizliklerin ortadan kalkması ve yurtiçinde oluşan siyasi diyalog ortamının yarattığı pozitif algı ile beraber Türk varlıkları global risk iştahına ve gelişmekte olan ülke piyasalarına paralel seyretmektedir. Olması gereken de budur. Dolar kuru 3’ün altında kaldığı sürece görüntü TL adına olumludur. Ancak kur hareketinin çok düşük seviyelere kadar devam edeceğini düşünmüyoruz. İlerleyen vadede TL konjonktürel hareketlere paralel edecektir ve bizim için asıl önemli olan gelişmekte olan ülke pozitifliğinin ne kadar süreceği olacaktır.
Bizim düşüncemiz dolar hareketinin geçmişe göre biraz daha sakin gerçekleşeceği yönünde. Dolayısıyla doların şu anda Türk yatırımcısına sunduğu getirinin düşük olduğunu düşünmekteyiz. Sepette TL mevduat ağırlığı artırılabilir. Kurda tepe noktasının 3,10 olarak oluşması, yeni alımlar için bir miktar daha marjın ortaya çıkması gerektiğini ortaya koymaktadır. Spot alımlarda 2,90’ın altına sarkmaların izlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Kaldıraçlı alım satım için ise 3 ve 2,90 ana bantları içerisindeki dalgalanma kısa vadeli al-satlar için değerlendirilebilir.