Dün 1,3700 seviyesinden güne başlayıp 1,3739 seviyesini gördükten sonra sizlerle de paylaştığımız beklentilerimize paralel olarak gelen satışlarla 1,3596 seviyesini gören €/$ paritesi bu sabah düşüş eğilimini devam ettirerek 1,3540 seviyesine kadar gevşemiştir.
Orta vade aşağı sinyalleri üretmekte olan paritenin bu sert düşüşünün bir tepki çıkışı olurmu acaba diye sorgulamamıza neden olan hareketinden sonra bir süre tepki çıkışına hazırlıklı olmakta fayda olabilir. Paritede önemli destek 1,3480 olduğu için bu hızla kısa bir sürede desteğini deneme potansiyeli devam etmekle beraber sert satışın tepki alımlarını görebileceğimizi de unutmamakta fayda var.
Dün 2,7386 seviyesinden güne başlayarak 2.7429 seviyesini gören Avro/TL paritesi daha sonra beklediğimiz satışlarla 2,7100 seviyesine kadar düştü. Dün 2,7100 seviyesine kadar gevşeme beklediğimizi sizlerle paylaşmıştık. Dün akşam 2,7108 seviyesinden kapanış yapan parite bu sabah 2,7040 seviyesine kadar gevşeyen Avro/TL paritesinin yönünü aşağı çevirebilmesi için 2,6628 seviyesinin altında işlem görmesi gerekmektedir. 2.7382 seviyesi Fibonacci seviyesi olması ve kırılamamış olması nedeniyle önemli bir direnç seviyesi halini almış olup, bu seviyenin üzerinde tutunmadığı sürece yukarı trendi konuşmayacağız.
USD/TL paritesi dün 1,9955 seviyesinden güne başlamış ve 1,9870-1,9983 bandında hareket etmiştir. Kapanışı 1,9923 seviyesinden yapan parite bu sabah 1,9948-1,9978 bandında hareket etmekte olup orta vade göstergeler yukarı sinyalleri üretmektedir. 1,9912 seviyesinin üzerinde olması çıkış ihtimalini iyice artırmaktadır. 2.0020 seviyelerine kadar yükselebileceğini düşündüğümüz paritede yakın zamanlı ödemelerin yerine konulmasında fayda olabilir.
Bir okurumuz TL’ye karşı Japon Yeninin durumunu sormuş hemen cevaplandıralım; Orta vade yukarı sinyalleri gelen paritenin 48.50-49.80 bandında dalgalandığını gözlemliyoruz. Net bir trend hareketi olmamakla birlikte USD/JPY paritesinin etkisinde kalacağını düşünüyoruz.
USD/JPY paritesine baktığımızda ise yatay seyirde hareket ettiğini ve bir trend içerisinde olmadığını görüyoruz. Orta vade aşağı sinyalleri veren paritede JPY değer kazanacak gibi görünüyor. Bu durum JPY/TL grafiğini de teyit ediyor. Eğer 98,70 seviyelerine kadar yükselmeyi başarabilirse o zaman JPY’nin değer kaybı ihtimalini konuşabiliriz.
Yurtiçi haberlerde Dış ticaret açığının 7,3 milyar USD olması beklenirken 7,5 milyar USD olarak açıklanması beklentilerden biraz daha kötü olmasına neden oldu. Ancak önemli bir fark değil.
Bu arada TCMB Başkanı Sn. Başçı’nın o dönem bizim de eleştirdiğimiz 1.9200 tahminine ilişkin açıklaması dikkatimizi çekiyor. Açıklamasında tahmin olmadığını ve varsayım olduğunu ifade eden Sn. Başçı. Böylece açıklamasına da şimdi açıklık getirmiş oldu. Kısacası TCMB’nin böyle bir taahhüdü veya hedefi olmadığını anladık. Bu arada TL’nin değer kazanma potansiyelini daha yüksek gördüklerini de açıklamasına eklemiş.
Yurt dışına baktığımızda; FED’in tahvil alımı ile ilgili spekülasyonlar devam ederken Avro krizinin Avrupa’nın güneyinden diğer ülkelere de yayılabileceği haberi güne damgasını vurdu. Kısacası Avrupa’da ufuk hala karanlık. Bu durum Avro’yu sarsabilir.
Önerimiz; 1.9900 seviyelerinin altında USD/TL alarak çıkış potansiyelini değerlendirmek teknik açıdan mantıklı görünüyor.