Güncelleme Tarihi:
Enerji Bakanı Taner Yıldız ile bir araya gelen TÜSİAD yönetimi kurulması planlanan enerji borsasından hisse sahibi olmak istediğini dile getirdi.
TÜSİAD , Enerji Borsası’ndan hisse sahibi olmak istediğini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a iletti. Geçen hafta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile bir araya gelen TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz ve üyeler, 4. Enerji Sektörü Değerlendirme Platformu Toplantısı yaptılar.
TÜSİAD yönetimi, Enerji Borsası adıyla da bilinen Elektrik Piyasaları İşletme A.Ş’nin (EPİAŞ) hissedarlık yapısında özel sektörün yer alması durumunda sistemin daha sağlıklı işleyeceği görüşünü Yıldız’a ifade etti. Bu kapsamda TÜSİAD, Kanunda kamunun yüzde 15, Borsaİstanbul’un ise yüzde 85 hisse payı ile kurulacak olan EPİAŞ’ta özel sektörün Borsa İstanbul hisselerinin bir kısmının özel sektöre açılmasını önerdi. Yıldız’ın ise bu konunun değerlendirilebileceğini söylediği öğrenildi.
CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...
Yenilenebilir desteklenmeli
TÜSİAD yönetimi Elektrik Piyasası Kanunu’nun ikincil düzenlemeler ile ilgili çalışmalarda kendilerinin de görüşleri ile yer aldıklarını belirterek bundan büyük memnuniyet duyduklarını, ayrıca bundan sonra yapılan çalışmalarda da sektör katılımcıları olarak aktif şekilde yer almak istediklerini dile getirdiler. Böylece sistemin sağlıklı bir şekilde kurulup işlemesi açısından önemli olduğunu kaydettiler.
TÜSİAD yönetimi ayrıca, yerli kömür yakıtlı santrallerin teşvik kapsamına alınmasından ve 5. bölgeye sağlanan desteklerden yararlandırılmasını ekonomik olarak rantabl bulduğunu dile getirdiği, tüm yerli ve yenilenebilir kaynaklara benzer destekler verilmesinin arz güvenliği açısından önemli olduğuna dikkat çektiler. Söz konusu yeni düzenlemeyle yerli kömür yakıtlı santraller 1, 2, 3 veya 4. bölgede bile yapılsa 5. Bölge teşviklerinden yararlanması yer alıyor.
Yatırım 6. Bölgede yapılırsa 6. Bölge teşviklerinden yararlanacak. Yeni düzenlemeyle yerli kömürden yapılması planlanan 17 bin MW’lık potansiyelin tamamı bu teşviklerden yararlanacak. Bu da yaklaşık 20 milyar dolarlık bir yatırım anlamına geliyor. Enerji Bakanlığı 2023’e kadar bu potansiyeli harekete geçirmeyi hedefliyor.