Petrol Ofisi halka arzı Şubat`ta

Güncelleme Tarihi:

Petrol Ofisi halka arzı Şubat`ta
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2002 17:33

Petrol Ofisi’nin 7.5 trilyonluk hisse senetlerinin halka arzına hız veriliyor. Ön talep toplanmasına 27 Şubat’ta başlanacak

Türkiye`nin en büyük petrol dağıtım şirketi Petrol Ofisi`ndeki devlete ait hisselerin bir bölümü daha halka arzedilecek.

Özelleştirme İdaresi Başkanı Uğur Bayar tarafından, Petrol Ofisihisselerinin ikincil halka arzına ilişkin İstanbul`da bir basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıda verilen bilgiye göre, 50 trilyon lira ödenmiş sermayesi ile Türkiye`nin halka açık en karlı 3. şirketi niteliğine sahip olan Petrol Ofisi`nin Özelleştirme İdaresi elinde bulunan yüzde 42.3 oranındaki hisselerinin bir bölümü halka açılacak.

Yurtiçi ve yurtdışı piyasalarda halka arzedilecek 7 trilyon 500 milyar liralık nominal değerli A grubu hisseler, İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş. liderliğinde 25 kurumdan oluşan bir konsorsiyum aracılığıyla satışa sunulacak. Küçük tasarruf sahipleri, Petrol Ofisi çalışanları, alım gücü yüksek bireysel yatırımcılar ve yerli kurumsal yatırımcılar olmak üzere 4 kategoride toplanan yurtiçtasarruf sahipleri, konsorsiyumda yer alan aracı kurumlara 27 Şubat-6 Mart 2002 tarihleri arasında başvurarak ön talepte bulunabilecek.

Kesin taleplerini ise 13-14-15 Mart 2002 tarihlerinde yapabilecekler. Küçük tasarruf sahipleri ve Petrol Ofisi çalışanlarının 300 lot vealtında, alım gücü yüksek bireysel yatırımcılar ve yerli kurumsal yatırımcıların ise 301 lot ve üzerinde talepte bulunabilecekleri Petrol Ofisi hisse senedi satışlarında, yurtiçi tasarruf sahipleri kategorilerine göre farklı ödeme avantalarına sahip olacaklar.

Temmuz 2000`de blok satış yöntemiyle hisselerinin yüzde 51`i özelleştirilerek İş Doğan Petrol Yatırımları A.Ş.`ye satılan Petrol Ofisi`nin devlet bütçesine 1.3 milyar dolar girdi sağladığı bildirildi.

Özelleştirme İdaresi Başkanı Uğur Bayar, Petrol Ofisi hisselerinin halka arzında uluslararası roadshow`a4 Mart`ta çıkılacağını belirterek, "Bütün Avrupa ve Amerika kıtası üzerinde çeşitli merkezlere gidilecek ve Petrol Ofisi anlatılacak" dedi. Uğur Bayar, Petrol Ofisi`nin ikincil halka arzıyla ilgili olarak Petrol Ofisi Genel Müdürlüğü`nde düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, 2001 yılında hemen hemen her sektörün derin yaralaraldığını ve bundan en ciddi yaralar alanlardan birinin de özelleştirmeolduğunu söyledi.

İnsanların günlük harcamalarını dahi yapmakta tereddüt ettiği Türkiye`de, fabrika ve şirket satmanın fevkalade müşkül duruma geldiğini belirten Bayar, devlet, hükümet ve bütün sektörlerin bu konuda üzerlerine düşeni yaparak ciddi bir kararlılık sergilediğini vurguladı.

Uğur Bayar, şunları kaydetti: "Bunların meyvelerini de inşallah toplamaya başlayacak. Piyasalariyi projelerin gelmesini bekliyor. İyi projeler de piyasaların düzelmesini bekliyor. Dolayısıyla Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, birsorumluluğu olduğu düşüncesiyle piyasalara bu morali vermek, fevkaladegüzel hikaye ve projelerle ortaya çıkmak, belki de Galatasaray ve Beşiktaş`ın halka arzlarıyla başlayan heyecanı 2002 yılına taşımak için büyük bir hazırlıkla karşınıza gelmiş bulunuyor."

İki yıl önce yapılan özelleştirme ile Petrol Ofisi`nin yüzde 51 hissesinin özel sektörün eline geçtiğini ve şu anda hisselerin yüzde 58`inin özel sektör ve halkın elinde olduğunu bildiren Bayar, POAŞ`ın Türkiye`nin en büyük dağıtım kuruluşu ve en karlı 3. şirketi olduğunu söyledi. Yönetimin profesyonel ve şeffaf olduğu projelerde halka arzın dahakolay olduğunu ifade eden Bayar, kamudaki bazı büyük şirketlerin halkaarz edilebilir hale gelmesinin uzun çabalar aldığına ve reformlar gerektirdiğine işaret etti.

POAŞ DÜNYANIN EN BÜYÜK 11. ÖZELLEŞTİRMESİ

Uğur Bayar, açılabilecek her şirketi halka açmak için büyük bir gayret içinde olduklarını belirterek, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı`nın tenkite maruz kalmakla birlikte Türkiye`nin ve dünyanınen büyük arzlarını gerçekleştirdiğini ve her halka arzda yeni ürünler sunduğunu kaydetti.

Petrol Ofisi`nin halka arzıyla değişimini zaman içinde bütün hisselerini devletin elinde kalmamak yoluyla devam ettireceğini duyuran Bayar, Temmuz 2000`deki Petrol Ofisi özelleştirmesinin dünyanın en büyük 11. özelleştirmesi olduğunu vurguladı. POAŞ hisselerinin halka arzında peşin ödeme ve vade farksız taksitli ödeme seçenekleri bulunduğunu anlatan Bayar, yatırımcıları önkayıt teşviklerinden yararlanabilmek için kesin kayıtta en az ön kayıttaki kadar talepte bulunmaları gerektiğini söyledi.

Bayar, halka arzdan sonra fiyat istikrarını sağlamak için konsorsiyum lideri aracı kuruluşun satışa sunulacak hissi senedi miktarına ek olarak, halka arz edilen hisse senedi miktarının yüzde 15`ine kadar ek hisse senedini halka arz işleminin tamamlanmasından itibaren 30 gün içinde ÖİB`den halka arz fiyatı üzerinden alma opsiyonu bulunduğunu duyurdu.

Halka arzın yurtiçi ve yurtdışı bölümleri için ayrılan hisse senedi miktarının kesin talep sonuçlarına göre belirleneceğini ifade eden Bayar, yurtiçindeki Petrol Ofisi çalışanları grubunun öncelikle bütün taleplerinin karşılanacağını bildirdi. Uğur Bayar, Petrol Ofisi`nin ikincil halka arzının kamuoyuna tanıtılması amacıyla bir reklam kampanyası düzenlendiğini de bildirdi. Bayar daha sonra soruları yanıtladı.

POAŞ`TAN SONRA TÜPRAŞ`IN HALKA ARZI YAPILACAK

Özelleştirme İdaresi Başkanı Uğur Bayar, Petrol Ofisi`nin ikincil halka arzında SPK`ya yüzde 15`lik bölüm için başvurduklarını vurgularken, talebe göre bunu artırmak veya aynı bırakmanın ellerinde olduğunu söyledi.

Bayar, Petrol Ofisi`nin ikincil halka arzı nedeniyle Petrol Ofisi Genel Müdürlüğü`nde düzenlenen toplantının ardından, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Hisse senetlerinin fiyatları konusunda açıklama yapmayacağını belirten Bayar, ``SPK`nın belli kaideleri var. Son 20 iş günündeki ağırlıklı ortalama üzerinde artı/eksi yüzde 20 bandı içinde fiyatı artırmamıza müsade ediyor. Ancak halka arzın ruhu hissedarın para kazanmasıdır ki bundan sonraki halka arzlarınıza itibar göstersin.

Dolayısıyla iskontolar halka arzın ruhunda var`` diye konuştu.

Bayar, halka arzda SPK`ya şirketin yüzde 15`lik bir bölümü için başvurduklarını, talebe göre bunu artırmak veya aynı bırakmanın ellerinde olduğunu belirterek, şunları söyledi:

``TÜPRAŞ`ın halka arzında da yine yüzde 15 için başvurmuştuk.

Fakat daha sonra oran, gelen talep karşısında yüzde 30-31.5`a çıktı. O talep gerçekleşirse hisse arzını artırırız. Gerçekleşmezse aynı oranda bırakırız. Burada mühim olan piyasaların istikrarını ve hissenin dengesini bozmayacak miktarda makul bir arzı gerçekleştirmek.`` Bir basın mensubunun, hisse senetlerinden ne kadarının yurt dışında satılacağı yönündeki sorusu üzerine Bayar, ``Oranlarımız 40-60, 30-70 civarında. Ancak bu tablo İş Bankası ve TÜPRAŞ`ta çok farklı bir yapı gösterdi. İş Bankası arzında ciddi yurt dışı, TÜPRAŞ`ta da yurt içi tahsilatı oldu. Tamamen taleple alakalı bir şey`` diye konuştu.

Halka arzdaki toplam gelir beklentisiyle ilgili olarak Bayar, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı`nın bu yılki gelir hedefinin 1.7 milyar dolar olduğunu hatırlatırken, bunun en önemli gelir kalemlerinin TÜPRAŞ ve POAŞ`ın halka arzları olacağını belirtti. Bayar, konuşmasını şöyle sürdürdü: ``Bu arzdan makul bir süre sonra, TÜPRAŞ`ın üçüncül halka arzı yapılacak. Bence fevkalade önemli bir halka arz olacaktır. Çünkü ilk defa kamuda bir şirket halka arzlar vasıtasıyla yüzde 51`in altına indirilmiş olacak. Bu iki büyük halka arz, 1.7 milyar dolarlık kalemin önemli bir kısmını oluşturacak.``

Uğur Bayar, halka arzdan elde edilecek paranın tamamının Özelleştirme İdaresi Başkanlığı bünyesinde kullandırılacağını anlatırken, ``Yani şirketlerin sermaye ihtiyaçlarından tutun da ta Sümerbank, Etibank birleşmelerinden gelen ve şu anda hala Halk Bankası`nın üzerinde duran bazı borçların tasfiyesinde kullanılacak`` dedi. Bayar, artan miktarın da Hazine`ye aktarılacağını bildirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!