Dolar 3,05 TL seviyesinde dengelenebilir !

Güncelleme Tarihi:

Dolar 3,05 TL seviyesinde dengelenebilir
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2016 09:12

Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına düşürmesi ardından yeni haftaya 2,99 seviyesinden başlayan dolar/TL, ilerleyen saatlerde 2,98 seviyesinin altına geriledi.

Haberin Devamı

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye'nin yatırım yapılabilir en düşük seviyede olan kredi notunu bir kademe düşürerek spekülatif seviyeye çekmesi ardından dolar/TL Cuma günü seviyelerine göre güne yükselişle başladı.

Moody's açıklaması öncesi Cuma günü saat 18.00'de 2.9550 civarında işlem gören dolar/TL hafta sonu illikit piyasada 3.0040 seviyesini test ettikten sonra TSİ 15.34'de 2.9790 seviyesinden işlem gördü.

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Riskten kaçınan bazı büyük uluslararası fonlar sadece en az iki yatırım yapılabilir nota sahip ülkelerin varlıklarına para yatırabiliyorlar. Moody's not indiriminin ardından üç büyük kredi derecelendirme kuruluşu arasında Türkiye'ye yatırım yapılabilir düzeyde not veren tek kuruluş olarak Fitch kaldı.

Haberin Devamı

Bu etkinin özellikle bono piyasalarında yabancı çıkışlarına neden olması beklenirken JP Morgan daha önce yayımladığı bir notta, Türkiye'nin kredi notunun yatırım yapılabilir seviyenin altına düşürülmesi halinde yatırımcıların Türk devlet ve şirket tahvillerinde yaklaşık 10 milyar dolar tutarında satış yapmak durumunda kalabileceklerini belirtmişti.

DOLAR 3,05 SEVİYESİNDE DENGELENEBİLİR

Enver Erkan - KapitalFx 

İki “yatırım yapılabilir” notumuzdan birini kaybettiğimiz için olumsuz etkileneceğiz. Büyük emeklilik fonlarının yatırım şartları gereği en az iki reyting kurulusunda “yatırım yapılabilir’ notu olması gerekiyor. Yani bu fonlar Türk tahvillerinden çıkacaklar. Yeniden Türk tahvili almaları ise notun yeniden artmasıyla mümkün olabilecek. Dış finansman bu durumdan olumsuz etkilenecek. Türk bankalarının dış borçlanma yapmasının maliyeti de artacak.

Hali hazırda tek yatırım yapılabilir notumuz kaldı. Not görünümümüzü negatife çevirmiş olan Fitch de not indirimi yapabilir. Bunu bir sonraki değerlendirmesinde yapabileceği gibi, takvim dışı bir açıklama ile bu yıl içerisinde de yapabilirler. Asıl piyasa etkisini yeni hafta içerisindeki hareketlerde göreceğiz. USD/TL 3’ün üzerine, tahvil faizleri ve CDS yukarıya, hisse senetleri de bankalar öncülüğünde aşağıya hareket edecektir.

Haberin Devamı

Fon çıkışları reel olarak gerçekleştiğinde Türk finansal varlıkları üzerindeki baskı artacaktır. Biz TL’de uzun vadeye yayılacak bir değer kazancı beklemiyoruz. Merkez Bankası’nın faizi indirdiği nokta olan %8,25’in TL’nin direnç göstermesi için yeterli olduğunu düşünmüyoruz. Ancak Moody’s açıklamasında da belirtilen büyüme konusunun ana odak noktasını kayması nedeniyle büyümeye ivme kazandırabilmek için mevcut politika patikasında devam edilecektir. Artan risk göstergeleri ve kısa vadeli dış finansman ihtiyacındaki olumsuzluk nedeniyle biz yılsonuna ilişkin beklediğimiz 3,05 seviyesine daha hızlı ulaşılabileceğini düşünüyoruz. Yıl içinde oynaklık derecesine bağlı olarak bu seviyenin üzeri de görülebilir. Dolar/TL’nin marjinal bir fiyatı görüp 3,05 civarında denge bulması ihtimal dahilindedir.

Haberin Devamı

Yakın gelecekte önemli fiyat hareketlerine yol açacak gelişmeler olacak. ABD’den gelen makro veriler ve FOMC üyelerinin konuşmaları ile Merkez Bankası’nın Ekim toplantısında ne gibi bir politika hamlesi yapacağı oldukça önemli olacak. Biz üst bantta 25 baz puan daha indirim olmasını bekliyoruz. Tek politika faizi ise %7,50 veya not indiriminden sonraki görünüm gerekçe gösterilerek %8’de oluşturulacaktır. Enflasyon yılı %8 üzerinde bitirirse fon çıkışları biraz daha hızlı olabilir. Bir diğer değişken de Fed’in ne zaman faiz artırımı yapacağı olacaktır. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!