Güncelleme Tarihi:
İş Yatırım Araştırma Bölümü hazırladığı aylık strateji raporunda en çok önerilen hisseler listesini de analiz etti.
İşte o hisseler...
Yatırım Teması
Akbank öz sermaye karlılığını yakın geçmiş ortalamalarına göre en fazla artıracak bankalardan biri olacak. Bankanın artan öz kaynak karlılığında çok kuvvetli maliyet etkinliğinin, güçlü fonlama yapısının ve çeşitlendirilmiş kredi portföyünün önemi bulunuyor.
Bunun yanında bankanın artan karlılığının daha yüksek aktif kalitesi ve güçlü koruma tamponlarıyla gerçekleştiriliyor olması bizim Akbank’ı önermemizin arkasındaki en önemli sebepler.
Riskler
Makroekonomik ev jeopolitik risklerdeki artışlar, düşük büyüme, aktif kalitesinin bozulması, faiz oranları ve kurdaki oynaklığın artışı bankanın gelir yapısını ve sermaye yeterlilik oranlarını olumsuz etkileyebilir.
Yatırım Teması
Yurtiçinde ve faaliyet bölgesinde rekabetle karşılaşmadan en büyük oyuncu olması, ii) gelirlerin Avro bazla maliyetlerin ise TL bazlı olması, iii) kapasite artışları ile büyüme potansiyeli, iv) sektöre yeni oyuncu girişinin çok zor olması ve v) yerli ve yabancı müşteriler ile olan uzun süreli anlaşmaları yatırım temasının ana başlıkları olarak sıralanabilir.
Riskler
Göllerdeki üretimin mevsimsel etkenlere bağlı olarak dönemsel farklılıklar gösterebilmesi, deterjan sektöründeki büyümenin beklenenden daha yavaş gerçekleşmesi veya sıvı deterjana geçişin hızlı olması, yer altı madenciliği ile ilgili olarak yasal değişiklikler ve kağıt tüketiminin beklenenden daha hızlı yavaşlamasını önemli risk faktörleri olarak sıralayabiliriz.
Yatırım Teması
Çimsa önümüzdeki dönemdeki büyüme potansiyeli, avantajlı ürün gamı ve beyaz çimentonun satışlardaki payının artacak olması ile karlılıkta beklenen iyileşme nedeniyle en beğendiğimiz çimento hissesi olarak öne çıkıyor.
Şirket beyaz ve gri olarak çeşitlendirilmiş ürün gamı, Mersin’de bulunan kendi limanından ihracat pazarlarına kolay ulaşımı, 4Ç16’de devreye giren yeni Afyon fabrikası ve 1Ç17’de devreye girecek olan Eskişehir’deki yeni beyaz çimento üretim bandı yatırımı yurtiçi rakiplerinden olumlu yönde ayrılıyor.
Riskler
Konut faizlerindeki artışın neden olduğu yurtiçi konut talebinde düşüş, altyapı projelerinde yavaşlama çimento sektörü için önde gelen risk faktörlerini oluşturmaktadır.
Yatırım Teması
Yılbaşından bu yana bakıldığında ise 5.833 bağımsız bölüm satışı ve 4.171 milyon TL hasılat sırasıyla %28 ve %13 daralmaya işaret ediyor. Böylece şirket Eylül ayı itibarıyla yıllık hedeflerinin sırasıyla %53 ve %55’ini gerçekleştirmiş oldu.
Hatırlanacağı üzere şirketin bu yıl 11 bin bağımsız birim satışı ve 7,6 milyar TL hasılat hedefi bulunuyor. Bu değerler sırasıyla yıllık %6 ve %21 büyüme hedefine denk geliyor.
Şirket bu yıl hedeflediği dokuz gelir paylaşımlı model ihalesinin yedisini tamamladı ve bu ihalelerde ortalama çarpan 2,1x olarak gerçekleşti. Bu değer şirketin geçmiş ortalaması ve sürdürülebilir karlılık hedefleriyle uyumlu.
Emlak Konut, devam eden kampanya ve yüklenici firma finansman kolaylıkları nedeniyle nakit akışında ortaya çıkabilecek olumsuzlukları telafi etmek amacıyla TOKİ’den arsa alımını ilk kez vadeli olarak gerçekleştirdiğini söyledi.
Buna göre 2,3 milyar TL değerindeki arsa alımı 2 yıl vade ile yapıldı. Önceki yıllara ilişkin satışların erken teslimatı sayesinde şirket tüm yıl için 1,56 milyar TL net kar hedefini 1,8 milyar TL’ye yükseltti.
Riskler
Konut talebi ve fiyatlarındaki düşüş, makroekonomik görünümün bozulması ve faiz hadlerindeki hızlı yükseliş şirketin mali performansını ve temettü dağıtımını olumsuz etkileyebilir.
Yatırım Teması
Petrol fiyatlarındaki yükselişe bağlı olarak taahhüt projelerinde yaşanan artış Enka’nın taahhüt segmentinin görünümünü iyileştiriyor.
Bu dönemde Enka’nın yurtdışında ilgilendiği bir çok proje var. Endonezya’da bir doğalgaz santrali (650MW), Gürcistan’da bir hidro elektrik santral projesi (tahminen 800mn dolar), Irak’ta yine birden fazla santral projesi ve birden fazla Amerikan büyük elçilik projesi Holding’in radarında bulunuyor.
Ayrıca Rusya’da son dönemde yaşanan toparlanmanın Enka’nın Rusya’da gayrimenkul portföyünün performansını olumlu etkilemesi bekleniyor, özellikle perakende tarafının doluluk oranlarının önümüzdeki dönemde iyileşmesini bekliyoruz.
İlave olarak Holding 2.9milyar dolar güçlü nakit pozisyonu ile güçlü bir bilançoya sahip. Gelirlerinin tamamına yakını dolar bazlı olmasından ve ayrıca 3.4milyar TL Fx uzun pozisyonu taşıyor olmasından dolayı TL’nin değer kaybından hem operasyonel kar olarak hem net kar olarak olumlu etkileniyor. Ayrıca Holding’in hisse geri alım programı hisse fiyatını destekleyecektir.
Riskler
Taahhüt tarafında beklentilerin altında proje edinimi ve Rusya gayrimenkul portföyünün getirilerinin ve doluluk oranlarının beklentilerin altında kalması en önemli risk faktörleri olarak öne çıkıyor.
Yatırım Teması
Faizlerin düşüş eğilimine girmesi ve özellikle bireysel bankacılıkta ertelenen kredi talebi önümüzdeki dönemde bu segmentte iyi konumlanmış olan Garanti Bankası için önemli fırsatlar sunuyor.
Bu anlamda hem spred hem de ücret-komisyon üretme kabiliyetine sahip olan Garanti’nin marjlarının ve karlılığının daha olumlu etkilenmesi olası.
Garanti Bankası’nı tercih etmemizin bir başka nedeni ise bankanın risk profilinin görece olarak daha düşük olması ve gerek sermaye gerekse karşılık politikalarının ortalamanın üzerinde bir koruma kalkanı sağlaması.
Riskler
Siyasi gelişmeler ve buna bağlı makroekonomiye yönelik tehditler bankanın marjlardaki toparlanmayı sekteye uğratırken aktif kalitesindeki bozulma ile bankanın karlılığını tehdit edebilir.
Riskler
Bunun sonucunda hisse senedi fiyat performansı da olumsuz etkilenebilir.
Yatırım Teması
Indeks Bilgisayarın uzun vadede Bilgi Teknolojileri sektörünün hızlı büyümesinden faydalanacağına inanıyoruz.
Ayrıca Kağıthane yapımı süren gayrimenkul projesinden gelecek olan 204 milyon TL’nin hem satın almalarda hem de temettü olarak dağıtılacak olması yatırımların hızlı geri dönüşü açısından beğendiğimiz noktalardan biridir.
Şirketin 2016 ve 2017 yılları karlarından dağıtılacak olan hisse başına temettü miktarları 1,0TL ve 1,8TL ve bu rakamlar %14 ve %24 oranında temettü verimine denk gelmektedir.
Şirketin riskleri arasında:
1) kar marjlarının düşük olması ve artış potansiyelinin düşük olması,
2) dağıtımcılık anlaşmalarının ayrıcalıklı olmaması.
Yatırım Teması
Şirketin yatırım temasını beğenmemizin gerekçelerini;
1) endüstriyel tip soğutucu pazarının büyüme potansiyeli,
2) hızlı büyüyen ihracat pazarlarına stratejik yakınlık,
3) yurtiçinde pazar payını artırma ve yurtdışında yeni pazarlar ekleme potansiyeli,
4) cironun %60’ından fazlasını oluşturan döviz bazlı ihracat gelirleri,
5) düşük borçluluk, ve
6) güçlü nakit yaratma kabiliyeti ile daha yüksek temettü ödeme potansiyeli olarak sıralayabiliriz.
Riskler
Borçluluğun yüksek olmamasına rağmen, düşük temettü dağıtımı risk faktörü olarak söylenebilir. Eurobond yeniden değerlemesinin net kar üzerinde yarattığı dalgalanma etkisi ise bir diğer risk faktörü. Yurtiçinde alınacak pazar payı ve yurtdışında yeni pazarlara girme potansiyelini önemli fırsatlar olarak görüyoruz.
Yatırım Teması
Özak GYO’nun İzmir – Alsancak projesini iptal etmesinin ardından Emlak GYO ile İstanbul - Kazlıçeşme’de bu yıl yapımına başlanan ve 2019 yılında tamamlanması hedeflenen Büyükyalı gelir paylaşımı karma projesi şirketin yakın dönemdeki en önemli hikayesini oluşturuyor.
Konut, ofis, otel, perakende ve ticari ünitelerden oluşan her iki projede de beklenen gelirlerin % 37’si arsa karşılığında Emlak GYO ve EPP ödenecek. Özak GYO %55 payının bulunduğu Kazlıçeşme, İstanbul projesinde kendi payı için 2,3 milyar TL gelir elde etmeyi hedefliyor.
Riskler
Hükümetin GYO sektörüne ilişkin mevcut kurumlar vergisi muafiyetini kaldırma olasılığı şirket için hesapladığımız hisse başına hedef fiyata %20 aşağı yönde risk teşkil ediyor.
Yatırım Teması
Şirketin Şanlıurfa’da 140 MW kapasiteli doğalgaz santrali bulunuyor. Bölgedeki iletim hatlarının kapasitesinin düşük olmasından dolayı enerji ihtiyacının büyük kısmı yerel üretimden karşılanıyor. Bundan dolayı ODAŞ, TEİAŞ’a primli fiyattan elektrik satabiliyor. Şirket geçtiğimiz yıl piyasa fiyatlarının %96 üzerinde, 1Y16’da ise %146 üzerinden satış gerçekleştirebildi. Bizi yılın tamamında % 117 primli satış gerçekleştirmesini bekliyoruz. Şirket’in operasyonel karının geçtiğimiz yılki güçlü baz etkisine rağmen yıllık bazda %50 artış göstermesini bekliyoruz.
Ayrıca Şirket’in Çan santralinin yapımı planlandığı gibi devam ediyor, 145mn euroluk yatırım maliyeti olan santralin 2017’nin ikinci yarısında devreye girmesi bekleniyor. Santral tamamen devreye girdiğinde %43’lük VAFÖK marjı ile 150mn TL VAVÖK katkısı yapmasını bekliyoruz. Doğalgaz santrallerine getirilebilecek olası kapasite ödemesi, linyit teşviklerinde yaşanabilecek olası iyileşme, Suda madeni ile ilgili olumlu gelişmeler ve Şirket’in kendi rezervlerinden olası kömür satışı hisseyi önümüzdeki dönem etkiyebilecek diğer önemli olumlu gelişmeler olarak öne çıkıyor.
Riskler
Urfa doğalgaz santralindeki primli fiyatlamanın beklentimizden düşük gerçekleşmesi, Çan santralinde yaşanabilecek gecikme veya ilave yatırım maliyeti çıkması en önemli aşağı yönlü riskler olarak öne çıkıyor.
Yatırım Teması
Artan talebe karşın kapanan kapasiteler ve ertelenen yeni kapasite yatırımlarının neticesinde soda külü fiyatlarının güçlü seyrini korumasını bekliyoruz. Güçlü soda külü, doğalgaz fiyatlarında beklenen olası düşüş, devam eden verimlilik yatırımları ve net nakit pozisyonunda olan bilançosu ile Soda’nın serbest nakit yaratmaya devam etmesini bekliyoruz.
Önümüzdeki 3 yılda satış gelirleri ve FAVÖK’un sırasıyla %11 ve %14 YBBO’na artmasını öngörüyoruz. Mersin’de yapılacak kapasite artış yatırımı, soda külü fiyatlarının sabit kalması ve TL’nin USD ve EUR’a karşı zayıflaması büyümenin ana nedenleri olacak. Şirketin konsolide satış gelirlerinin %85’i döviz bazında gerçekleştirilirken, maliyetlerin %75’i ise TL dir.
Riskler
Soda külü fiyatlarındaki olası sert düşüş ve Ciner’in ek kapasite artışının beklenenden daha erken devreye girmesinin en önemli risk faktörleri olarak görüyoruz.
Yatırım Teması
Geçtiğimiz dönemde yaşanan terörist saldırılar ve 15 Temmuz başarısız darbe girişimi turizm sektörünü ve yolcu sayılarını sezonun geri kalanında da olumsuz etkilemeye devam edeceğe benziyor. Yılın geri kalanında toparlanma olmayacağı varsayımıyla şirket Atatürk Havalimanı transit harici uluslararası yolcu trafiğinde %20 düşüş bekliyor.
Toplam FAVÖK rakamında ise Avro bazında %8-10 arasında küçülme ve net kar rakamında da ciddi bir küçülme öngörüyor. Bizim tahminlerimiz de şirketinkilere paralel. Dolayısıyla, zayıf 2016 beklentileri kısa vadede hisse üzerinde baskı yapmaya devam edebilir.
Riskler
Havacılık sektöründeki yolcu sayısının gerilemesi ve turizm alanında yaşanabilecek olumsuz gelişmeler şirket için en önemli riskler arasındadır.
Yatırım Teması
Önümüzdeki üç yıllık süreçte (2015-18) satış gelirleri ve FAVÖK’te %17 ve %22 YBBO’nda büyüme tahmin ediyoruz. Süt ürünlerinde, alt kategorilerden en hızlı büyüyen peynir ve günlük süt faaliyetlerinin önemli katkı yapmasını bekliyoruz. Özellikle peynir kategorisinde geçen sene bir defaya mahsus giderler sebebiyle zayıf brüt kar marjı kaydedilirken, bu sene göreceli olarak daha yüksek kar marjı yaratmasını bekliyoruz.
Salçada tüm alt kategorilerde lider olmasını önemli bir avantaj olarak görüyoruz. Cironun %6’sını oluşturan makarna segmentinde ise tekrar ihracat müşterilerinin kazanılmasıyla iyileşme hedefleniyor. Şirket temettü ödeme politikası olarak, her yıl dağıtılabilir dönem karının asgari % 20’si nakit veya bedelsiz pay şeklinde dağıtılır olarak belirledi. Kuvvetli bilanço göz önüne alındığında (Net borç/FAVÖK çarpanı:0.6x), temettü dağıtım oranının artacağının düşünüyoruz.
Riskler
Peynir segmentinin brüt kar marjının beklentilerin altında kalması, yüksek rekabet, çiğ süt fiyatlarında olası artış, olumsuz hava koşulları ve düşük hasat önemli risk faktörleri olarak sıralanabilir.
Yatırım Teması
Tüpraş’ı 2017’de dizel crack spredlerinde artış beklentisi ile En Çok Önerilenler Listesine ekliyoruz. Hisse için hedef fiyatımızın %20 artış potansiyeli bulunuyor. Talep koşullarının yılın geri kalanında Güney Kore, Hindistan ve Çin kaynaklı olarak ve yurtiçinde artan inşaat faaliyetleri nedeniyle iyileşme göstermesini ve iyileşmenin 2017’de de devam ederek marjlarda toparlanmayı sağlayacağını öngörüyoruz.
2017 yılında dizel crak spredlerinin artımasını ve net rafineri marjının 5,1 USD/varil olmasını öngörüyoruz. Uzun vadeli net rafineri marjı beklentimiz ise RUP katkısı da göz önüne alınarak 5,4 USD/varil seviyesinde.
Riskler
2017’de beklenen dizel crack spredlerinin iyileşmesinin gecikmesini en önemli risk faktörü olarak görüyoruz.
Yatırım Teması
Tofaş Fabrika, dengeli binek araç ve hafif ticari araç ürün gamı, yüksek ihracat kapasitesi, beklentilerin üzerinde talep gören yeni binek araç modelleri ve minimum adet kapsamlı al ve/ya öde sözleşmeleri ile riski minimize olan ihracat potansiyeli ile en beğendiğimiz otomotiv hissesi olarak öne çıkmaktadır.
Yatırımı tamamlanan Egea binek araç ailesinin Tofaş’ın 2016’dan başlayarak şirketin satış hacminde ve gelirlerde kuvvetli büyüme sağlaması bekleniyor. Tofaş Egea’nın Sedan modelinin lansmanını 4Ç15’de, Hatchback modelinin lansmanını 2Ç16’de, Station Wagon modelinin lansmanını ise 3Ç16’de yaptığını hatırlatmak isteriz.
İlk etapta Egea Sedan modelinin yıllık 73 bin adetlik üretiminin daha çok yurtiçi pazara ayrılırken, Hatchback ve Station Wagon modellerinin yıllık 100 bin adetlik üretiminin büyük çoğunluğu ihracat pazarlarına ayrıldı.
Tofaş mevcut 400 bin adet üretim kapasiteli Bursa fabrikasında Mart ayında geçtiği üç vardiya üretim ile 2016 yılında %94-%96 kapasite kullanım oranı hedefliyor. İhracat pazarlarında yeni binek araç modellere beklentilerin üzerinde talep gelmesiyle şirket üretim kapasitesini 50 milyon € yatırım harcaması ile 50 bin adet arttırma kararı aldı.
Riskler
Yurtiçi otomotiv talebinde olabilecek gerileme ve ihracat pazarlarında daralma hisse için önde gelen risk faktörlerini oluşturmaktadır.