Borsada düşüş sürer mi?

Uzun bur süre sonra tekrar merhabalar… İsterseniz bir önceki analizimizi kısaca hatırlayalım

Haberin Devamı

Uzun bir süre sonra tekrar merhabalar… İsterseniz bir önceki analizimizi kısaca hatırlayalım:

Mehmet ÇOBAN
Görüş ve önerileriniz için:
twitter.com/MCobanAnaliz

“Endeks çok kısa vadeli yükseliş trendinin üzerinde rahat bir şekilde hareket ederken, biraz daha uzun vadeli trend direncini aşma konusunda sorunlar yaşıyor. Burada 2 senaryo var. İyimser senaryoya göre, endeks 1 – 2 gün daha bu trend direncini gerçek anlamda kırmayı ve bu seviyeleri (89 bin– 89 bin 500) destek yapmaya çalışacak. Bunda başarılı olursa 92 bin 500 – 93 bin aralığı hedeflenebilir. Kötümser senaryoya göre ise, endeks bu seviyeleri kendine destek yapamayacak ve hemen yukarıda bahsettiğimiz trend desteğine doğru bir geri çekilme başlayacak ki bu da bugünkü kapanış itibariyle 87 bin 275 puan seviyesin denk gelen bir nokta anlamına geliyor.”

Dikkat ederseniz borsa en son analizimizden beri geçen süre zarfında bugünkü sert düşüşle birlikte 87 bin 145 - 93 bin 398 bandında hareket etti. Yani bir nevi beklentilerimiz doğrultusunda bir seyir izledi. İki senaryo öngörmüştük. Bunların ikisi de de gerçekleşti.

İsterseniz son düşüşü biraz değerlendirelim. Önceleri bu düşün 90 binli rakamların üzerinde karşılanması beklenebilirdi.  Bu şekilde bir beklentinin olmasının nedeni düşüşün ağırlıklı olarak banka hisseleriyle gerçekleşmesi olarak gösterilebilirdi. Bu konuya da az da olsa değinelim isterseniz. Hatırlarsanız yakın zamanda Merkez Bankası’nın, kredili mevduat hesabı (KMH) faiz oranlarına üst sınır belirlenebileceğine yönelik bir açıklaması vardı. Haberinin ardından banka hisselerine satış geldi. Zira bu gelişmeye göre banka kârlarında önemli sayılabilecek ölçüde düşüşler yaşanma ihtimali var. Aslında bu ihtimal değil, bir gerçek… Bu konunun biraz daha irdelenmesi gerektiği kanaatindeyim…

Ancak son iki gün yaşanan düşüşe banka hisselerinin yanında sanayi şirketlerinin de  katılması endeksin 87 bin 145 puan seviyesine kadar gerilemesine neden oldu. Kaba tabirle düşüş genele yayıldı
 
Teknik görünüm nasıl?

Çok kısa ifadeyle teknik görünüm oldukça kritik… Sebebi, endeksin son düşüşle geldiği nokta… Şöyle ki; endeks 21 günlük haraketli ortalama seviyesinin altına bir önceki işlem gününde sarkmıştı. Teknik olarak 21 günlük hareketli ortalamanın altında yapılacak kapanışlarda 50 günlük hareketli ortalama seviyesi riski doğar. Borsa bugün bu beklentiyi neredeyse karşıladı. Zira bugünkü kapanış itibariyle 50 günlük haraketli ortalama seviyesi 86 bin 624 seviyesine denk geliyor. Dikkat ederseniz borsa bugün 87 bin 145 seviyesine kadar geriledi. Şimdi buradaki risk nerede? Teknik analiz der ki; nasıl 21 günlük hareketli ortalama sevilesi aşağı kırıldığında 50 günlük hareketli ortalama riski doğuyorsa, 50 günlük ortalamaların aşağı kırılması durumunda da 100 günlük hareketli ortalama seviyesinin görülme riski doğar. Yine bugünkü kapanış itibariyle 100 günlük hareketli ortalama seviyesi 83 bin 760 puan seviyesine denk geliyor. Burası önemli…

Peki şimdi ne olabilir?

Şimdi tekrar iki farklı senaryo çizelim. Kötümser senaryoya göre endeks, 50 günlük hareketli ortalama seviyesinin altına sarkacak. Buna göre yukarıda bahsettiğimiz bugünkü kapanış itibariyle 100 günlük hareketli ortalama seviyesine denk gelen 83 bin 760 seviyesine doğru kademeli bir gerileme başlayacak. İyimser senaryoya göre ise endeks 50 günlük hareketli ortalama seviyesinin üzerinde kalacak. Buna göre de yeniden 90 binli seviyelerin üzeri hedeflenebilir.

Sonuç olarak; endeks kritik bir noktada. Günü, bir önceki kanalın destek noktasında, 50 günlük hareketli ortalama seviyesinin hemen üzerinde tamamladı. Bunun yanında önemli bir indikatör olarak gördüğümüz MACD, 4 işlem günün öncesinde kırdığı tetik çizgisinin altında hareket ediyor. Ancak endeks kritik seviyede olmasına karşın özellikle orta vadeli görünümde yukarı sinyaller devam ediyor. Endekste yaşanan 93 bin 398 zirvesinden sonraki düşüş sert yükselişin bir düzeltmesi olarak yorumlanabilir. Beklentimiz ve ağırlıklı olarak şu anki görünüm endeksin 50 günlük hareketli ortalama seviyesi üzerinde bu düzeltmeye tepki verebileceği yönünde. İyimser senaryo olarak gösterdiğimiz bu ihtimal biraz daha ağır basıyor. Bu bağlamda; endeksin olası gerilemelerde de 86 bin 624’lü seviyelerden tepki alımlarıyla karşılanması beklenebilir. Beklentimiz doğrultusunda tepki alımlarının gelmesi durumunda da ilk aşamada bugünkü düşüşle 89 bin 111 – 89 bin 820 bandında oluşan boşluğun (gap) dolması beklenebilir. Ancak şu da unutulmamalı, olası alımlarda artık sert yükselişler bir süre beklememekte fayda var. Artık biraz yükseliş olması durumunda biraz daha sindire sindire yükselişler yaşanacaktır. Ve artık 90 bin – 91 bin seviyeleri tepki yükselişlerinde direnç noktaları konumunda… Özellikle 90 bin 241 direnci önemli…

Ancak aksi durumda yani 50 günlük hareketli ortalama seviyesinin altına inilmesi durumunda o zaman endekste 85 bin 200’lü seviyeler ara destek noktası olmak üzere, yukarıda bahsettiğimiz bugünkü kapanış itibariyle 100 günlük hareketli ortalama seviyesine denk gelen 83 bin 760 riski artacak. Dikkat…

Altın fiyatları?

Son olarak ‘altın’la ilgili çok soru geliyor. Daha önceki analizimde de belirttiğimiz gibi altın fiyatları için çok fazla olumlu beklentiler söylemek zor. Bir de şu unutulmamalı; altın her daim bir korunma enstrümanı olarak algılandı. Bu sebeple güvenli liman olarak tanımlanıyor. Ancak şu an anki konjonktür yapı ise böyle bir ortamın yani bir korunma ihtiyacının olmadığını gösteriyor. Bu da altına olan ilginin azalmasındaki nedenlerden biri…  

Bol kazançlar…

Yazarın Tüm Yazıları