BOJ’dan gelen açıklamalar JPY’nin değerinde önemli oynaklıklara neden oldu
BOJ’dan gelen açıklamalar JPY’nin değerinde önemli oynaklıklara neden oldu. Kuroda’nın açıklamaları aslında piyasaların normal dönemlerinde olmadığını da ortaya koymaktadır.
Açıklamalar arasında dikkatimizi çekenler; Ekonomi kısa vadede parasal genişleme gerektirdiğinde geleneksel olmayan adımlar uygulamaktan başka yol yok. %2 enflasyon hedefini başarmak için ultra gevşek para politikasında önümüzdeki aylarda ve yıllarda devam edecek. Negatif kısa vadeli faiz oranları mümkün olabilir.
Bu açıklamalar negatif faizin artık kaçınılmaz olduğunun sinyallerini veriyor olabilir. Bu durum borsaların lehine ve düşük faizler bir süre daha devam edecek demek. Paritelerde ise sürprizler devam edecektir.
Bu arada S&P, Japonya’nın kredi kalitesinin kötüleşmeye devam ettiğini ancak notun AA- seviyesinden gelecek 2 yılda düşürülmesi olasılığının üçte bir olduğunu söyledi.
Bu açıklamalarla USD/JPY paritesi 101.9140 seviyesine kadar yükseldi. Hatırlarsanız bu parite ile ilgili teknik veriler 98.0000 seviyelerinden beri yukarı sinyalleri üretiyordu. Son teknik verilere göre hem bollinger band’ın üst bandını yukarı doğru delmesi hem de RSI göstergesinin 74 seviyelerine çıkması yakında aşağı yönlü dalgalanma ihtimalinin arttığını göstermektedir. Şu an bulunduğu seviyeler Fibonnacci göstergesinde de önemli bir direnç seviyesidir.
EUR/JPY paritesi de bu açıklamalarla 137.9810 seviyesine kadar yükselmiş durumdadır.
Günün önemli haberlerinden birisi Foreks.com da yayınlanan, İran’ın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ile Nükleer konusunda anlaşma sağlanmış olmasıydı. Bu durum Türkiye’nin bulunduğu bölgeye fon akımını cezbedebilir. Bunun yanında risk iştahını da artırabilir.
Bundesbank’dan gelen bir haber dikkatimizi çekiyor; ECB’nin yapacağı stres testlerinden bütün bankaların geçemeyeceğinin açıklanması finans sektörüyle ilgili olumsuz haber gelme riskinin arttığını gösteriyor.
Bu arada Türkiye CDS’lerini yakından takip etmek lazım. Burada düşüş riskin azaldığı anlamına geldiğinden TL’nin değer kazanmasını tetikleyebilir. Şu aralar düşüş yönünde hareket ediyor.
€/$ paritesi Cuma günü 1.3482 seviyesinden güne başlamış ve 1.3462 seviyesinden gelen alımlarla 1.3554 seviyesine kadar yükselmiştir. Kapanışı 1.3544 seviyesinden yapan parite bu sabah 1.3535-1.3560 bandında hareket etmektedir. Orta vade göstergeler yukarı yönü göstermeye devam eden paritede 1.3574 seviyesinin üzeri denendiği takdirde sert yukarı hareketler olabilir.
Avro/TL paritesi son günlerde €/$ paritesiyle hiç alakası olmayan kendine münhasır bir seyir izlemektedir. Son 3 gündür yatay seyirde hareket eden parite bu sabah da 2.7149 seviyesinde işlem görerek aynı eğilimini sürdürmektedir. Orta vade yukarı sinyalleri yatay seyirde devam eden paritede yön hala belirsizdir.
USD/TL paritesi Cuma günü 2.0165 seviyesinden güne başlamış ve 2.0221 seviyesinden gelen satışlarla 2.0062 seviyesine kadar gevşemiştir. Bu sabah 2.0032 seviyesine kadar düşen paritede orta vade aşağı sinyalleri devam etmektedir. 1.9800 seviyelerine kadar gevşeme potansiyeli oldukça yüksektir.
Önerimiz; 2.0100 seviyelerinin üzerinde USD/TL satarak gevşeme potansiyelini değerlendirmek teknik açıdan mantıklı görünüyor.
Önemli Not: Bir okurumuz döviz gevşerse iflas bayrağını çekerim diye yorum yapmış. Bu durumda düşüşten etkilenmemesi için opsiyon, forward veya vadeli piyasalarda riskini kaldırması çok önemlidir. Lütfen dikkat…