Güncelleme Tarihi:
Ödüllü Soru: Nisan ayı Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) oranı kaç olarak açıklanmıştır?
Doğru cevabı, 6 Haziran Pazartesi günü saat 14.00'e kadar bigpara@bigpara.com adresine gönderin ve bigpara'yı facebook, twitter hesaplarından takip edin! Digital Revolution’a çift kişilik davetiye kazanın!
Davetiye, doğru cevabı e-mail olarak gönderen 5, 10 ve 50'nci kişiye verilecektir. Göndereceğiniz e-mail'e isim, soyisim, telefon numarası ve biletin gönderileceği adresi eklemeyi unutmayın.
En kapsamlı teknoloji sergisi Digital Revolution, 12 Haziran 2016 tarihine kadar Zorlu Performans Sanatları Merkezi'nde (İstanbul) gerçekleşecektir.
Ramazan ayının başlamasına çok kısa bir süre kalmışken Borsa İstanbul'da gıda ve perakende gıda sektörlerindeki şirketler öne çıkıyor. Bu sektörlerdeki hareketlilik ise genellikle Ramazan ayı öncesinde başlıyor.
Şenay Erdem / bigpara
Ramazan ayında Coca-Cola İçecek, Migros, BİM, Tat Gıda şirketleri öne çıkıyor. Analistler Ramazan ayı genel değerlendirmesinde bulunarak, gıda ve perakende gıda sektörlerindeki şirketlerle ilgili analizlerini paylaştı.
Eda Önder Öztürk / Alan Yatırım Kıdemli Analist
Ramazan ayı yaklaşırken ve söz konusu dönemde özellikle gıda alışverişlerinin artması nedeniyle gıda ve perakende gıda şirketlerinin, satışlarının artması ve daha fazla kar elde etmeleri beklentileri bu şirketleri ön plana çıkartmakta. Son yıllarda Ramazan ayının yaz aylarına denk gelmesi edeniyle gıda harcamalarının yanı sıra yaz mevsiminin sıcaklığından kaynaklı olarak içecek sektöründe de satış performansında iyileşme görülüyor.
Ancak söz konusu mevsimsellik etkisi hemen hemen her sene Borsa İstanbul’da etkisini gösterir. Ancak hisse senetleri piyasası ile az çok ilgilenen her yatırımcı bunu bilse de, mevsimsellik etkisi her yıl aynı düzeyde etkili olamayabileceğinden bireyler yatırımlarını yaparken bunu göz önünde bulundurmalıdırlar. Bununla birlikte özellikle içecek sektörü için hisse bazlı ayrışmalara dikkat edilmelidir.
Enver ERKAN / KapitalFx Araştırma Uzmanı
Yaz ve bahar aylarının yaklaşmasına paralel olarak gıda, perakende, gıda / perakende, meşrubat, içecek gibi sektörlerin satışlarında bir artışın olacağını düşünmekteyiz. Bahar ve yaz aylarında meşrubat ve içecek tüketiminde artış beklemekteyiz. Perakendede ise özellikle spot ürünlerin tüketimin artmasının yanı sıra, Ramazan ayının yaz dönemine gelmesi nedeniyle satışların artmasını bekliyoruz.
Bu sektörlerde özellikle Ramazan öncesinde başlayan hareketlenme, gıda alışverişlerinin ve konsept reklamların artmasıyla ay boyunca devam eder. Son birkaç yıldır Ramazan ayının, içecek tüketiminin mevsimsel olarak en çok arttığı yaz dönemine denk gelmesinden dolayı bu grubun içine içecek ve meşrubat grubu da girmiştir. Son 5 yılın tamamında gıda ve içecek endeksi gösterge endeksin üzerinde performans gösterdi.
Son 5 yıldaki gösterge endeks getirileriyle kıyasladığımız zaman, gıda endeksinde yer alan bazı hisselerin performansının pozitif ayrışma gösterdiği görülmektedir. Tabii gıda endeksi içerisindeki bazı hisselerin dönemsel olarak pozitif yönde hareketler göstermesi doğal, ancak elbette Ramazan’da hisse almak için dönemsel performans tek kriter olmamalıdır.
Son dönemdeki hisse performansı ve işlem hacmine dikkat edilmeli, likit hisselerde (alınıp satılması kolay) ve sektörde belli bir ağırlığa sahip şirketlerin hisselerinde alımda kalınmalı. Tahtası yeterince derin olmayan ve likit olmayan hisselerde sert spekülatif hareketler görülmesi durumunda yatırımcı zarar edebilir.
2016 yılı ilk çeyreğinde Türkiye operasyonlarının etkisi ve başarılı fiyatlama stratejileri ile yüzde 8’lik ciro büyümesi kaydetti. Yurtiçi satışlarını artırmayı başaran şirketin tüketici güvenindeki iyileşme ile birlikte satışlarını daha da artırması beklenebilir. Hammadde fiyatları ve maliyetlerin kur riskini efektif olarak hedge eden şirket, faaliyet ve net kar marjlarındaki daralmayı da sınırlandırıp dengede tutabilir.
Coca-Cola İçecek, 2016 yılında petrol fiyatlarının öngörülebilir vadede düşük seyredeceği beklentisiyle Orta Asya hariç bütün pazarların faaliyetlerinde büyüme bekliyor.
Buna karşılık söz konusu bölgelerde politik ve ekonomik istikrarsızlık, çatışma gibi riskler nedeniyle şirket temkinli büyüme oranları tahmin ediyor. Coca-Cola İçecek hisseleri için yüzde 20 yükseliş potansiyeli ile 44 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
2015 yılının tamamında toplam 257, 2016’nın ilk çeyreğinde ise 52 yeni mağaza açılışı gerçekleştiren Migros’un VAFÖK tutarında iyileşme görülse de ilgili dönemde kur farkı giderleri ve banka kredileri faiz giderleri net karını zayıflatmıştır. Kur farkı gideri, ilk çeyrekte Euro kurunun TL karşısında değer kazanmasından ileri gelmiştir.
Özellikle 2016 ilk çeyrekteki kira gideri öncesi ve sonrası VAFÖK’teki iyileşme dikkat çekmekte. 2016 ilk çeyrekte 657 milyon TL brüt kar elde eden Migros’un brüt karı yıllık bazda yüzde 18 artış göstermiş olup, yıllık yüzde 27,24 brüt kar marjı kaydetmiştir. Yıllık bazda yüzde 11 oranında artış ile 145 milyon TL kira gideri sonrası VAFÖK kaydeden Migros’un VAFÖK marjı geçen yılın aynı dönemine göre hafif bir düşüşte yüzde 6,1 seviyesine gelmiş ve sürdürülebilir marj olan 6 – 6,5 içerisinde kalmıştır.
Şirket, 30 Mayıs tarihinde KAP’a yeni gönderdiği bir açıklamada Tesco Kipa hisselerini devralmak için yaptığı görüşmelerin gizli nitelikte sürdürüldüğünü, müzakerelere ilişkin herhangi bir açıklamanın anlaşmayı olumsuz etkilememesi ve yatırımcıların yanılmaması için yapılmadığını, şirket fiyat hareketlerini etkileyecek bir gelişme olması durumunda bunun kamuoyuna duyurulacağını bildirdi. Migros hisseleri için yüzde 22 yükseliş potansiyeli ile 21 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
Gizmen Nalbantli / Işık FX Başanalist
2016 yılı 1.çeyrekte 162 milyon TL net kar açıklayan şirket, ilk çeyrekte %18 satış büyümesi gerçekleştirmiş ve 4.811 milyon TL konsolide gelir elde etmiştir. Söz konusu dönemde Türkiye’de 188 yeni mağaza açılışı gerçekleştiren BİM, yurtiçinde toplam 5.190 mağaza sayısına ulaşmıştır. Şirket, 2016 yılında ise Türkiye’de 600, Fas’ta 80, Mısır’da ise 100 yeni mağaza açmayı hedeflemektedir.
Brüt kar rakamı %26 artış gösteren şirket elde ettiği 797 milyon TL rakamlar son 3 senenin en güçlü brüt kar marjını gerçekleştirmiştir. TÜFE-ÜFE makasında üreticiler lehine dönen seyir ile birlikte brüt kar marjı iyileşmeye devam devam edebilir. 2016 yılında %16.5 brüt kar marjı öngören şirketin 700 milyon TL yatırım harcaması yapması bekleniyor. Yaz aylarına hazırlandığımız bu dönemde Ramazan’ın da gelmesi ile BİM’in iyi performans gösterebileceğini düşünüyoruz.
Yıllara göre baktığımızda 2011 yılında %9, 2012’de %15.3, 2014 yılında %8 getiri sağlayan BİM, 2013 ve 2015 yıllarında ramazan aylarında endeksteki düşüşe paralele olarak sırasıyla %9.4 ve %6.8 değer kaybetti. BİM hisselerinde 62 TL hedef fiyat ile al tavsiyemizi koruyoruz.
Yılın ilk çeyreğinde 20 milyon TL net kar açıklayan şirket, net karını yıllık bazda % 22, çeyreklik bazda ise %173 artırdı. Net kardaki yükselişte vergi giderindeki düşüş etkili oldu. Şirketin cirosu 251.4 milyon TL ile yıllık bazda % 12 yükselirken, en çok büyüme gösteren iş kolu % 17 ile salça ve konservede görüldü.
Makarna ve unlu mamüller iş kolunda % 13 büyümenin yanı sıra süt ve süt ürünleri kolunda %8 büyüme ciro büyümesi görülmüştür. Pazarlama giderlerindeki artış faaliyet karı ve FAVÖK marjında düşüşe neden oldu. Pazarlama giderlerindeki artış % 25 olurken FAVÖK marjı % 10.3’ten % 8.7’e geriledi.
Ramazan ayına baktığımızda önceki senelerde Tat gıdadan oldukça iyi performans görüyoruz. 2013-2014 ve 2015 yıllarında sırasıyla % 2.6, % 15.2 ve % 36.05 getiri sağlayan tat gıda hisselerinde 5.9 TL hedef fiyat ile endekse paralel getiri tavsiyemizi koruyoruz.