Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2001 00:003dk okuma
Reysaş Taşımacılık ve Lojistik Ticaret Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Durmuş Döven, halka arz için Sermaye Piyasası Kurulu`na başvurma kararı aldıklarını söyledi. Sermayenin 3.5 trilyon lira olduğunu bildiren Döven, Türkiye`nin en büyük Avrupa`nın ilk 10 filosu olduklarına dikkat çekti. Bu sene ilk üç ay içinde ve Global Menkul Değerler liderliğinde halka arzı gerçekleştirmeyi planladıklarını kaydeden Döven, Amacımız halka açılarak kurumsallaşmak ve yeni yatırımların finansmanına kaynak aktarmak. Elde edilen geliri de mevcut talepleri karşılamak amacıyla kapasite açığını tamamlamak için değerlendireceğiz açıklamasını yaptı.
Döven, şirketin geçen sene yaklaşık 20 trilyon 225 milyar lira ciro elde ettiğini ve halen 3.5 trilyon sermayesi bulunduğunu belirterek, Ortak satışı ve sermaye artırımı yoluyla halka arzı gerçekleştirmek istiyoruz. Bu arada yabancı yatırımcılar arasında blok olarak almak isteyenler de var dedi.
İki sene önce açılacaktık
Şirketin iki sene önce halka açılma kararı aldığını dile getiren Döven, Ancak yabancıların yoğun ilgi göstermesi nedeniyle halka arzdan vazgeçip yüzde 20`sini yabancı yatırım şirketlerine sattık. Şu anda ortaklarımız arasında Credit Suisse FB, Remington Capital, Centralasian Growth Fund yer alıyor diye konuştu.
Şirketin 1990`da 500 milyon lira sermaye ile Rıfat Vardar, Yalçın Çevikel`in eşit payda ortaklığı ile kurulduğunu belirten Döven, şöyle devam etti: Öncelikle mamül otomobil dağıtımı, üretim öncesi yedek parçanın Türkiye ve dünyadan toparlanması, bitmiş otomobillere satış sonrası yedek parça dağıtımı gerçekleştiriyoruz.
Gıda konusunda bitmiş mamüllerin zincir marketlere dağıtımı uluslararası çerçevede de tekstil, otomotiv yedek parçası, dayanıklı tüketim malları, kimyasal madde gibi ithal ve ihraç malların taşınması ile mevcut depolarımızda özel depolama ve genel depolama faaliyetlerimiz var. Her türlü etiketleme, barkotlama, ambalajlama ve diğer işlemler bu depolar da tamamlanıyor. Öte yandan dağıtım konusunda yurtdışından getirdiğimiz mamüllerimizin tamamının Türkiye`nin tüm noktasına dağıtımı veya depolanmasını yapıyoruz. Zincirin halkası olarak deniz, hava, gümrükleme ve sigorta gibi destek hizmetleri de veriyoruz.
70 bin palet kapasiteli depo
Döven, şu anda şirketin Bursa, İzmir, Adapazarı, Ankara, Adana, Konya, Kayseri`de bir tane iki tanede İstanbul`da olmak üzere toplam 9 tane deposu bulunduğunu ifade ederek, Tüm depolarımızın toplam kapasitesi yaklaşık 30 bin palet. Bu sene İstanbul`da Anadolu ve Avrupa yakasında toplam kapasitesi 68-70 bin palet olarak düşündüğümüz iki yeni depo yapmayı planlıyoruz. Söz konusu yatırımları ağırlıklı olarak kendi özkaynaklarımızdan gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Amacımız mevcut müşteri talebine tam anlamıyla cevap verebilmek için kapasiteyi artırmak. Depoları kendi arazilerimiz üzerine de yapabiliriz.
Ayrıca yüzde 80`ni şirketin kendi öz varlığında kalan bölümü ise kiralık olan 600 civarında filoya sahibiz. Şirket de ise 640 kişi çalışıyor dedi.
İleriye dönük olarak şirketin yatırım programı hakkında da bilgi veren Döven, şunları söyledi: Bu çerçevede özel petrol taşıyıcı tanker alımları, yeni gıda ve genel maksatlı gümrüklü gümrüksüz depolar, özel otomobil yedek parça taşıma araçları alımı, otomotiv fiktifleri kurulması, ayrıca Anadolu`da depoların büyütülmesine yönelik yatırımlarımız var.
Ortaklık yapısı
Durmuş Döven Yüzde 25
Rıfat Vardar Yüzde 25
Yalçın Çevikel Yüzde 25
Uluğ Kızılkeçeli Yüzde 4
Erol Döven Yüzde 1
Yabanca ortaklar Yüzde 20
Petrol Ofisi`nin bütün işi Reysaş`ta
Türkiye`nin Jet A-1 taşımacılığında kullanılan bütün akaryakıtların Reysaş tarafından dağıtıldığını dile getiren Döven, 20 gün önce Petrol Ofisi`nin dağıtım işini aldık. Bu sayede yılda 500 bin ton Jet A-1 taşıması yapılacak. Ve Petrol Ofisi`nin bütün dağıtım işini bundan sonra biz yapacağız dedi.
Yabancı ortaklar
Credit Suisse FB 131 milyar TL.
Remington Capital 131 milyar 250 TL.
Centralasian Growth Fund
77 milyar 500 bin TL.