Güncelleme Tarihi:
Bira satış hacimleri 2015’te %15 daraldı
Anadolu Efes’in 2015 yılı konsolide satış hacimleri yıllık bazda %2,8 daraldı. Bira satış hacmi 2015’te yıllık bazda %15,3 daralırken (Ukrayna hariç %8,4 daralma) 4Ç15’teki küçülme yıllık bazda %14,7 oldu. Rusya gibi alkol tüketimi yüksek olan ülkelerden gelen turist sayısındaki azalma, tüketici güvenindeki gerileme ve alkol kullanımını kısıtlayan kanuni düzenlemelerin daralmaya etkisi büyük oldu. Şirket, 4Ç15’te 19mn TL net zarar açıkladı.
Açıklanan rakam önceki yılın aynı dönemindeki 750mn TL net zararın altında gerçekleşti. Net zarar, bizim piyasaya göre iyimser kalan 222mn TL net kar ve piyasanın 37mn TL net kar beklentisinin altında oldu. Ancak 180mn TL olarak açıklanan konsolide VAFÖK rakamı piyasa beklentisi olan 153mn TL’nin üzerinde
gerçekleşti.
SAT tavsiyemizi koruyoruz
İNA ve benzer şirket çarpanlarına eşit ağırlık veren hedef fiyatımızı 19,6 TL olarak hesaplıyoruz. SAT tavsiyemizi koruyoruz.
2016 yılında operasyon performansının zayıf olması bekleniyor Akenerji’nin portföyünün %70’ini doğalgaz santralleri oluşturuyor, bundan dolayı elektrik üretimi maliyetli. 2016 yılında 2015 yılına kıyasla Egemer doğalgaz santralinden daha çok katkı gelmesini bekliyoruz, bu da şirketin üretim maliyetini arttıracaktır.
Buna ek olarak 2016 yılında şirketin spot piyasalardan daha az alım yapmasını tahmin ediyoruz. 2016 yılında satışların yıllık bazda artmasını beklememize rağmen hem satış hacminin düşmesinden hem de fiyatların daralmasından dolayı şirketin 2016 FAVÖK marjını aşağıya çekeceğini düşünüyoruz.
SAT tavsiyemizi koruyoruz
Şirket için hesapladığımız 706 milyon TL 12 aylık değer sadece %3 aşağı yönlü potansiyel sunuyor. Şirket 13x 2016T FD/FAVÖK çarpanı ile işlem görürken yurtdışı benzerleri 5,3x çarpanı ile işlem görüyor.
Karşılık baskısı karlılığı olumsuz etkiliyor
Karlılıktaki dalgalanmayı önlemek ve temiz bir mali tablo yapısıyla yoluna devam etmek amacıyla Aksigorta regülasyonlar nedeniyle oluşan karşılık baskısını 2015’in ilk yarısında mali tablolarına yansıttı. Şirket aynı zamanda sorunların bazını teşkil eden trafik branşında hızla küçülmeye giderek korunmalı bir duruşu tercih etti.
Sektördeki %25 büyümeye karşın Aksigorta trafik branşında %70’e yakın daralma kaydetti. Trafik branşından uzak durma şirketin diğer branşlarda acente komisyonlarını yeniden ayarlayarak bir miktar maliyete katlanmasını da beraberinde getirdi.
Aksigorta’nın 2015 yılında 89 milyon TL net zararın ardından 2016 yılında 92 milyon TL net kar elde etmesini bekliyoruz
Şirketin sermaye yeterlilik oranı %110 düzeyine gerilediği için 2016 yılında önemli bir temettü ödemesi yapamayacağını düşünüyoruz. Gerçekte Aksigorta güçlü temettü ödeyen bir şirket ve 2016 yılındaki kısa bir duraksamanın ardından bu eğilimin süreceğine inanıyoruz.
Daha yüksek sermaye maliyeti ve daha düşük sürdürülebilir özsermaye karlılığı varsayımları ile Aksigorta hisseleri için 12 aylık hedef değerimizi 2,12 TL olarak tespit ederken en az önerilenler listemizdeki yerini koruyoruz.
2015 yılında Güneydoğu Anadolu Bölgesinde çimento talebi %6.8 geriledi 2015 yılında Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yurtiçi çimento talebi %6.8 geriledi. İhracatlardaki gerileme ise %27.9 seviyesinde oldu. İranlı üreticilerin Irak ve Suriye pazarlarında paylarını arttırmaları ve güvenlik problemleri ihracatların azalmasının temel nedenleri olarak özetlenebilir.
Bölgedeki önemli oyunculardan olan Mardin Çimento’nun 2015 yılında net satış gelirleri %21, FAVÖK rakamı ise yıllık bazda %26 geriledi.
SAT tavsiyemizi koruyoruz
Hedef değerimize göre sınırlı yükselme potansiyeli olan Mardin hisseleri için SAT önerimizi yineliyoruz.
Bölgede siyasi istikrarın sağlanmasına ilişkin belirsizlik çimento talebini orta vade de olumsuz etkilemesini beklerken, sınır şehirlerinde ve Suriye’de istikrarın sağlanması sonra artacak olan yeniden yapılanmalar bölgedeki çimento talebini uzun vade de olumlu etkileyecektir.
İş Yatırım Araştırma Bölümü Nisan ayı raporunda en az önerilen hisse listesini de açıkladı.
İşte o hisseler...