Hatırlarsanız TCMB en son PPK toplantısında faiz artırımı dışında bazı önemli kararlar da aldı
Hatırlarsanız TCMB en son PPK toplantısında faiz artırımı dışında bazı önemli kararlar da aldı. Bu kararlar pek ön plana çıkmadı ve faiz artırımı daha çok konuşuldu.
Öncelikle operasyonel çerçeveyi sadeleştiren TCMB vereceği mesajların piyasa tarafından daha kolay anlaşılmasını hedefliyor. Daha önce enstrüman zenginliğiyle övünen TCMB bu fikrinden vazgeçmiş görünüyor. Bizce de son derece isabetli olmuş. Piyasa artık mesajları anlama konusunda fazla çaba göstermeyecek.
Bunun yanında TCMB parasal sıkılaştırmaya gidebileceği sinyalini verdi. Bu bizim en baştan beri savunduğumuz bir konu. Çünkü Mevcut kriz global kaynaklı bir spekülasyon olup alışılagelmiş yollarla çözülmesi son derece zor. Bu nedenle aşırı sert sıkılaştırmaya ihtiyaç olabileceği gibi Reel sektörün kur hassasiyetinin geçici süreyle ortadan kaldırmak için ithalat/ihracat ve geçmiş döviz cinsi kredi ödemelerinde kurları bir süreliğine sabit bir kurla sağlayabilir. Ta ki bu manipülasyon kokan spekülatif dalgalanma durulana kadar. Yani serbest piyasa dışında diğer işlemler için geçici süre kur açıklayabilmelidir.
TCMB parasal sıkılaştırmayı marjinal faiz oranından günlük olarak değil haftalık repoyla sağlamaya başladı. Bu durumda günlük işlemlerde TL bulmak isteyen piyasadan bulmak zorunda. Son derece doğru bir karar olduğunu düşünüyoruz.
Aralık ayı Türkiye dış ticaret verileri açıklandı. Kurların yüksek olması cari açığı azaltır diyenlere cevap niteliğinde olan veriler yüksek kurda cari açığın bal gibi artabileceğini gösteriyor. Kasımda 7,15 milyar dolar açık veren ve Aralık ayında 7.10 civarı beklenen cari açık tam 9.95 milyar USD açık olarak açıklandı. Kur yüksek olunca açığı daha değersiz TL ile finanse etmek zorunda kalıyoruz. Bedeli de Türkiye Cumhuriyetinde yaşayan herkes bir şekilde ödeyecektir.
Mevcut dalgalanmada hedef ülkeler Türkiye, Rusya, Güney Afrika, Arjantin, Brezilya Hindistan gibi ülkeler. Dalgalanmaya neden olan ise ciddi büyüklüklere sahip uluslar arası fonlar. Bu son gelişmeler Uluslar arası fonların maksimum büyüklüğü konusunda limit konulmasının ne kadar gerekli olduğunu, bu fonları yönetenlerin birlikte hareket ettikleri konusunda bir uluslar arası soruşturmaya şiddetle ihtiyaç olduğunu göstermektedir. Bizce bu yapılmadan Global sürprizler son bulmayacak.
Japonya’da enflasyon beklenmedik şekilde yükseldi. Yıllık bazda %1.3 seviyesine varan enflasyon uygulanan politikaların başarısını göstermektedir. Japonya bu durumda hem deflasyondan çıkıyor hem de ücretlere zam yapabilecek.
ABD’nin tahvil alım tutarlarını azaltmaya başlaması aslında beklenen bir süreçti. Bir çok kurum ve fon bu sürece hazırlanmış durumda. Ancak tahvil alımlarının azalmasıyla dalgalanmaların aynı döneme denk gelmesi Piyasayı manipüle etmekte zorlananların bu süreci kullandığını gösteriyor. Aslında azaltılan rakamların global büyüklüğe göre gülünç rakamlar olduğunu unutmamakta fayda var.
Gelelim teknik verilere;
€/$ paritesi Cuma günü 1.3555 seviyesinden güne başlamış, 1.3573 seviyesinden gelen satışlarla 1.3482 seviyesini gördü. Böylece yukarı sinyalleri biten parite bu sabah 1.3493 seviyelerinden işlem görmektedir. Önemli bir destek seviyesinde olan paritenin tepki çıkışı ihtimali devam ediyor. Ancak göstergeler aşağı dönmüş durumda. Eğer 1.3532 seviyesinin üzerine birkaç gün içerisinde çıkamazsa aşağı trend uzun süreli olarak devam edebilir.
USD/TL paritesi Cuma günü 2.2692 seviyesinden güne başlamış, 2.2440-2.2943 bandında hareket ederek 2.7116 seviyesinden günü tamamlamıştır. Burada bir ciddi problem var. Çünkü günün en düşük seviyelerinde çok az süre kalabildi.Grafik aşağı/yukarı sert hareketlerin her an tekrar gelebileceğini gösteriyor. Yani kuru öngörmek hala imkansız..Fırtına öncesi sessizlik yaşanıyor olabilir.2.1800-2.3600 bandında ne yapacağını yakında birlikte öğreneceğiz.
EUR/TL paritesi Cum günü 3.0781 seviyesinden güne başladıktan sonra 3.0401-3.1089 bandında hareket ederek 3.0668 seviyesinden günü tamamlamıştır. Bu sabah 3.0675 seviyesinden işlem gören parite USD/TL ile aynı durumdadır. Göstergeler orta vade aşağı sinyalleri üretmekle beraber, dalgalanma potansiyeli yüksektir. 2.9600-3.2000 bandında dalgalanma potansiyeli hala yüksektir.
Önerimiz; Döviz/TL paritesinde hala öngörülebilir bir hava bulunmadığından risklerinizi iyi kontrol etmenizde fayda var.