Paylaş
Market-nötr bir strateji olması piyasa yönünün strateji getirisine etki etmeyeceğini belirtir. Bu açıdan, stratejideki kritik nokta piyasadaki beklentiye değil ürünler arası korelasyondaki değişime yatırım yapılıyor olmasıdır.
Peki, 1980’li yıllarda Morgan Stanley’de çalışan bilgisayar mühendisi, matematikçi ve fizikçilerden oluşan bir grubun bulduğu ve hayli popüler olan bu strateji nasıl uygulanıyor? Öncelikle ikili trade birbiriyle tarihsel olarak yüksek korelasyona sahip ürünler arası yapılmalıdır. Korelasyon kısa süreli olarak zayıfladığında yatırımcı bu dönemde iyi performans gösteren ürünü satıp diğerini alarak pozisyonunu oluşturur ve böylece korelasyonun yeniden beklediği değere dönmesine yatırım yapar. Özetle, ikili trade bir “ortalamaya dönme” stratejisidir, yatırımcı burada stratejiye konu olan ürünlerin tarihsel trendlerine geri dönmesini bekler.
Teknolojinin finans alanına dahil olmasıyla birlikte standart ikili trade yatırımlarının yerini bilgisayar algoritmalarına bıraktığı söylenebilir. Günümüzde bilgisayar algoritmaları yüksek korelasyona sahip ürünlerin aralarındaki korelasyon değişimlerini saptama, izleme ve yatırım stratejileri oluşturmada sıklıkla kullanılmakta. Özellikle ARMA ve Ornstein-Uhlenbeck modelleri oyuncuların kullandıkları başlıca modeller olarak öne çıkıyor.
Gelelim Türkiye’deki duruma. İkili trade genel çerçevede uygulaması kolay bir strateji olsa da özellikle kısa pozisyona girmenin maliyetli olduğu ve likidite sorunu yaşanabilen piyasalarda, Türk piyasaları da buraya dahil, bu stratejiyi uygulamak baş ağrıtıcı olabilir. Ülkemizde küçük yatırımcıların pay borçlanma maliyetlerinin yüksek olduğunu ve her pay için iyi bir likiditenin bulunmadığını düşünürsek piyasalarımızda ikili trade’i uygulamak çok kolay olmayacaktır. Bu dezavantaja karşın, Türkiye’de küçük yatırımcıların işini kolaylaştıracak bir ürün bulunmakta: Düello Varantlar. İş Yatırım’ın piyasa yapıcısı olduğu varant piyasasında sunduğu duello varantlar ikili trade’i uygulamak isteyen yatırımcılar için önemli bir finansal ürün. Düello varantlar borçlanma maliyetlerini bertaraf etmenin yanısıra İş Yatırım’ın piyasa yapıcısı olmasından dolayı likidite sorununa da çözüm oluyor. Varantlar özünde kaldıraçlı ürünler olduklarından küçük yatırımcıların sermaye kısıtı sorununu da azaltan etkisi gözardı edilmemeli.
İkili trade doğası gereği düşük risk barındıran bir stratejidir. Sebebi, yüksek korelasyona sahip ürünlerin ters pozisyonla kullanılmasıdır(birinde uzun, diğerinde kısa pozisyona girilmesi). Bu açıdan düello varantlar yüksek riskten kaçınan yatırımcılar için(risk averse) oldukça uygun menkul kıymetlerdir. İş Yatırım ISCTR, GARAN, YKBNK, AKBNK, KCHOL, SAHOL, EREGL gibi payların birbirine oranlarına dayalı geniş bir düello varant yelpazesini yatırımcılarına sunmakta. Banka ve büyük holding paylarının kendi aralarındaki yüksek korelasyonu yatırımcıların bu düello varantlara ilgisini her geçen gün artırıyor. Özellikle GARAN/AKBNK ve KCHOL/SAHOL varantlarının favori düellolar olduğunu söyleyebiliriz. Düello varantlara ilgi duyan yatırımcıların öncelikle buradaki adrese göz gezdirmelerini öneriyorum. Güncel düello varant portföyüne erişmek için ise www.isvarant.com adresindeki varant izleme ekranına tıklamak yeterli.
İş Varant takımı düello portföyünü piyasa konjonktürüne göre de çeşitlendiriyor. Örneğin, geçtiğimiz dönemde bankacılık endeksinin sanayi endeksine göre daha iyi performans gösterdiği görüldü. Bunun üzerine yatırımcıların istekleri doğrultusunda GARAN/EREGL düello varantının ihracı gerçekleştirildi. Düello varantlar üzerine öneri ve görüş bildirmek isteyen yatırımcılar isvarant@isyatirim.com.tr email adresinden ve 0212 350 2300 telefon numarasından İş Varant takımına ulaşabilirler.
Paylaş