Borsa'da yeni zirve! Neden rekor üzerine rekor geliyor?

19.07.2017 - 10:37 | Son Güncelleme :
Borsa'da yeni zirve! Neden rekor üzerine rekor geliyor? | Borsa Haberleri

Borsa İstanbul 100 endeksi günün ilk yarısında 106 bin 956 puanı görerek yeni tarihi rekorunu kırdı.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi günün ilk yarısında 106.956,71 puanla tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.

Günün ilk yarısında BIST 100 endeksi önceki kapanışa göre 1.134,46 puan artarken, toplam işlem hacmi 2,5 milyar lira düzeyinde gerçekleşti. İlk yarıda bankacılık endeksi yüzde 1,23, holding endeksi ise yüzde 0,88 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 1,46 ile ulaştırma, en çok gerileyen ise yüzde 0,28 ile madencilik oldu.

Haberin Devamı

Küresel piyasalarda artan risk iştahı ve buna bağlı olarak dünya borsalarındaki pozitif seyrin etkisiyle tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 106.956,71 puana kadar yükselen BIST 100 endeksi, günün ilk yarısını yüzde 1,07 artışla 106.852,78 puandan tamamladı. 

CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

BORSA NEDEN YÜKSELİYOR?

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, "Son dönemde özellikle kur cephesindeki iyileşmelere bağlı olarak, artan yurtdışı piyasa momentumuna da bağlı olarak Türk hisse senetlerindeki kuvvetli görüntünün devam ettiğini görmüştük. Gelen zayıf veriler ve güvercin Fed açıklamalarıyla beraber, Fed’in yakın zamanda parasal sıkılaştırma yapabileceği beklentileri iyice zayıfladı. Fed faizlerinin düşük kalmaya devam edecek olması da başta EM olmak yüksek getirili piyasaları daha cazip hale getirdi. Bu noktada en çok ön plana çıkan ülkeler yine Güney Afrika, Brezilya ve Türkiye olmuştur. USDTRY 3,52 seviyelerine kadar gerilemiştir" şeklinde değerlendirdi.

Erkan şunları ekledi:

Bu olumlu fiyat görünümü elbete Borsa İstanbul hisselerine de yansıdı. S&P 500 başta olmak üzere, küresel borsaların yukarıya gittiği bir dönemde uluslararası bir etki BİST 100’e yansımaktadır. Bugün ise; ABD Başkanı Trump’ın sağlık reform paketine 2 Cumhuriyetçi senatörün daha karşı çıkmasının DXY’ye ve küresel hisse senetlerine getirdiği satış, aynı zamanda bu hafta şahin açıklamalar beklenen ECB nedeniyle Avrupa vadeli endekslerinin aşağı doğru baskılanması, açılıştan beri negatif seyir görülmesine neden olmaktadır. Gelinen seviyeler itibariyle, bazı teknik indikatörler lira bazında endeks için “aşırı alım” bölgesine gelmiştir. Bu yüzden bazı kar satışları görülmektedir.

Haberin Devamı

BİST’te geniş resimde 106 bin 400 direncinin üzerindeki hedefin 109 bin olduğunu görmekteyiz. Ancak gelinen fiyat seviyeleri çok şişin görünmekte, bu da korkutucu. Alımlar bu seviyelerden yavaş yavaş ivme kaybedebilir. Perşembe günü ECB’den gelecek açıklamalar, ki Avrupa verim eğrilerinin sola kayması bizim için olumlu bir gelişmez olmaz, şahin olursa bir miktar negatif etkilenebiliriz. Cuma günü de piyasalar Fitch kredi notu değerlendirmesini bekleyecekler ve piyasanın beklentileri ya hiçbir değişiklik olmaması, ya da notun aynı kalıp görünümün yükselmesi yönünde...

BORSA İSTANBUL HALA CAZİP

Gedik Yatırım, Yatırım Danışmanlığı Müdürü Erol Gürcan, "Borsa İstanbul, son yıllarda üst üste yaşanan iç ve dış negatif şokların etkisi ile benzer ülke borsalarına kıyasla oldukça iskontolu işlem görmekte idi. Sene başından bu yana yaşanan yükselişle birlikte bu iskontonun bir kısmı geri alınmış olsa da BİST’in hâlen benzer ülke borsalarına kıyasla cazip olduğunu söylemek mümkün. Birçok ülke borsasının hem endeks seviyesi hem de çarpanlar bazında olmasına karşın; BİST tarafında endeks seviyesi olarak zirvede olunsa da çarpanlar açısından hâlen ancak tarihsel ortalamalara yakın seyredildiğini görüyoruz" dedi.

Gürcan açıklamalarına şöyle devam etti: "Yakın dönemde ilgili otoriteler tarafından alınan önlemlerle birlikte kredi büyümesi ve ekonomik büyümeye ilişkin ortaya çıkan güçlü tablo ile bu hafta itibari ile başlayacak olan şirketlerin 2. Çeyrek finansal sonuçlarına ilişkin beklentilerin de endeks üzerinde olumlu etki bıraktığını söylemek mümkün. Ayrıca, Fed’in beklenenden daha güvercin olması ile birlikte dolar/TL tarafında geçen hafta artan tansiyonun düşmüş olması da bir diğer olumlu katalizör olarak değerlendirilebilir.  Endekste geçen hafta gözlenen yükseliş bankacılık sektörü ile düzenleyici otorite/kurumlar arasında yapılan görüşmelerden piyasaları rahatsız edici yönde bir mesaj gelmemesinin etkili olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca, bu hafta içinde hükümet tarafından detayları açıklanması beklenen 180 günlük eylem planına yönelik beklentiler de geçen hafta olduğu gibi bu hafta özelinde de endeks üzerinde bir miktar iyimserlik yaratıyor diyebiliriz."


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.056 Değişim: 2,83% Hacim : 78.005 Mio.TL Son veri saati : 17:00
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.071
Açılış: 8.864
32,3146 Değişim: 0,20%
Düşük 32,2225 28.03.2024 Yüksek 32,3526
Açılış: 32,2508
35,1152 Değişim: -0,02%
Düşük 34,8851 28.03.2024 Yüksek 35,2158
Açılış: 35,1216
2.295,20 Değişim: 0,78%
Düşük 2.270,83 28.03.2024 Yüksek 2.304,45
Açılış: 2.277,54
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.