Paylaş
Dün 1,2854 seviyesinden güne başlayan €/$ paritesi 1,2822 seviyesinden gelen alımlarla 1,2957 seviyesine kadar yükseldi. 1,2933 seviyesinden kapanan parite bu sabah 1,2905-1,2987 bandında hareket etmektedir.
Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com
Yatay seyirde hareket eden ve uzun zamandır sağlıklı bir trend içerisinde olmayan paritede orta vade göstergeler de son derece zayıflamış durumda. 1,30 seviyesinin üzerinden işlem gerçekleştiğinde, çok cılız olan aşağı sinyalleri iyice karışacak ve yorum yapmamızı bir süre engelleyecektir. Paritenin 1,2835 seviyelerinde alımla karşılaşması yönünü yukarı çevirme ihtimalini artırmaktadır.
Avro/TL paritesine baktığımızda; Dün 2,3778 seviyesinden güne başlamış ve 2,3661 seviyelerinden gelen alımlarla da 2,3930 seviyesine kadar yükselerek 2,3889 seviyesinden kapanmıştır. Bu sabah 2,3832-2,3952 bandında hareket eden parite yukarı sinyalleri eşliğinde aşırı riskli bölgenin hemen altında hareketini sürdürmektedir. Yatay seyirde hareket eden parite uzun süredir sağlıklı bir trend içerisinde değildir. Şimdilik €/$ paritesine bağlı olarak yukarı eğiliminin bir süre daha sürebileceğini söylemekle yetinelim.
USD/TL paritesine baktığımızda; Dün 1,8496 seviyesinden güne başladıktan sonra 1,8425-1,8593 bandında dalgalanmış ve 1,8469 seviyesinden kapanmış olduğunu görüyoruz. Sabah 1,8429-1,8492 bandında hareket eden paritenin aşırı yükseldi sinyalleri eşliğinde bir miktar satış gördüğünü belirtmemizde fayda var. Sinyallerin tekrar aşağı yönelmesi için 1,83 seviyesinin altına sarkması gereken paritede bir miktar kar realizasyonu gelmesi sürpriz olmayacaktır.
Rating kuruluşlarından bu aralar ilginç haberler gelmeye başladı. Örneğin S&P Türk şirketlerinin popülaritesinin geçtiğimiz yıl hızla büyüdüğünü ve Avrupa sermaye piyasalarında borçlanma kağıdı ihraç eder hale geldiklerini bildirdi. Bunun yanında global benzerlerine gör bu şirketlerin daha rekabetçi kar marjları elde edebileceğini , bu şirketlerin yarısının yeterli likiditeye sahip olmadığını da eklemiş. Daha düşük maliyetlerle borçlanan Türk şirketlerine piyasanın verdiği rating kendilerininkinden daha yüksek ve utanmadan da bunu açıklayabiliyorlar.
Daha bitmedi; S&P Türk ekonomisinin potansiyel sermaye kaymalarına karşı daha dirençli olduğunu söylüyor. Bu veri şu an Dünya’da en önemli veri. Çünkü krizler hep burdan çıkıyor. O zaman neyi bekliyorsunuz?
Japon ve kanadalı rating kuruluşları JCR ve DBRS Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye yükseltti. Özellikle JCR bana göre son derece önemli. Neden mi?
Öncelikle Avrupa’da faizlerin düşmesine neden olan japonya’dan Avrupa’ya hücum eden para artık Türkiye’yi de alternatif olarak görebilecek. Kısacası daha uzun vadeli düşünen yatırımcı kitlesine hazır olmakta fayda var.
Altını soran okurlarımız için de kısaca altının durumuna bakalım; Parasal genişleme konusundaki çelişkili açıklamalardan en fazla etkilenen altın oldu. ONS/USD değeri olarak 1360-1400 bandına sıkışan altın 1 hafta daha düşüşe direnebilirse yukarı sinyalleri gelmeye başlayacaktır. Orta vade göstergelerde uyumsuzluk bulunduğundan net trendi konuşamıyoruz. Destek oluşturmaya çalışan altın için bu şansı vererek elde tutmaya devam etmek daha mantıklı gibi görünüyor.
Önerimiz; Yeni orta vade aşağı sinyali veren JPY/USD paritesinin takip edilmesinde fayda olabilir.
İyi tatiller
Paylaş