Paylaş
Dün 1,7966 seviyesinden güne başlayan USD/TL paritesi 1,8010 seviyesinden gelen satışlarla 1,7917 seviyesine kadar gevşedi.
Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com
Kapanışı 1,7957 seviyelerinden yapan parite bu sabah 1,7936-1,7953 dar bandında hareket etmektedir.
Genel olarak baktığımızda yukarı sinyallerinin son bulabilmesi için 1,7895 seviyesinden işlem geçmesi gerektiğini görüyoruz. Yatay seyirde hareketine devam eden parite dalgalanmasını sürdürmektedir. 1,79 seviyelerinden itibaren destek bölgesine gireceğinden alımlar gelebilir. USD/TL paritesinin önümüzdeki günlerde de 1,7838-1,8127 badında dalgalanmaya devam etmesini bekliyoruz.
Avro/TL paritesinde ise ters bir durum söz konusu. Burada orta vade göstergeler aşağıyı işaret etmektedir. Bu durum sepet bazında oynama olmayacağı, ancak USD ve Avro karşısında TL’nin değerinin değişebileceği anlamına gelmektedir. Bu nedenle USD ve Avro karşısında riskleri gözden geçirmekle, sepet bazında gözden geçirmek aynı şey değil.
Avro/TL paritesi de yatay seyirde dalgalanmasını sürdürmektedir. Önümüzdeki günlerde 2,3253-2,3635 bandında dalgalanmasını bekliyoruz. Şimdilik bandın alt kısmını deneme ihtimali daha fazla gibi görünüyor.
€/$ paritesine baktığımızda; Yatay seyirde dalgalanmasına devam ettiğini ve orta vade aşağı sinyallerinin son derece zayıf olduğunu görüyoruz. Öyle ki 1,3165 seviyesinden işlem geçmesi orta vade göstergeleri tekrar yukarı döndürecek. Önümüzdeki günlerde 1,2893-1,3178 bandında dalgalanmasını beklediğimiz parite net bir trend hareketi içerisinde bulunmamaktadır.
Dün 97.36-98.20 bandında hareket eden USD/JPY paritesinde hala orta vade aşağı sinyalleri devam etmektedir.
Altında 4 gündür orta vadeli yukarı sinyali gelmeye devam ediyor. ONS/USD değeri 1.350 seviyelerindeyken kısa vadeli alım önerdiğimiz altın şu aralar 1.475 ONS/USD seviyelerinde yatay seyre geçmiş görünüyor. Bu sıkışmadan sonra her iki tarafa da gidebilecek durumda olduğundan dikkatli olmakta fayda var.
Bu aralar yurt dışı borçlanmalardan güzel haberler geliyor. İtalya ve İspanya 2010 yılından bu yana en düşük maliyetiyle borçlanırken, Büyüme ile ilgili veriler beklendiği kadar iyi gitmiyor. Japonya sanayi üretim artışı beklenenin altında ancak eksi değil. İtalya’da siyasi belirsizliğin ortadan kalkması da Avro’yu biraz daha rahatlatacak. Bu arada ABD veriler güçlendikçe piyasaya verdiği likiditeyi yavaş yavaş çekecek. Bu bizi de çok yakından ilgilendiriyor.
Değerli okurlarım. Bildiğiniz gibi paritelerle ilgili alım/satım işlemini elektronik ortamda birçok kurum aracılığıyla serbestçe yapabiliyoruz. Ancak TL hiçbir para birimine karşı doğrudan yatırımcıların işlem yapabileceği bir spot piyasada işlem göremiyor. Bu son derece önemli. Türkiye ekonomisinden daha güçsüz ülkelerin paraları parite listesinde yer alırken TL’ye karşı bunun mümkün olmaması düşündürücü. Dün akşam bir Merkez Bankası üst düzey yöneticisine de bu durumu ifade ettim. TL’nin derinlik kazanması için bu tür spot piyasaya ihtiyacı olduğunu belirttim. Şu an bankalar arasında işlem görse de yatırımcının işlem yapabileceği organize bir piyasası yok. Bunun yanında VOB gibi çağdaş finansal araçlarla riski kaldırılabildiği halde spot piyasasının yatırımcılara açık olmaması ciddi bir engeldir. Bu engel nedeniyle TL konvertibl olamıyor. Oysa bölge ülkelerde hatta birçok körfez ülkesinde bile kabul görürken bu engeli kaldırabilirsek o zaman TL’yi herkese kabul ettirmiş olacağız. Bunun için gerekli alt yapı çalışmalarına da bir an önce başlanmalıdır. Bizlere düşen de bu talebimizi her yerde duyurmak.
Önerimiz; 1,3130 seviyelerinden €/$ satarak 1,3035 seviyelerinden yerine koymak teknik açıdan mümkün görünüyor.
Saygılarımla
Paylaş