Paylaş
Cuma günü 1,3277 seviyesinden güne başlayan €/$ paritesi 1,3253-1,3300 dar bandında hareket etmiş ve 1,3271 seviyesinden kapanmıştır.
Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com
Orta vade yukarı sinyalleri devam eden parite bugün için “key reversal” denilen günlük gevşeme sinyali üretmektedir. Bu nedenle haftanın ilk gününde 1,3253 seviyesinin altına inileceğini tahmin etmekteyiz.
Avro/TL paritesi Cuma günü 2,5516 seviyesinden güne başlamış, 2,5477-2,5564 bandında dalgalanarak 2,5558 seviyesinden kapanmıştır. Orta vade yukarı sinyalleri gelmeye devam etmektedir. 2,56 seviyelerinin üzerinde önemli dirençlerin bulunması nedeniyle buradan maliyetlenmek son derece riskli görünüyor. “Inside range day” denilen günlük aşağı sinyali ürettiğinden 2,5477 seviyesinin altını deneme ihtimali fazladır.
USD/TL paritesi Cuma günü 1,9206 seviyesinden güne başlamış ve 1,9190-1,9274 bandında hareket ettikten sonra 1,9256 seviyesinden kapanmıştır. Orta vade aşağı sinyallerinin son bulabilmesi için 1,9400 seviyelerinin üzerine çıkması gerekmektedir. Bu seviyelerde önemli bir direnci olduğundan yeni alıma pek de uygun görünmemektedir.
TL/JPY paritesine baktığımızda, Cuma günü 51,6945 seviyesinden güne başladıktan sonra 51,6190-51,0700 bandında hareket etmiş ve 51,0700 seviyesinden kapanmıştır. Orta vade göstergeler Cuma günü aşağıyı göstermeye başlamış olsa da USD/JPY paritesinde sert yukarı hareketlerin burada da etkili olabileceğini düşünüyoruz. Cuma günü sert aşağı hareket eden USD/JPY paritesine göre Cuma TL/JPY paritesinin aşağı yönelmesi çok anlamsız. Bugün bunun düzeltmesi gelebilir. Diğer bir değişle Japon Yeni USD’na karşı hızla değer kazanırken TL’ye karşı değer kaybetmesi çok anlamlı değil.
USD/JPY paritesi orta vade aşağı sinyalleri eşliğinde 99,2895 seviyesinden güne başlamış ve gelen satışlarla (yani USD vererek Japon yeni alımlarıyla) 98,3450 seviyesine kadar gevşemiştir. Gevşemenin son bulabilmesi için 100,90 seviyelerine kadar yükselmesi gerekiyor.
Yukarıda incelediğimiz bütün paritelerde de yatay seyirde dalgalanma olduğunu sağlıklı bir çıkış veya düşüş trendi içerisinde olmadıklarını özellikle belirtmek istiyoruz. Böyle ortamlarda sert ve sürpriz hareketler olabiliyor. Bu nedenle dikkatli olmakta fayda var.
Bu arada Alman praktikerin peşinden Max bahr marketler zincirinin de iflasını açıklaması Almanya’da perakendede sorun olduğunu gösterirken, Özellikle Almanya’ya gözü kapalı cari hesap mal satan ihracatçılarımızın oturup iyi düşünmesinde fayda var. Bu arada İspanyanın 14 Ağustos tahvil ihalesini iptal ederek 1 Ağustosta ihale açması ise ilginç.
Yunanistan’ın açığının kapatılması konusunun bir başka bahara kalması Avro için pek olumlu bir haber değil.
Portekiz ise kurumlar vergisinde aşamalı indirime geçerek uluslar arası sermayeyi çekmeyi planlıyor.
Bu arada TUSKON’dan Sayın Meral’in faizlerin yüksek olması yatırımcı ilgisini artırdığını söylüyor. Bu konuda biz tamamen tersini düşünüyoruz. Zira faizlerin yüksek olmasının sebebi yatırımcı ilgisizliğidir. Yatırımcı ilgili olsaydı tahvil alarak fiyatını yükseltir ve faizleri düşürürdü. Sorunu doğru tesbit etmediğimizde alınacak tedbir de yanlı olur. Hele doğrudan ve uzun vadeli yatırımlarda faiz ters etki yapmaktadır. Çünkü süreç boyunca kar marjını tırpanlamaktadır.
Bu arada Türkiye kapasite kullanım verisi açıklandı. Dünya’daki genel durgunluğun aksine 2011 yılı aralık ayından bugüne en yüksek değere ulaşan kapasite kullanım oranı Temmuz ayında %75.5 olarak gerçekleşmiş.
Önerimiz; 1.3329 seviyelerinden €/$ satışı yaparak 1,3226 seviyelerinden yerine koymak teknik açıdan mantıklı görünüyor.
Saygılarımla
Paylaş