Paylaş
foreks.com haberine göre; Avrupa Merkez Bankası, İngiltere Merkez Bankası, Japonya Merkez Bankası ve İsviçre Merkez Bankası, ABD Doları cinsinden fonlama şartlarının iyileştiğine işaret ederek, ABD Doları cinsinden repo operasyonlarını azaltma kararı aldılar.
Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com
ECB Yönetim Konseyi yaptığı açıklamada, Piyasalarda ABD Doları fonlama şartlarının kayda değer şekilde iyileşmesi ve ABD Doları cinsinden likidite sağlama operasyonlarına düşük talep nedeniyle merkez bankaları olarak ABD Doları likidite sağlama operasyonlarımızı kademeli şekilde azaltacağız ifadelerine yer verdi.
Bu haberin anlamı artık USD fonlama azalacak. Bu son derece önemli haber paritelerdeki önemli oynaklığı açıklayabilecek kadar önemlidir. Bu haberi iyi yakalamış olan Foreks.com’a teşekkür ediyoruz.
ECB açıklamasına göre adları geçen merkez bankaları 3 ay vadeli ABD Doları likidite sağlama operasyonlarını 30 Nisan 2014`e kadar devam ettirecekler. Bir hafta vadeli operasyonlar en azından 31 Temmuz`a kadar sürdürülecek ve 31 Temmuz sonrasında gözden geçirilecek.
Bu gelişme kolay USD likiditesi bulamayacağını düşünen küresel sermayenin pozisyonlarını hızlı bir şekilde değiştirmesine neden olmuş olabilir. USD likiditesinin azalması yani piyasada USD arzının azaltılması hem borsaları ve tahvilleri vurur hem de risk iştahını azaltır. Bu durum zaten yaşanmaktadır.
Ruble Avro karşısında tüm zamanların en düşük değerine gelerek 47.26 oldu.
USD Japon Yeni karşısında 5 haftanın en düşük seviyesine gelerek 102,65 oldu. Yani Ruble’den kaçış olurken Japon Yeni’ne geçiliyor.Arjantin devalüasyon yaptı ve kur üzerindeki kontrolü bugün kaldıracak. Kur hareketi yakından takip edilecektir. Eğer yükseliş sürmezse piyasalara moral gelebilir.
Yıl başında EUR/JPY 145 idi. Şimdi 139, Yıl başında USD/JPY 105 idi şimdi 102, Yıl başında GBP/JPY 174,85 idi, şimdi 168. Özetle yıl başından bugüne Japon Yeni’ne dönüş başladı. Hem de hızlı bir şekilde. Bu gelişme krizin başını bana hatırlattı değerli okurlarım. Riskten tekrar kaçılıyor. Batı’dan olumsuz bir şeyler gelirse şaşmayız. Meğerse konu USD likiditesinin kesilme kararıymış,
Bu hareketin yanında 1.35 seviyesinden 1.37 seviyesinin üzerine fırlayan €/$ paritesi de Avro’ya bir miktar geçiş olduğunu gösteriyor.
Özetle geçen hafta global paralardan bir miktar Avro’ya ve ağırlıklı olarak da Japon Yeni’ne geçiş olmuş durumda. USD talebi ise Yen’e geçmek için oluşmuş.
Bu arada Bankaların Avrupa merkez Bankasına 29 Ocak günü 3,7 Milyar Avro ödemesi olacak. Bu durum Avro talebini açıklıyor olabilir.
Yurtiçine baktığımızda;
Kur yükselişinin gösterge tahvili de borsayla birlikte vurduğunu görüyoruz. Faizler 10.86 seviyesini gördü.
TL de bu gelişmelerden nasibini aldı. Olağanüstü hareketler ne teknikle ne de temel analizle açıklanacak gibi değil. Bugüne kadar olan tecrübelerimiz öngörülemeyen piyasada yer almamanın daha doğru olduğunu gösterdi. Trade etmek bir disiplin işidir. Oyun değildir. Bu nedenle risk almaya değmelidir. Bazen abartılan hareketleri, zamanında yeterli şekilde alınmayan tedbirlerle birleştirdiğimizde son gelişmelerin bu kadar olabileceğini yakalamak mümkün olamadı. Bu arada yıl başında 49 seviyelerinde olan TL/Japon Yeni şimdi 44 seviyelerine gelmiş durumda. 19/12/2013 tarihinde 51 seviyesine yakındı... Japon Yeni kredi almış olanlar yine çok zorlanacaklar...
USD/TL paritesi yukarı sinyalleri eşliğinde hareketini Cuma günü de sürdürmüş ve aşırı riskli bölgede 2.3441 seviyesine kadar yükselmiştir. Haftayı 2.3355 seviyesinden yapan paritede RSI risk göstergesi hala 85 seviyesinin üzerindedir. Bu sabah 2.3286 seviyesinden işlem geçmesi Cuma gününe göre daha zayıf olduğunu gösteriyor.
Avro/TL paritesi 3,00 seviyelerinden birkaç gün içerisinde 3.3.1984 seviyesine kadar yükseldi. TL Avro’ya karşı çok ciddi değer kaybetti.Yukarı yönlü sinyaller hala devam etmekle beraber RSI risk göstergesi yaklaşık 88 seviyesinde ve pek normal bir seviye değil...
€/$ paritesi geçen hafta Perşembe günü 1.3530 seviyesinden 1,3698 seviyesine kadar sert çıkış gerçekleştirmiş ve Cuma günü de haftayı 1.3708 seviyesinden kapamıştır. Yatay seyirde dalgalanan paritede bu sabah Cuma gününe göre daha zayıf bir görünüm mevcuttur. Son işlemler 1,3686 seviyesinden geçen paritede trend sinyalleri yukarı olmakla beraber çok güvenli değildir.
Öneri; Piyasaların oturmasını beklemeden işlem yapmak son vagona binmek demek olabilir. Önce piyasaların oturmasını beklemek daha doğru gibi görünüyor.
Saygılarımızla,
Paylaş