Bayramdan sonra dolarda yön ne olur?

Güncelleme Tarihi:

Bayramdan sonra dolarda yön ne olur
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2015 16:22

ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımını ötelemesine piyasalar sınırlı tepki verdi. Kurların seviyesini 1 Kasım seçim sonuçları ve FED'in faiz kararının belirleyeceğini söyleyen para yöneticilerine göre bu yıl dolar 3,15, euro ise 3.50 TL'ye kadar yükselebilir.

Haberin Devamı

Korkulanolmadı ve Amerikan Merkez Bankası (FED) faiz oran¬larında artışa gitmedi. Ancak bankanın açıklamaları kimilerine göre "kısa vadede faiz artıracak" kimilerine göreyse "artırmayacak" şeklinde anlaşıldı. Kısacası bu yıl içinde yapılacak olan iki FED toplantısı öncesinde de piyasalar yine "Artıracak mı, artırmayacak mı?" diyerek papatya falı açacak...

##$$DOVIZWIDGET##$$

Para Dergisi'nden Esin Çetinel'in haberine göre; durum böyle olunca "Euro mu, dolar mı?" sorusuna da cevap bul¬mak hayli zorlaştı. Hele 1 Kasım seçimleri öncesinde bu karan vermek Türk yatırımcılar için çok daha zor hale geldi. Global piyasalardaki öngörülemezlik ve içerideki "sandık" belirsizliği bir araya gelince yatırımcılar için tahminde bulunmak iyice zorlaştı.

Para Dergisi bu hafta uzmanlara bayram sonrasına ilişkin tahminlerini sordu. Bu yıl içinde euro/dolar paritesine ve daha da önemlisi euro ve doların TL karşısındaki seyrine ilişkin beklentilerini derledi. İşte yanıtları...

Haberin Devamı

"SEÇİME KADAR BASKI VAR"

Odeabank Ekonomik Araştırmalar ve Strateji Direktörü Ali Kırali'ye göre, FED küçük adımlarla da olsa faiz artışına büyük ihtimalle aralık ayında veya en geç gelecek yılın başında başlaya­cak. ABD'de faiz artışına engel olan tek fak­törün enflasyon olduğunu, onun da yılsonuna doğru yükselişe geçeceğini düşünen Ali Kırali, önümüzdeki döneme ilişkin şu tahminde bulunuyor:

"Euro/dolar paritesinin 1.1450 seviyesinin üstüne çıkışta zorlanacağını ve zamanla doların gücünün artacağını düşünüyoruz. Bu yüzden euro/dolar paritesinde önümüzdeki dönemlerde   riskten kaçışların etkisiyle ara sıra 1.1620 ve sınırlı da olsa bunun üzerini kısa süreli görme ihtimali var. Paritede ana trendin aşağı yönlü olacağını ve yılsonuna kadar da 1.05'in altına doğru hareketler olacağını tahmin ediyoruz."

Kırali, FED kararından sınırlı etkilenen TL cinsi varlıklar içinse kısa vadede TCMB'nin bu haftaki toplantısının belirleyici olacağını düşünüyor. TCMB'nin bu toplantısından mevcut makroekonomik risklere karşı güçlü bir duruş çıkması halinde TL'nin ılımlı şekilde değerleneceğini belirten Kırali, "Ekim sonuna kadar geçecek seçim dönemi etkisiyle TL'nin değer kaybetme sürecine girme ihtimali, kur üzerinde baskıları iyice artıracak. Ancak bu dönemde TCMB'nin poli­tikaları ve ekonomi yönetiminden gelecek açıklamalar kurlar üzerinde asıl belirleyici faktör olacak. Ekonomide reformlara devam edecek güven verici bir yönetim ile TL'de ılımlı değerlenme süreci yaşanabilir. Tersi durumda ise kurdaki yukarı yönlü baskının devam etme riski, global piyasalardaki oynaklık ve dolar gücüne bağlı olarak sürebilir" diyor.

Haberin Devamı

"DOLAR İÇİN 3.10-3.15 MÜMKÜN"

NoorCM Menkul Değerler Pazarlama Müdürü Ahmet Uluhan'a göre, FED'in geçen haftaki kritik toplantısından piyasalar yine net bir sinyal alamadı. Bu yıl içinde FED'in iki kez daha toplanacağını ve bunun belirsi­zlik anlamına geldiğini söyleyen Uluhan, Türkiye içinse bu dönemde en kritik konunun 1 Kasım genel seçimleri olacağını ifade ediyor. Global piyasalardaki belirsizlik, FED'in faiz kararına ilişkin soru işaretleri nedeniyle iç piyasada da çok ciddi oynaklıklar yaşanabileceği uyarısında bulunan Uluhan, şu değerlendirmede bulunuyor:

"Sonuçta zor bir süreçten geçiyoruz ve sonrasının daha da zorlaşma olasılığı ekonomimiz açısından bir tehdit olarak önümüzde duruyor. Gelişmelere paralel olarak tam tersi olumlu sonuçlar yaşanabilir. Ancak biz negatif senaryoya daha yakınız. Haliyle kurlardaki yüksek seyir bir süre daha devam edecek ve hatta risklerin arttığı dönemlerde kurlarda yeni zirveler görmeye devam edebiliriz. Bu yıl içinde dolar/TL'de 3.100-3.150 bandı yine görülür. Daha yukarı yönlü trend hareketleri ise tamamen gelişmelerin akışına bağlı. Euro/TL'de ise 3.50 seviyesinin yukarı yönlü kırılmasına karşı tedbirli davranılmalı. Sonuçta TL'deki değer kayıplarının halen tam olarak bittiğini söylemek için henüz erken. Kur yönünde sepet etkisi de dikkate alınarak temkinli duruş sürdürülmeli."

Haberin Devamı

Uluhan, kısa vadede dövize yatırım yapmayı düşünen­lere ise, "Dolar yerine euro lehine daha agresif fiyat hareketleri izlememiz mümkün olacak" uyarısında bulunuyor. Uluhan, euro/dolar paritesinde ise 1.15-1.11 aralığının korunacağı görüşünde. Şayet FED sıkılaşmada daha agresif bir politika tercih ederse o zaman bu bandın dolar lehine bozulabileceğini söyleyen Uluhan, "Ancak bu durumda yeni bir dolar rallisi gerçekleşebilir. FED'in ilk faiz artırımı sonrasında diğer para birimlerinde normalleşme süreci başlarken TL cinsi varlıklarda daha sert erimeler görmemiz büyük ihtimal" diyor.

"RAHATLAMA İÇİN 3 TL'NİN ALTINA İNMELİ"

Saxo Capital Markets Stratejisti Cüneyt Paksoy'a göre, dolar/TL tarafında özellikle 3.00 TL'nin üzerinde kaldıkça 3.05-3.07 kritik direnç eşiği olacak. Buranın geçilmesi halinde ise ilk yeni hedef 3.10-3.15 aralığına yükselecek. Dolar/TL tarafında bir rahatlama yaşanabilmesi içinse 3.00 TL'nin altına inilmesi gerektiğini söyleyen Paksoy, "Bu durumda dolar kurunun 2.97'yi de geçerek 2.90-2.95 aralığına geri dönmesi gerekir" tah­mininde bulunuyor.

Haberin Devamı

Geçen hafta toplanan FED'in açıklamalarıyla faiz artırımı konusundaki belirsizliği derinleştirdiğine de dikkat çeken Paksoy, global piyasalar ve Türkiye'ye ilişkin  beklentilerini  şöyle  özetliyor:

"Doların global çapta gelişen ülke kurlarına karşı yeniden değer kazanmasına bağlı olarak tekrar 3.01'lere geri dönmesi, özellikle gelişen piyasalarda ekstra baskının bir süre daha devam edeceğine dair bir prova oldu. FED Başkanı Janet Yellen'in konuşmasında özellikle 'Çin ve gelişen ülkelerde yaşanabilecek risklere duyarlıyız' demesi bu baskının sebeplerinden biri. Ayrıca FED'in her toplantıyı açık bırakması stresin ara ara mola ver­erek de olsa artarak devam edeceğini gösteriyor. FED'den sonra daha proaktif olmasını beklediğimiz TCMB ise ilk toplantısında daha anlaşılır ve güçlü adımlarla piyasanın önüne çıkmak zorunda kalabilir."

Haberin Devamı

"EURO'DA KALICI YÜKSELİŞ OLMAZ”

Şant Manukyan / İş Yatırım Uluslararası Piyasalar-Hisse Senedi ve Türev Müdürü

Bizim İçin önemli göstergeler olan ABD 4 tahvili spreadi ve euro grafiğine göre henüz aşağı doğru bir baskı görünmüyor. Bu nedenle agresif bir euro satışı için doğru zaman olmayabilir. Yukarı yönde risk ise 1.1470'in kırılması ile başlar. Bundan sonra 1.1660 ve ardından 1.18'e doğru hareket yaşayabiliriz.

Ancak bugünün kuvvetli eurosunun yarının zayıf eurosuna yol açacak olan ekonomik görüntü değişmediği için kalıcı bir yukarı hareketi zor görüyorum. Dolar üzerinde baskının azalması için ise 1.12350'in altında bir kapanış j görmemiz gerekiyor. Uzun vadeli I görüntü ise değişmiş değil.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!