Güncelleme Tarihi:
65. Hükümet'in kurulması ve kabinenin açıklanmasıyla BIST bir belirsizlikten daha kurtuldu. Analistler, düşük fiyatlardan seçici olarak, gelecek vaat eden hisselerde, uzun vadeli pozisyon alınabileceği konusunda hemfikir...
Borsa İstanbul’da (BIST) 21 Ocak’ta görülen 68 bin 500 seviyesinden başlayan yükseliş hareketi, 20 Nisan’da 87 binlere yakın zirve yaptıktan sonra Türk varlıkları üzerinde artan risklerin etkisiyle zayıflamaya başladı. Ardından endekste 85 binin altına geçilmesiyle teknik görünüm bozuldu. BIST’te hareket düşüş trendine dönerken aşağı yönlü giderek artan baskı halen devam ediyor. Öte yandan 65. Hükümet’in kurulması ve kabineye ilişkin belirsizliğin çözülmesiyle piyasalar rahatlamış oldu.
Ancak risk unsurunu artıran tek etmen bu değil. Anayasa, dokunulmazlıklar , belki referandum veya erken seçim gibi bilinmezlikler piyasaları önümüzdeki dönemde sıkıntıya sokabilecek diğer riskler olarak görülüyor. Tüm bu gelişmelerin ise yatırım kararlarını etkilemesinden endişe ediliyor.
Öte yandan, Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) 15 Haziran toplantısı öncesinde faiz artırımının speküle edilmesi ve bunun dolardaki küresel güçlenme üzerinden kura etki etme olasılığı da bir başka olumsuzluk yaratıyor.
Analistler bu kapsamda Borsa İstanbul’un prim yapmasını engelleyecek birçok faktörler olacağını ve piyasadaki hareketlerin ralli boyutuna erişmekte zorlanacağını düşünüyor.
Buna rağmen analistler umutlu. Bunun nedeni ise gelişmekte olan ülke hisse senedi piyasalarına göre BIST’in oldukça ucuz seviyelerden fiyatlanmış olması. Analistlere göre, BIST’te dip seviyelerine yaklaşan hisselerde özellikle uzun vadeli pozisyon almak yatırımcılar için önemli bir fırsat. Ancak analistler, bunu yapmak isteyenlere hisse seçiminde çok dikkatli olmaları uyarısında bulunuyor.
Analistler yeni pozisyon almak isteyen yatırımcılara hisse seçiminde sağlam, öz kaynak yapısına sahip, düzenli temettü ödemesi yapan, hikayesi olan ve var olan hikayelerine yeni hikayeler ekleme potansiyeli olan şirket hisselerinde endeksteki düşüşleri takip ederek “kademeli alım” yapmalarını öneriyor.
Reel Kapital Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Enver Erkan, BIST-100 endeksi için yılbaşında yaptığı 90 bin-70 bin tahminini son gelişmeler eşiğinde 85 bin- 65 bin olarak revize ettiğini belirterek en düşük seviyelerine yaklaşmış olan hisselerin teknik olarak piyasa çarpanları bakımından iskontolu duruma geleceğini hatırlatıyor.
Ancak iskontolu hale gelmenin alım yapmak için hiçbir zaman en iyi gösterge olmadığı uyarısında bulunan Erkan, “Bir hisse iskontolu olabilir. Ancak onun prim yapmasını engelleyen içsel veya dışsal faktörler var mı, ona bakılmalı.
İçsel olarak; bu şirket kötü bilanço açıklamış veya borçluluk sorunu olan bir şirket olabilir. Dışsal olarak da kur veya emtia hareketlerinden veya makroekonomik koşullardan dolayı ithalatı/ihracatı olumsuz etkilenmiş bir şirket olabilir. Ancak, kar eden ve mali yapısı sağlıklı olan şirketlere ait olan likit hisseler, bir de iskontolularsa uzun vadede portföylerde değerlendirilebilir” diyor.
Yeni hükümetin belirlenmesiyle birlikte siyasi belirsizliğin bir ölçüde kalktığını dolayısıyla önümüzdeki dönemde borsada kısa vadede bir miktar toparlanma görebileceğimizi söyleyen Meksa Araştırma Müdür Yardımcısı Barkın Yalçın, beklentilerini şöyle özetliyor: “Ancak FED’in faizleri artırma olasılığı yüzünden trendin hala aşağı yönlü olduğu unutulmamalı. Bu kapsamda BIST-100 endeksinin kısa ve orta vadede 75 bin-81 bin aralığında dalgalanabileceğini düşünüyorum.”
Son dönemde borsada görülen düşüşün ülke genelindeki siyasi ve güvenlik risklerinden kaynaklandığını belirten Alan Yatırım Kıdemli Analisti Eda Önder Öztürk, ancak panik havasında en kötünün fiyatlandığını ve geride bırakıldığını düşünüyor.
Bunun en önemli kanıtının geçen hafta içinde kabine listesinin açıklanmasının ardından belirsizliğin ortadan kalkması sonrası piyasalarda görülen bir rahatlama olduğunu söyleyen Öztürk’ün beklentileri şöyle: “Yurtiçinde kendimize özgü eşiklerimizi atlatmış olsak da yurtdışında kıpırdanan bir FED’in varlığını hatırlatmakta fayda var. FED cephesinde yaşanabilecekler nedeniyle yükselişlere temkinli yaklaşmak gerekiyor.
Gelişmekte olan ülke hisse senedi piyasalarına göre ucuz seviyelerden fiyatlanan BİST-100 endeksi için kısa ve orta vadede 78 bin 500 – 80 bin 200 aralığını öngörüyoruz. Dip seviyelerine yaklaşan hisselerde halihazırda borsada pozisyon almak özellikle uzun vadeli yatırımcılar için bir fırsat olacaktır.
Kaynak: Para Dergisi/ İdil Taraklı