Düşüş potansiyeline dikkat!

Önerimiz; 1,8430 seviyesinin üzerinde USD/TL satarak kısa vadeli düşüş potansiyelini değerlendirmek teknik açıdan mantıklı görünüyor.

Haberin Devamı

Gerek AB bölgesinin birinci çeyrek büyüme verilerinin kötü gelmesi, gerekse ABD’nin sanayi üretim ve kapasite kullanımı ile ilgili verilerin beklenenden kötü çıkması kriz konusunda daha yolun sonundan çok uzakta olduğumuzu gösteriyor. Durgunluk hala devam ediyor.

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Dün en ilgimi çeken haber ABD hazinesinden geldi. Federal borçlanma tavanına ulaşmamak için tedbirler aldığını, tedbir olarak da federal işçi emeklilik fonlarına yatırımları durduracağını açıkladı. Olan çalışana olacak yine. Aslında krizin durgunluk olması ve basılan paranın sadece banka hesaplarında bulunması tabana ulaşmayan likiditenin ekonomiyi canlandıramayacağını da gösteriyor. Bu durumda talebi canlandırmanın en iyi yolu düşük gelir seviyesine kaynak aktarmaktır. Oysa ABD batmamak için tam tersini yapacak. Bu operasyonla 24 milyar USD kaynak yaratmış oldu. Toplam borcun  16 trilyon 699 milyar USD’na ulaşması nedeniyle tavana kadar kalan serbest fon tutarı 34,22 milyar USD’na düştü. Bu nedenle batış senaryoları yazılıyor.

TL sepet bazında değer kaybetti 2,11 seviyesinin üzerine çıktı. Yabancıların menkul kıymetlerde kar realizasyonundan bahsedilirken, ABD ve bazı AB ülke tahvillerine gelen satışlar da dikkat çekicidir. Bu arada Japonya’da da değer kaybeden Yen’in olumsuz etkileri olabileceği dillendirilmeye başlandı. USD/YEN paritesi bu nedenle biraz geriledi. Aynı anda ABD ve Avrupa tahvillerine satış gelmesi ise geri dönüşün tekrar başlamış olabileceği şüphesini de artırıyor. Çünkü Yen’den çıkan para bu tahvilleri alarak faizlerin düşmesine neden olmuştu.

Teknik açıdan baktığımızda;

 €/$ paritesinin dün 1,2843 seviyesinden güne başladıktan sonra 1,2816-1,2901 bandında hareket ettiğini ve 1,2883 seviyesinden kapandığını gözlemliyoruz. Yatay seyirde dalgalanan paritenin sağlıklı bir çıkış veya düşüş trendi içinde olmadığını sizlerle hep paylaşıyoruz. Bu nedenle haberlere bağlı sert ve sürpriz dalgalanmalar yaşayabiliyor. Dün hafif toparlanma sinyalleri üreten parite bu sabah 1,2862-1,2904 bandında hareket etmektedir. Orta vade göstergeler hala aşağıyı gösterdiği için bu hareketleri şimdilik tepki çıkışı olarak yorumlayabiliyoruz.

Dün 2,3672 seviyesinden güne başlayan Avro/TL paritesi 2,3580-2,3777 bandında hareket ettikten sonra 2,3722 seviyesinden kapanmıştır. Orta vade sinyallerin yukarıyı işaret etmesi ve 2,3626 seviyesinin üzerinde olması 2,39 seviyelerine kadar çıkışın devam edebileceği ihtimalini artırmaktadır. Hala sağlıklı bir trend içinde olmayan parite yatay seyirde hareketine devam etmektedir.

USD/TL paritesine baktığımızda; Dün 1,8430 seviyesinden güne başladığını ve 1,8265-1,8487 bandında dalgalanarak 1,8412 seviyesinden kapandığını gözlemliyoruz. Bu sabah 1,8403-1,8460 bandında hareket eden paritede orta vade yukarı sinyalleri gelse de RSI göstergesinin aşırı yüksekliği yakın zamanda sert düşüş ihtimalini artırmaktadır. Bu nedenle alımda aceleci olunmamasında fayda vardır.

Önerimiz; 1,8430 seviyesinin üzerinde USD/TL satarak kısa vadeli düşüş potansiyelini değerlendirmek teknik açıdan mantıklı görünüyor.

Saygılarımla

Yazarın Tüm Yazıları