Güne 2.0068 TL seviyesinden başlayan USD 2.0145 TL seviyesinden gelen satışlarla 1.9942 TL seviyesine kadar gevşedi. Gün sonunda hafif yukarı tepkiyle 2.0079 TL seviyesinden kapandı.
Bu sabah 2.0037-2.0079 TL bandında hareket eden USD hala TL’ye karşı orta vadede aşağı yönde hareket edecek sinyalleri vermeye devam etmektedir.
USD’nin TL karşısındaki en önemli sınavı 1.9700 seviyelerinde olacaktır. Bu güçlü destek kırıldığı takdirde aşağı yöndeki gücünü de sınamış olacağız.
Avro ise TL’na karşı yatay seyirde hareketine devam etmektedir. Dün 2.7189 TL seviyesinden güne başlayan ve 2.7302 TL seviyesinden gelen satışlarla 2.6959 TL seviyesine kadar düşen Avro 2.7143 TL seviyesinden günü tamamlamıştır. Dün 2.6954 seviyesini görebilseydi orta vade göstergeler aşağı yönü işaret etmeyi başlayacaktı. Sinyal değişimine çok az kala yukarı dönmesi ilginç. Bu sabah 2.7160 TL civarından işlem gören Avro’nun aşağı yönlü orta vade sinyal üretebilmesi için 2.6959 seviyesinin altına inmesi yeterli olacaktır. Ancak 2.6736 seviyesinin altında uzun süre kalmadıkça gevşemelere temkinli yaklaşacağız.
Gerek İran-ABD gerginliğinin anlaşmayla sonlandırılması, gerekse Suriye konusunda da anlaşmaya varılacağı söylentilerinin dolaşması Türkiye’nin içerisinde bulunduğu bölgede risk iştahının artmasına neden olabilir. Bu nedenle fon akımlarının TL üzerinde değer kazandırıcı etkisinin olma ihtimali artmıştır.
Okurlarımızdan birisi yurt dışında küçük bir atölye çalıştırdığını ve TL’nin değer kazanmasının kendisini batma noktasına getirebileceğini ifade etmiş. Dün yazımızda bunun için uygulanabilecek bir stratejiden bahsetmiştim. Ancak bölgede savaş riskinin azalmasının TL’nin değerlenme ihtimalini artıracağından TL’nin değer kazanmasına karşı finansal araçlarla riskini kaldırması gerekmektedir.
Bu arada kapasite kullanım oranının ve reel kesim güven endeksinin beklentilerden düşük gelmesi TL’nin daha hızlı değerlenmesini engellemiş olabilir.
ABD’de konut satışları verisinin kötü gelmesi ekonomik canlanma konusunda kuşkuları artırdığından hemen tahvil alım programında azaltıma gidilmesinin gecikeceği beklentileri konuşulmaya başlanmıştır. Bu nedenle de USD Avro karşısında 1.3500 seviyelerinin üzerinde tutundu.
Grafiklere bakıldığında yukarıda analiz ettiğimiz paritelerin yatay seyirde olduğunu ve sağlıklı bir trend hareketinde olmadığını görüyoruz. Bunun yanında USD/JPY paritesinin aşırı riskli bölgeye girmesi 101.70 seviyelerinin üzerinde satışla karşılaşma riskini artırmıştır.
Önerimiz; 102 seviyesinin üzerinde USD/JPY satış yaparak aşırı riskli bölgeden gelebilecek kar realizasyonu potansiyelini değerlendirmek teknik açıdan mantıklı görünmektedir.