Paylaş
€/$ paritesi dün 1,3120 seviyesinden güne başlamış 1,3151 seviyesinden gelen satışlarla 1,3065 seviyesine kadar gevşemiştir.
Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com
Kapanışı 1,3079 seviyesinden yapan parite bu sabah 1,3057-1,3087 bandında hareket etmektedir. Orta vade aşağı sinyallerinin devam ettiği paritede zayıf eğilim sürdüğünden 1,30 seviyesinin altını görme ihtimali çok yüksektir. Bu nedenle yukarı yönde alınmış pozisyonların gözden geçirilmesinde fayda var.
Bir süredir global piyasalara paralel hareket ederek değer kaybeden TL, Avro karşısında dün 2,5536 seviyesinden işleme başlamıştır. 2,5551 seviyesinden gelen Avro satışlarıyla 2,5236 seviyesine kadar gevşeyen Avro/TL paritesi 2,5302 seviyesinden kapanış yapmıştır. Bu sabah 2,5246-2,5299 bandında işlem gören paritede orta vade yukarı sinyallerinin son bulabilmesi için 2,4926 seviyesinin altından işlem geçmesi gerekmektedir. Bizce bu ihtimal son derece artmıştır. Bu paritede yukarı pozisyonu olanların €/$ paritesinin de aşağı trendde olduğunu dikkate alarak risklerini bir miktar azaltmalarında fayda olabilir.
Son zamanlarda kimsenin beklemediği şekilde kısa süreli büyük yükseliş yapan USD/TL 3 iş günü önce 1 gün içerisinde 1,8855 seviyesinden 1,95 seviyesinin üzerine kadar yükseldi. Dün 1,9462 seviyesinden güne başlayan parite 1,9530 seviyesinden gelen satışlarla 1,9255 seviyesine kadar gevşedi. Kapanışı 1,9355 seviyesinden yapan parite bu sabah 1,9305-1,9347 bandında hareket etmektedir.
Hatırlarsanız dünkü yazımızda 1,95 seviyesinin üzerinde satış önerisinde bulunmuştuk. Bu grafikte 1,90 seviyeleri önemli görünüyor. Bu seviyeler kırılmadan orta vade aşağı trendi konuşamıyoruz. Kısa vadede aşırı zıplaması nedeniyle bir miktar sert kar realizasyonları gelebilir. Ancak trend henüz aşağı dönmüş değil.
Yurt dışında tıpkı TL grafiklerinde göründüğü gibi bir sürü manüpilatif işlemler görünüyor. Kısa süre içerisinde sert hareketlerle piyasalar test ediliyor. Bundan ciddi zarar görenler de var. Yani TL’nin değer kaybına benzer hareketler bir çok parada da oluyor. Bu nedenle hareket global nitelikte. Bu hareketi yapanların soruşturulması ve gerekiyorsa varlıklarının dondurulması mümkün..Bizde son derece beğenilen birçok uluslar arası banka ve fonlar yurt dışında bu tür soruşturmalardan geçmektedirler. Hatta ceza alanları bile var..
Uluslar arası Finans Enstitüsü IIF’e göre Türkiye, Romanya Fas ve Polonya’nın yatırımlarda yavaşlamaya karşı en kırılgan ülke oldukları bu sabah açıklandı. Gelişmiş ülkelerin kırılganlıklarını da açıklarsa çok sevineceğiz..Mesela yabancı sermaye girişi azalırsa ABD’de neler olabileceği, Avrupa’ya para akışı kesilmeye devam ederse iflasların peş peşe nasıl geleceği açıklanırsa bu rapor anlamlı olacak..Varsayıma göre kırlıganlık açıklayan bu kurum..varsayımları her ülkeye uygulamalı..yoksa tarafsız ve objektif diyemiyoruz..Dış finansmana bağımlılıkta AB ülkeleri ve ABD Türkiye’den daha fazla muhtaç durumdadır. Toplam borç stoğunun çevirilme ihtiyacı gibi unsurlara, yabancı sermaye girişi mutlak rakamlarına bakarlarsa bu daha açık görülecektir.
Önerimiz; 2,54 seviyesinin üzerinde Avro/TL satarak gevşeme potansiyelinin değerlendirilmesi teknik açıdan mantıklı görünüyor.
Saygılarımla
Paylaş