Paylaş
Bu kimi zaman tuttuğu pozisyonların tersi olabileceği için bazı kişilerin pek de hoşuna gitmemiş olabilir. Buradaki yorumlarımız ne siyasi bir partiyi desteklemek ne de birilerine şirin görünmek amacıyla yazılmamaktadır. Kaldı ki Bigpara yönetiminin de bu konuda son derece anlayışlı davrandıklarını, düşüncelerimizi özgürce sizlerle paylaşmamıza vesile oldukları için de ayrıca bir övgüyü hak ettiklerini düşünüyorum.
Kurlardaki sürekli yükselişler bizleri ziyadesiyle üzmektedir. Sebebi hepimizin dolar bazında fakirleşmemiz, dışarıdan enflasyon ithal ederek TL bazında da paramızın satınalma gücünün azalmasıdır.
Bu düşünceyle hareket ettiğimizden, siyasi görüşü ne olursa olsun, etnik kökeni ve dini ne olursa olsun herkesi aynı şekilde etkileyeceğinin bilincindeyiz. Bu ülkede yaşayan herkesin bir görüşü ve bir duruşu olması kadar doğal bir şey olamaz. Herkes kendince haklıdır ve doğrudur. Burada önemli olan doğru ve objektif bilgilerle donanarak daha gerçekçi karar vermelerinde tuzumuzun bulunmasıdır. Bu ülke hepimizin ve biz vatanımızı seviyoruz.
Gelelim Kurlardaki oynaklıklara; Bir önceki yazımızda Farklı kurlarla TL hareketlerini karşılaştırmış ve global piyasalara paralel hareket etseydi döviz/TL nerede olurdu? Sorusuna cevap vermiştik.
Kurlardaki oynaklığın iki yüzü var; Hem yurt dışından enflasyon ithal edersiniz, hem de paranızın satınalma gücü düşer, fakirleşirsiniz. Duyarlı olmamızın da tek sebebi bu.
2017 yılının ilk verileri gelmeye başladı; Ocak ayı enflasyon rakamları beklenenden çok yüksek geldi. TÜFE aylık %2.46, yıllık %9.22 artarken, ÜFE yani yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %3.98 yıllık bazda ise %13.69 oranında arttı. Geçmişe baktığımızda ÜFE ekim 2016 ayında yıllık bazda %2.84, Kasım 2016 ayında %6.41, Aralık 2016 ayında ise %9.94 olmuştu. Ocak sonu %13.69.
Bu gidişat hiç de hoş değil. Çünkü üretici maliyetlerini de yansıtan bu veri önümüzdeki dönemde enflasyonun artacağını da gösteriyor. Burada kurların etkisi çok yüksektir. Dolayısıyla kur nedeniyle parasal istikrar bozulmuş görünüyor.
Bir diğer taraftan Başkanlık sistemi tartışmaları var. Halk bir karar aşamasına gelecek. Anayasa değişikliği Sn Cumhurbaşkanına onaya gönderildi. Yakında bu konuda da önemli değişiklikler yaşayabiliriz. Bir yandan FETÖ operasyonları nedeniyle iş adamlarının kiminle ticaret yapacağı konusunda tedirginlikler yaşaması ve belirsizliklerin oluşması, bir yandan Başkanlık sistemi ile ilgili gelişmeler devam ededursun, kurlardaki aşırı yükseliş makro verilere de zarar vermiştir.
Yukarıda bahsettiğimiz gelişmeler netleşmeden de taşların yerine oturmasını beklemek fazla iyimserliktir. Şimdilik Merkel gibi gelen gidenlerin çok olduğu, perde arkasında pazarlıkların sıkı yapıldığı bir dönemden geçeceğiz. Bu arada kurlar da baskı aracı olarak kullanılmaya devam edebilir. Yalnız belirsizlik bitince, fiyatlara giren riskler de fiyatlardan düşülecektir. Bu sakın unutulmasın..
Paylaş