Paylaş
Dün Suriye’ye ABD müdahalesi ile ilgili önemli gelişmeler yaşandı.
Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com
Esed’in kimyasal silah kontrolünü BM’ye bırakması halinde müdahaleden vazgeçilebileceği haberi piyasalarda birden bahar havası estirdi.
Bu sabah Çin’in Rusya’nın bu önerisini desteklediği haberi de pozitif havanın devam edebileceği anlamına geliyor. Bunun yanında Obama’nın halkın müdahale konusunda kendisiyle aynı fikirde olmadığını açıklaması oylamanın bile müdahale yönünde çıkmasının zor olduğunu göstermekte olduğundan müdahalenin yakın zamanda olmayabileceği beklentisi arttı.
Bunun yanında ABD işsizlik verilerinin beklenenden kötü gelmesi de FED’in tahvil alım programını azaltma olayını yakın zamanda gerçekleştirmeyeceği beklentisini artırınca bahar iyice yaşanır oldu.
Olumlu havayı destekleyen diğer gelişmeler ise Çin ve Japonya’da açıklanan bazı ekonomik verilerin beklenenden iyi gelmesidir. Çin’in perakende satış, sanayi üretimi, enflasyon ve cari denge verileri beklenenden iyi geldi.
AB bölgesinde ise Fransa sanayi üretim verileri açıklandı. Temmuz ayı imalat sanayi yıllık bazda %2.5 düşüş göstermiş. Demek ki ECB düşük faizde boşuna ısrar etmemiş.
Bu arada Türkiye Temmuz sanayi üretimi yıllık bazda %5.8 arttı. Bu artış beklentilerden yüksek. Bu arada yılın 2. Çeyreğinde %4.4 büyüyen Türkiye AB bölgesi, OECD ülkeleri arasında büyüme şampiyonu olurken ekonomistlerin beklentisini de aştı.
Gelelim teknik verilere;
€/$ paritesi dün sert bir şekilde yükseldi. 1,3164 seviyesinden güne başlayan parite 1,3281 seviyesine kadar sert bir çıkış yaptı. Kapanışı 1,3254 seviyesinden yapan parite sabah 1,3245-1,3276 bandında hareket etmiştir. Orta vade aşağı sinyallerinin devam etmesi nedeniyle bu çıkışın devamını beklemek oldukça güç. Göstergelerin tekrar yukarı dönebilmesi için paritenin bugün 1,3325 seviyelerine kadar yükselmesi gerekmektedir.
Dün yazımızda belirsizlikler ve paritenin pozisyonu nedeniyle yüksek oranlı dalgalanmalar olabileceği görüşümüzü sizlerle paylaşmıştık.
Avro/TL paritesi dün, 2,6960 seviyesinden güne başlamış ve 2,6807-2,7262 bandında işlem görmüştür. Kapanışı 2,6859 seviyesinden yapan parite sabah 2,6780-2,6929 bandında işlem görmüştür. Orta vade aşağı sinyalleri devam eden paritede 2,7290 güçlü bir direnç seviyesi haline gelmiştir. 2,6610 desteğini kırmayı denemesini beklediğimiz paritede bu gerçekleştiği takdirde daha sert düşüşler gelebilir.
USD/TL paritesi dün, yazımızın da başlığını oluşturan 2,0360 seviyesini geçerek 2,0268 seviyesine kadar düşmüş ve orta vade bazı göstergelerin yönünü tekrar aşağıya çevirmesine neden olmuştur. Kapanışı 2,0289 seviyesinden yapan parite bu sabah 2,0182-2,0322 bandında hareket görmüştür. Bu arada 2,0500 seviyesinin üzeri de önemli bir direnç bölgesi haline gelmiştir. Yani buralarda satış gelme olasılığı iyice artmıştır. Şimdi kritik bölgemiz 2,0140 seviyesidir. Bu seviyenin hemen altında “stop order” denilen yukarı yönde açılan bazı pozisyonların otomatik kapanmasını sağlayan satış emirlerinin olduğunu düşünüyoruz. Bu seviyeler denendiği takdirde sert bir satışla 1,9700 seviyelerine kadar düşüş gelebilir.
Önerimiz; 2,0500 seviyeleri civarından USD/TL satış yaparak TL’ye dönmek suretiyle yeni başlayan orta vade aşağı trendi değerlendirmek teknik açıdan mantıklı görünüyor.
Saygılarımla
Paylaş