Yılın şampiyonu açık ara `borsa`

Güncelleme Tarihi:

Yılın şampiyonu açık ara `borsa`
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2013 07:47

2012 yılında yatırım araçları içinde en iyi performans, borsa ve A Tipi fonlardan geldi

Haberin Devamı

2012 yılında yatırım araçları içinde en iyi performans, borsa ve A Tipi fonlardan geldi. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) 100 Endeksi 78.000 seviyesinin üzerine çıkarak, yüzde 53.08 değer kazanırken, A Tipi Fon Endeksi yüzde 36.35 ile en fazla kazandıran yatırım enstrümanı oldu

ZEYNEP AKTAŞ / Milliyet

Kredi kuruluşlarından gelen olumlu haberler borsada çıkışı, faizlerde ise düşüşü getirdi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Haziran 2012’de Türkiye’nin görünümünü ‘pozitif’e çıkarması ile başlayan yabancı yatırımcı ilgisi, bir başka not kuruluşu Fitch’in 5 Kasım’da Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye çıkartması ile ivme kazandı.

5 Kasım’dan sonra Türkiye piyasaları yeni bir döneme girdi. Özellikle tahvil piyasasına yoğun yabancı sermaye girişi ile faizler kasım başında yüzde 7.08’den aralık ayında yüzde 5.53’e kadar düştü. Borsada ise 4.5 milyar TL ikincil halka arzı yapılan Halkbank’a 11 milyar TL’nin üzerinde talep geldi.

Borsaya yönelim sürecek

Yatırımda alternatif arayışı 2013 yılında borsaya ilginin sürmesine neden olacak. Özellikle büyüme odaklı şirketler yatırımcıların ilgi odağında olacak. Ancak ilk ay kritik. Borsada değer kayıplarının en fazla yaşandığı aylardan biri olan ocak ayı için uzmanlar uyarıda bulunuyor: ”Kârlar realize edilebilir.”

Türk Lirası için iyi bir yıl

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, 2012 yılının ilk günlerinde yaptığı açıklamada 2012 yılında TL’ye yatırım yapanların  hep kazanacağını ve Türk lirasının zayıflaması için hiçbir sebep olmadığını, dile getirmişti. Başçı, Bursa Ticaret Odası’nın toplantısında yaptığı değerlendirmede “Biz 2012 yılında TL olarak ABD dolarını yeneriz” ifadesini kullanmıştı. Bu konuşmasının etkileri bütün yıl boyunca hissedildi. En fazla değer kaybeden yatırım enstrümanı Dolar oldu. Yıla 1.89 seviyesinden başlayan dolar, serbest piyasada TL karşında yüzde 5 değer kaybederek 1.7865 seviyesine geriledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!