Borsalarda ‘yıl sonu rallisi’

20.12.2020 - 14:23 | Son Güncelleme :
Borsalarda ‘yıl sonu rallisi’ | Borsa Haberleri

Aşı haberleri, yeni teşvik paketleri, bol likidite ve düşük faizle birlikte borsalardaki çıkış yıl sonu rallisine döndü. ABD ve Almanya borsalarında yeni rekorlar görüldü. İçeride de döviz kurlarında yaşanan düşüş, Borsa İstanbul’daki çıkışa katkı yaptı.

İşte Hürriyet gazetesi yazarı Zeynel Balcı'nın bugünkü yazısı...

Piyasalarda iyimserlik devam ediyor. Düşük faiz ve bol likiditeye aşı haberleriyle birlikte yeni teşvik paketlerine yönelik beklentiler de eklenince iç ve dış borsalardaki çıkış yıl sonu rallisine döndü. Ayrıca Borsa İstanbul’daki çıkış hareketine döviz kurlarındaki düşüş katkı yaptı.

Dış piyasalarda salgın hastalığa karşı aşılamanın başlamasının ardından gerek ABD gerekse Avrupa’daki teşvik ve yardım paketlerine yönelik beklentilerin kuvvetlenmesiyle risk iştahı artması ABD ve Almanya borsalarında yeni rekorları beraberinde getirdi. Olumsuz haberler bu aşamada pek gündemde yok.

Haberin Devamı

PİYASA DUYARSIZ KALDI

Zaten bu yönde bir haber gelse de bardağın dolu tarafını görme eğilimi hakim. Bu çerçevede ABD’nin Türkiye’ye yönelik yaptırımlarına iç piyasalar çok duyarsız kaldı. Ekonomik toparlanmadaki ivme kaybı, ABD-Çin arasındaki tansiyonun biraz yükselmesi, Almanya başta olmak üzere salgın hastalıkla ilgili kapanma haberleri piyasaları rahatsız etmedi. Reel ekonominin ve ticaretin zayıfladığı bir dönemde finans piyasaları iyi bir getiri imkanı veriyor. Bu ortam korunuyor. Piyasa bozucu bir gelişme olmazsa bir süre daha mevcut görünümün korunması muhtemeldir. Ancak olumlu fiyatlamanın belli ölçüde yapılmış olması nedeniyle kâr satışları ve teknik düzeltme olasılığını da dikkatte tutmakta yarar var.

BORSAYA YERLİ KATKISI ARTIYOR

Kasım ayında Borsa İstanbul’a başlayan yabancı ilgisi hız keserken yabancı takas saklama oranı tekrar gerilemeye başladı. Bu durum yabancı çıkışından değil daha çok tekrar yerli yatırımcının ağırlığını artmasında kaynaklanıyor olabilir. Yabancı yatırımcıların payı bu ay içinde yüzde 51 seviyesini gördükten sonra tekrar 50 seviyesinin altına çekildi. Oysa 11 Aralık haftasında Borsa İstanbul’da yabancı yatırımcıların hisse senetlerinde 41 milyon dolarlık alımı söz konusu. Diğer yandan TCMB verilerine göre bankalardaki döviz mevduatı aynı hafta 300 milyon dolar artarak 231.5 milyar dolar seviyesine yükseldi. Faiz yükselişleri henüz döviz yatırımcısının kararlarını etkilememiş görülüyor. O zaman döviz kurlarındaki düşüşü son aylarda giriş yapan ve 10 milyar doların üzerinde olduğu söylenen yabancı girişleriyle ilgili olabilir.

Haberin Devamı

ALTINDA TEPKİ YÜKSELİŞİ SÜRÜYOR

Altın fiyatlarında (ons/dolar) kâr satışlarının ardından tepki yükselişi görülüyor. Geniş ölçekte düşük faiz, bol likiditenin yanında ABD dolarındaki zayıflama, ABD ve Avrupa kaynaklı mali yardım paketlerinin parasal genişlemeyi sürdüreceği beklentileri altın fiyatlarını destekliyor. ABD-Çin gerginliği ve ABD teşvik paketi konusunda henüz anlaşma sağlanamamış olması biraz ivme kaybına neden olsa da tepki yükselişi gücünü koruyor. Geçtiğimiz günlerde aşı haberlerine bağlı olarak artan risk iştahı ve güvenli liman ihtiyacındaki zayıflama kâr satışlarıyla birleşince önemli bir geri çekilme yaşanmıştı. Tepki çıkışının devamı açısından ons fiyatının 1.900 dolar seviyesinin üzerinde tutunması önemli olacak.

24 ARALIK'TAKİ 'MERKEZ' TOPLANTISI BEKLENİYOR

Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Naci Ağbal’ın geçen hafta yaptığı ‘2021 Yılında Para ve Kur Politikası’ sunumu sonrası 24 Aralık TCMB toplantısına ilişkin faiz arttırım konusunda beklentiler yükseldi. Ağbal, “Enflasyona ilişkin yukarı yönlü riskler 2021 yılında para politikasında sıkı ve kararlı bir duruş sergilemesini zorunlu kılmaktadır. Gerekirse parasal duruşumuzu daha da sıkılaştıracağız” açıklaması faiz arttırım olasılığını yükseltti. Ayrıca kasım enflasyonunun beklentilerin üzerine gelmesi ve yüzde 14 seviyesini aşması faiz kararı için önemli bir parametre. Yabancı yatırım bankaları başta olmak üzere piyasa beklentisi 2 puanlık arttırım yönünde. Yine de faiz kararını görmek gerekecek. Paranın fiyatı faizdir. Faizi yüksek tutarak cazibe kazandırıp TL’ye dönüşü teşvik etmek ve yurtdışı portföy yatırımlarını (sıcak para) çekerek döviz kurlarını düşürmek amaçlanıyor. Bu sayede kur geçişkenliği nedeniyle enflasyonu baskı altına almak politikası öne çıkmış durumda.

Haberin Devamı

DEĞİŞİME TEPKİ OLUMLU

Diğer yandan faiz artışının talep kısıcı özelliğini de kullanılmak isteniyor olabilir. Ekonomideki yavaşlama artış eğilimine giren cari açığı da azaltabilir. İç ve dış piyasaların para politikasındaki değişime tepkisi olumlu. Bunu borsa ve döviz kurlarının verdiği tepkiden görmek mümkün. Dış bakışı gösteren Türkiye’nin 5 yıllık CDS oranı (risk primi) hatırlanırsa geçtiğimiz aylarda 500’lü seviyelerin üzerinde seyrederken geçen hafta 350’nin altını gördü. Piyasaların olumlu yaklaştığı faiz artışları, önümüzdeki dönem için toparlanma aşamasındaki reel ekonomide yavaşlamaya neden olur mu? Borsa yatırımcısı için alternatif yatırım aracı olarak tercih nedeni oluşturabilir mi? Bu sorular için henüz erken olabilir. Sonuçlarını ancak 2021 yılında görebileceğiz. Bu aşamada piyasalar bunu sorun olarak görmüyor ve bu yönde çok fazla sorgulama ve fiyatlama yapmıyor.

BORSADA ÇIKIŞ TRENDİ

Borsada çıkış hareketi devam ediyor. Lineer grafiğe göre çizilen uzun dönem trend direncinin üzerinde kapanış gerçekleşti. Çıkışın devamı için 1.400 seviyesinin üzerinde kalınması önemli olacak. Sonraki destekler 1.385 ve 1.370 seviyelerinde. İlk dirençler ise 1.420-1.430 seviyelerinde bulunuyor. Bu seviyelerde kâr satışları görülebilir. Sonraki dirençler 1.450-1.500 seviyelerinde. Çıkış hareketi gücünü korumakla birlikte direnç seviyelerinde kâr satış denemeleri görülebilir.

SATIŞ BASKISI KORUNUYOR

Dolar/TL kurunda geri çekilme devam ediyor. 7.68 desteğinin kırılmasıyla sonraki destekler 7.52-7.50 seviyelerinde. Bu seviyenin üzerinde tepki alım denemeleri görülebilir. 7.50 seviyesinin altında verilecek sonraki destek noktaları 7.25-7.30 olarak görülüyor. Olası tepki alımlarının ilk direnci ise 7.68-7.70 seviyelerinde. Tepki çıkışının devamı için bu seviyenin geçilmesi gerekecek. Sonraki dirençler 7.80 ve 7.93 seviyelerinde. Destek seviyelerinde tepki alım denemeleri görülse de satış baskısı korunuyor.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.322 Değişim: 0,52% Hacim : 83.643 Mio.TL Son veri saati : 16:15
Düşük 10.252 10.05.2024 Yüksek 10.365
Açılış: 10.277
32,2126 Değişim: -0,09%
Düşük 32,1292 10.05.2024 Yüksek 32,3162
Açılış: 32,2421
34,7429 Değişim: -0,17%
Düşük 34,6899 10.05.2024 Yüksek 34,8794
Açılış: 34,8007
2.450,99 Değişim: 0,76%
Düşük 2.429,59 10.05.2024 Yüksek 2.467,17
Açılış: 2.432,48
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.