Güncelleme Tarihi:
BDDK`nın kredi kartları ve tüketici kredilerinin kısıtlanmasına yönelik önleminin ardından borsadaki otomotiv ve perakende hisselerinde baskı oluşmasına neden oldu.
BDDK dün yaptığı açıklamada bireysel kredilere ilişkin üç yeni düzenleme taslağı hazırladığını bildirdi. Taslaklarla son dönemde tasarrufları artırma ve kredi büyümesini frenlemeye odaklanan ekonomi yönetiminin en önemli adımlarından biri atılmış oldu.
Taslakta öne çıkan başlıklar; tüketici kredilerinin vadesinin 36 ayı, taşıt kredilerinin vadesinin ise 48 ayı geçmemesi, binek araç için kullanılacak taşıt kredilerine yeni sınırlamalara ve kredi teminat oranı uygulamasına gidilmesi, beyaz eşya ve mobilya alımlarında taksit üst sınırı 12 ay olarak belirlenmesi, elektrikli ve elektronik eşya, bilgisayar, araç kiralama, telekomünikasyon ve kuyumculuk işlemlerinde en fazla 6 ay taksit sınırlaması, ve kredi kartlarında genel taksit sayısının 9 ayla sınırlandırılması.
HİSSE FİYATLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...
DEVLER BORSADA ÇAKILDI
Düzenleme taslaklarının ardından açılış fiyatları itibariyle en fazla değer kaybeden hisse senetleri sıralamasında gayrimenkul yatırım ortaklıkları sektörü hisselerinin yanında yüzde 2,89 ile Koç Holding ve yüzde 2,55 ile Teknosa öne çıkarken, Ülker ve Carrefour hisseleri de güne yaklaşık yüzde 2 değer kaybıyla başladı. Analistler, taslakların neredeyse tüm sektörlerin satış hacmine az ya da çok etki edeceğini tahmin ederken, genel olarak bir çok sektörde halen kullanılan ortalama taksit sayısının dikkate alındığının görüldüğünü, dolayısıyla fiyatlamalara olan etkisinin çok büyük olmayacağını ifade ediyor.
TEKNOSA: TALEBİ OLUMSUZ ETKİLEYECEK
Öte yandan Teknosa kredi kartı ile yapılan alışverişlerde taksitlendirme süresine kısıtlama getirecek uygulamanın kısa vadede genel tüketici talebini olumsuz etkileyebileceğini, ancak şirketin faaliyet gösterdiği sektörde talebin devam etmesinin beklendiğini duyurdu.
Teknosa`dan KAP`a yapılan açıklamada, Öngörülen yeni uygulama kısa vadede genel tüketici talebini olumsuz etkileyebilecektir. Öte yandan, tüketicilerin modern hayatın ayrılmaz bir parçası olan elektronik, telekom ve bilgisayar ürünleri ile ilgili talebinin devam edeceğini öngörüyoruz denildi.
ODD: 2014 ZOR BİR YIL OLACAK
Kredilerle ilgili düzenlemeyi değerlendiren Otomotiv Distribütörler Derneği Genel Koordinatörü Hayri Erce, `Peşinatın menfi etkisi olacak’ dedi.
‘’Asıl taşıt kredilerine getirilen peşinat uygulamalarının menfi etkileri olacak çünkü 36 ay üzerinde vade oranları çok daha düşük. Genel olarak bakıldığında kredi kartı taksit sınırlamaları kar topu etkisi yapacak. Malını satamayan işi için ticari araç veya kendisi için özel araç alamayacak. 2014 zaten zor bir yıl olacak. Bütün büyüme tahminleri geriye doğru revize ediliyor. İhracat imkanı azalacak. Yüzde 4 büyüme hedef kondu ama iç tüketimi de kısıtlarsanız hedef zor tutturulur.’’