Daha sonra gelen satışlarla birlikte 1,3257 seviyesine kadar düştü. Kapanışı 1,3301 seviyesinden yapan paritede orta vade göstergeler bir gün önce yukarıya dönmüştü. Bu sabah 1,3281-1,3301 bandında hareket eden parite hafif satıcılı görünüyor. Bu hareketin gerçekleşmesinde Avro bölgesi sanayi üretim verisinin beklentilerden çok kötü gelmesinin de etkisi var. Avro bölgesi sanayi üretimi Temmuz ayında bir önceki aya göre %1.2, bir önceki yılın aynı ayına göre de %2,1 düşüş gösterdi.
Beklenti ise sırasıyla -% 0,3 ve -%0,02 şeklindeydi. Bu veri ECB’nin yani Avrupa Merkez Bankasının neden düşük faizde ısrar ettiğini de gösteriyor. Avrupa hala resesyonda yani durgunluk içerisinde. ABD’de ise haftalık işsizlik başvuruları artması beklenirken düşüş gösterdi. Bu iki gelişme de €/$ paritesini aşağı yönde itici etkiye sahiptir.
USD/TL paritesi dün 2,0119 seviyesinden güne başlamış ve gelen alımlarla 2,0327 seviyesine kadar yükselmiştir. Bu harekette Avro’nun USD karşısındaki değer kaybının etkisi var. Bunun yanında cari açığın beklenenden kötü gelmesinin TL’yi zayıflatabileceğini dün sizlerle paylaşmıştık. Kapanışı 2,0292 seviyesinden yapan parite bu sabah düne göre hafif yukarıda açılarak 2,0195-2,0395 bandında hareket etmiştir. Orta vade aşağı sinyalleri devam etmekte olduğundan aşağı ihtimalini daha fazla gördüğümüz paritede 2,0085 seviyesinde destek oluşturma çabalarını görüyoruz. 2,00 seviyeleri psikolojik bir destek haline gelmiş olup kırma yönünde tekrar deneneceğini düşünmekteyiz.
Avro/TL paritesi dün 2,6791 seviyesinden işlem görmeye başlamış ve gelen alımlarla 2,7044 seviyesine kadar yükselmiştir. Hem Avro hem de USD’nin TL karşısında değer kazanması cari açık verisinin olumsuz etkisinin gerçekleştiğini gösteriyor. Orta vade aşağı sinyallerinin devam ettiği Avro/TL paritesinde 2,6620 kritik seviyemizdir. Bu seviyenin altına inilmesi durumunda sert düşüş ihtimali artacaktır. Şimdilik bu seviyenin kırılmasının denenebileceğini söylemekle yetinelim.
Okurlarımızın da yorumlarında belirttiği gibi; gerek Suriye konusunda olumsuz gelişmeler, gerekse FED’in tahvil alım programı ile ilgili işlemlere başlaması tüm piyasalarda önemli dalgalanmalar yaratabileceğinden Dimyat’a prince giderken evdeki bulgurdan da olmamalıyız. Bu nedenle tüm analizlerin mevcut şartlara göre yapıldığını sakın unutmayın. Her sürpriz gelişme analizlerin anlamsızlaşmasına yol açabilir. Bu arada cari açık beklentisinde özellikle altın ithalatı çok ilgimizi çekmektedir. Bu altın yurtiçi tüketime mi? Sınır ötesine mi, yoksa işlenerek tekrar yurtdışı kayıtlı ihracatına mı gidecek ona göre bir sonraki veri değişecektir.
Altın ile ilgili 11,09,2013 tarihli yazımıza bir bakmanızı rica ediyorum. Umarım bu yazı altınla ilgilenen ve bazen yorumumu isteyen okurlarımızın dikkatinden kaçmamıştır.
Önerimiz; 2,70 seviyelerinin üzerinde Avro/TL satarak gevşemeleri değerlendirmek teknik açıdan mantıklı görünüyor.